Yeterlilik Kodu | TR0030022384 | |
Yeterlilik Adı | Bahçe Bitkileri Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Bursa Uludağ Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Görükle Kampusu 16059 Nilüfer/BURSA | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.uludag.edu.tr | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bitki ve hayvancılık ürünleri | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Ziraat Mühendisliği unvanını almak ve Bahçe Bitkileri alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerden 139 kredi dersi (toplam 240 AKTS karşılığı), 6. dönemden sonra 45 iş günü mesleki stajı ve bitirme tezini başarıyla tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamalarının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Bahçe Bitkilerinin ıslahı ile ilgili özel tesisler Sebze yetiştiriciliği, tohum üretimi ve fidecilikle ilgili özel tesisler Bağ yetiştiriciliği ile ilgili özel tesisler Meyve yetiştiriciliği ile ilgili özel tesisler Süs bitkileri yetiştiriciliği ile ilgili özel tesisler Mantar üretimi ile ilgili özel tesisler Soğuk muhafaza tesisleri Gıda Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm ve Çevre ve Orman Bakanlıklarına bağlı kamu kurum ve kuruluşları Belediyelerin imar, fen işleri, park ve bahçeler birimleri | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030022384
- Bahçe Bitkilerini (Meyvecilik, Sebzecilik, Bağcılık ve Süs Bitkileri) tanır, yetiştirir, pazarlar, depolar ve toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda yeni çeşitler geliştirir.
- Bahçe Bitkilerinin yetiştirilmesi, depolaması ve pazarlaması sırasında karşılaşılabilecek sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
- Bahçe Bitkileri ile ilgili faaliyet gösteren herhangi bir kuruluşta karşılaşılan sorunların çözümü sırasında, çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alır.
- Tarımsal faaliyetler yürüten işletmelerde Bahçe Bitkileri alanı ile ilgili konularda planlama, projelendirme, projelerin uygulanmasını ve kontrolünü yapar.
- Bahçe Bitkileri ile ilgili yeni bilgiler edinir, edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenilirliğini ve güncelliğini değerlendirir, yöntem ve teknolojiler geliştirerek temel ve uygulamalı araştırmalar yapar.
- Bahçe Bitkileri alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
- Bahçe Bitkileri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler.
- Toplumun diğer kesimleriyle profesyonel düzeyde yazılı ve sözlü iletişim kurar ve edindiği bilgileri paydaşlarına aktarır.
- Bahçe Bitkileri alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
- Ziraat Mühendisliği mesleğini benimser, mesleğinin toplumsal boyutlardaki etkilerini kavrar, mesleki etik sorumlulukları edinerek konusunda bilinçlenir.
Bahçe Bitkilerinin ıslahı ile ilgili özel tesisler Sebze yetiştiriciliği, tohum üretimi ve fidecilikle ilgili özel tesisler Bağ yetiştiriciliği ile ilgili özel tesisler Meyve yetiştiriciliği ile ilgili özel tesisler Süs bitkileri yetiştiriciliği ile ilgili özel tesisler Mantar üretimi ile ilgili özel tesisler Soğuk muhafaza tesisleri Gıda Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm ve Çevre ve Orman Bakanlıklarına bağlı kamu kurum ve kuruluşları Belediyelerin imar, fen işleri, park ve bahçeler birimleri
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030022384 | |
Qualification Title | Horticulture Lisans Diploması | |
Awarding Body | Bursa Uludağ University | |
Awarding Body Contact | Görükle Campus 16059 Nilüfer/BURSA | |
Awarding Body Url | https://www.uludag.edu.tr | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Crop and livestock production | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Each student is required to register at the beginning of the semester and attend at least 70% of the in class 80% of practices or laboratory of the registered courses to be able to take final exam. Students take at least one midterm and final exam. Final grade is based on 50% midterm (scores from homework, laboratory exam, quiz, midterm etc. may count) and 50% final exam. All exams are evaluated at 100 points. There is a requirement of at least 30 points from final exam. Student who gets any of AA, BA, BB, CB, or CC grades passes the course. Grade of DC or DD are conditional grades. Overall weighted grade point average must be GPA of at least 2.0 for a student having DC or DD for a course to pass. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | Candidates have to possess high school diploma or equivalent and get enough score from nationwide University Student Selection Examination. | |
Conditions for Success | To get Agriculture Engineer title and Bachelor Science Degree in Horticulture Department, students have to complete 139 credits (240 ECTS) from mandatory and optional courses in the program, complete 45 work day training after sixth semester and Senior Thesis, and reach GPA of at least 2.00 out of 4.00 grading system. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Special facilities related to breeding horticultural plants Special facilities related to vegetable growing, seed production and nurseries Special facilities related to Viticulture Special facilities related to orchards Special facilities related to Floriculture Special facilities mushroom production Cold storage facilities Public institutions and organizations connected to Ministry of Food, Agriculture and Livestock, Environmental and Urban Development, Culture and Tourism, Environment and Forestry. Development of municipalities, science works, parks and gardens departments Reconstruction, science works, parks and gardens departments of municipalities | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous. | |
Url | Open Address |
TR0030022384
- Recognizes horticulture (Fruit, Vegetable, Viticulture and Ornamentals), grows, markets, stores, and develops new varieties according to social needs.
- Defines the problems encountered during storage and marketing of horticultural crops, analyzes, develops solutions based on researches and evidence.
- Takes into account environmental, technical, technological and economic aspects during the solution of problems encountered at any organization active in relation to Horticulture.
- Plans, designs, implements and controls projects on issues related to the field of horticultural enterprises carrying out agricultural activities Learns new information related to Horticulture, evaluates the reliability, timeliness, and accuracy of the information obtained.
- Learns new information related to Horticulture, evaluates the reliability, timeliness, and accuracy of the information obtained.
- Use information and communication technologies in conjunction with computer software at advanced level in the area of Horticulture.
- Examines the events and facts using the information gained in the field of theoretical and applied scientific methods and techniques in the area of Horticulture
- Communicates with other parts of society at professional level in writing and verbal, transfers information to stakeholders.
- Develops positive attitudes toward lifelong learning with the knowledge and skills acquired in the field of Horticulture.
- Adopts the Agricultural Engineering profession, understands the effects of profession at societal context, and gets conscious about professional ethical obligations.
Each student is required to register at the beginning of the semester and attend at least 70% of the in class 80% of practices or laboratory of the registered courses to be able to take final exam. Students take at least one midterm and final exam. Final grade is based on 50% midterm (scores from homework, laboratory exam, quiz, midterm etc. may count) and 50% final exam. All exams are evaluated at 100 points. There is a requirement of at least 30 points from final exam. Student who gets any of AA, BA, BB, CB, or CC grades passes the course. Grade of DC or DD are conditional grades. Overall weighted grade point average must be GPA of at least 2.0 for a student having DC or DD for a course to pass.
Candidates have to possess high school diploma or equivalent and get enough score from nationwide University Student Selection Examination.
Special facilities related to breeding horticultural plants Special facilities related to vegetable growing, seed production and nurseries Special facilities related to Viticulture Special facilities related to orchards Special facilities related to Floriculture Special facilities mushroom production Cold storage facilities Public institutions and organizations connected to Ministry of Food, Agriculture and Livestock, Environmental and Urban Development, Culture and Tourism, Environment and Forestry. Development of municipalities, science works, parks and gardens departments Reconstruction, science works, parks and gardens departments of municipalities
Qualification is continuous.