Yeterlilik Kodu | TR0030006268 | |
Yeterlilik Adı | Bahçe Bitkileri Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Bağbaşı, Şht. Sahir Kurutluoğlu Cd. No: 100, 40100 Kırşehir Merkez/Kırşehir | |
Sorumlu Kurum URL | https://oidb.ahievran.edu.tr | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bitki ve hayvancılık ürünleri | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması, dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70ine, uygulamaların en az %80ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. | |
Başarma Şartları | Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur. Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan zorunlu ve seçimlik derslerden 140 kredi dersi (toplam 240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek, VI. dönemden sonra 30 iş günü mesleki stajını ve bitirme tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Bahçe Bitkilerinin ıslahı ile ilgili özel tesislerSebze yetiştiriciliği, tohum üretimi ve fidecilikle ilgili özel tesislerBağ yetiştiriciliği ile ilgili özel tesislerMeyve yetiştiriciliği ile ilgili özel tesislerSüs bitkileri yetiştiriciliği ile ilgili özel tesislerMantar üretimi ile ilgili özel tesislerSoğuk muhafaza tesisleriGıda Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm ve Çevre ve Orman Bakanlıklarına bağlı kamu kurum ve kuruluşlarıBelediyelerin imar, fen işleri, park ve bahçeler birimleri | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030006268
- Tarım problemlerini temel tarım, matematik ve fen bilgileri ışığında irdeleyebilirBahçe bitkileri türlerinde farklı tarım sistemlerini planlayabilir ve uygulayabilir.
- Piyasa taleplerine uygun ıslah programlarını oluşturabilir.
- Bahçe bitkilerinde her türlü damızlık materyalini çoğaltılabilir.
- Modern teknolojileri üretime aktarabilir.Bahçe bitkileri ürünlerinin üretim, muhafaza ve değerlendirilmesinde kalite bilincine sahip olur(Farklı kalite parametrelerini ölçebilir, değerlendirebilir ve yönetebilir).
- Bahçe bitkileri alanında yer alan tüm bitkisel materyalin korunması, geleceğe aktarımını sağlayabilir ve çevreye duyarlı analitik düşünür.
- Tarımsal problemlerin çözümünde araştırma, analitik düşünme, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme bilgisine sahiptir (Proje, ödev, tez, seminer, staj).
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması, dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70ine, uygulamaların en az %80ine devam etmiş olması gereklidir.
Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar.
Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır.
Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.
Bahçe Bitkilerinin ıslahı ile ilgili özel tesislerSebze yetiştiriciliği, tohum üretimi ve fidecilikle ilgili özel tesislerBağ yetiştiriciliği ile ilgili özel tesislerMeyve yetiştiriciliği ile ilgili özel tesislerSüs bitkileri yetiştiriciliği ile ilgili özel tesislerMantar üretimi ile ilgili özel tesislerSoğuk muhafaza tesisleriGıda Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm ve Çevre ve Orman Bakanlıklarına bağlı kamu kurum ve kuruluşlarıBelediyelerin imar, fen işleri, park ve bahçeler birimleri
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030006268 | |
Qualification Title | Bachelor’s Diploma in Horticulture | |
Awarding Body | Kırşehir Ahi Evran University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | https://oidb.ahievran.edu.tr | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Crop and livestock production | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Being able to investigate the basic problems of agriculture in the light of mathematics and natural sciences. Having the ability of planning and implementing of different types farming systems in horticulture. Being skilled in create appropriate breeding programs according to the needs of the current market. Being able to replicate all types of breeding material of horticultural crops. Having gained the ability to transfer modern technology to horticultural production. Being conscious of quality in production, conservation and evaluation of different horticultural crops (Having skills of measuring, evaluation and management of different quality parameters). Having the ability of analytical thinking and being sensitive to the environment. And being aware of the importance protection of protecting, and transfer to the future of valuable material of horticultural crops. Having gained the ability of analytical thinking, access to information and research in finding solutions to problems of agriculture (by project preparations, homeworks, thesis, seminars, and practical training). | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Each student is required to register at the beginning of the semester and attend at least 70% of the in class 80% of practices or laboratory of the registered courses to be able to take final exam. Students take at least one midterm and final exam. All exams are evaluated at 100 points. Student who gets any of AA, BA, BB, CB, or CC grades passes the course. Grade of DC or DD are conditional grades. Overall weighted grade point average must be GPA of at least 2.0 for a student having DC or DD for a course to pass. Students must obtain a grade point average of at least 2.00 out of 4.00 and successfully pass all courses on the programme (equivalent to a total of 240 ECTS). | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | Candidates have to possess high school diploma or equivalent and get enough score from nationwide University Student Selection Examination. | |
Conditions for Success | Students must obtain a grade point average of at least 2.00 out of 4.00 and successfully pass all courses on the programme (equivalent to a total of 240 ECTS).To successfully complete the program, 140 credit course (total 240 ECTS) from compulsory and elective courses available in the program, obtain a GPA of at least 2.0 on 4.00 grade system, professional training of 30 working days after sixth semester and successfully complete Senior Thesis is required. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Special facilities related to breeding horticultural plantsSpecial facilities related to vegetable growing, seed production and nurseriesSpecial facilities related to ViticultureSpecial facilities related to orchardsSpecial facilities related to FloricultureSpecial facilities mushroom productionCold storage facilitiesPublic institutions and organizations connected to Ministry of Food, Agriculture and Livestock, Environmental and Urban Development, Culture and Tourism, Environment and Forestry.Development of municipalities, science works, parks and gardens departments Reconstruction, science works, parks and gardens departments of municipalities | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030006268
Being able to investigate the basic problems of agriculture in the light of mathematics and natural sciences. Having the ability of planning and implementing of different types farming systems in horticulture. Being skilled in create appropriate breeding programs according to the needs of the current market. Being able to replicate all types of breeding material of horticultural crops. Having gained the ability to transfer modern technology to horticultural production. Being conscious of quality in production, conservation and evaluation of different horticultural crops (Having skills of measuring, evaluation and management of different quality parameters). Having the ability of analytical thinking and being sensitive to the environment. And being aware of the importance protection of protecting, and transfer to the future of valuable material of horticultural crops. Having gained the ability of analytical thinking, access to information and research in finding solutions to problems of agriculture (by project preparations, homeworks, thesis, seminars, and practical training).
Each student is required to register at the beginning of the semester and attend at least 70% of the in class 80% of practices or laboratory of the registered courses to be able to take final exam. Students take at least one midterm and final exam. All exams are evaluated at 100 points. Student who gets any of AA, BA, BB, CB, or CC grades passes the course. Grade of DC or DD are conditional grades. Overall weighted grade point average must be GPA of at least 2.0 for a student having DC or DD for a course to pass. Students must obtain a grade point average of at least 2.00 out of 4.00 and successfully pass all courses on the programme (equivalent to a total of 240 ECTS).
Candidates have to possess high school diploma or equivalent and get enough score from nationwide University Student Selection Examination.
Special facilities related to breeding horticultural plantsSpecial facilities related to vegetable growing, seed production and nurseriesSpecial facilities related to ViticultureSpecial facilities related to orchardsSpecial facilities related to FloricultureSpecial facilities mushroom productionCold storage facilitiesPublic institutions and organizations connected to Ministry of Food, Agriculture and Livestock, Environmental and Urban Development, Culture and Tourism, Environment and Forestry.Development of municipalities, science works, parks and gardens departments Reconstruction, science works, parks and gardens departments of municipalities
Qualification is continuous