Yeterlilik Kodu

TR0030219227

Yeterlilik Adı
Aşçılık Önlisans Diploması
Sorumlu KurumKarabük Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKarabük Üniversitesi Kılavuzlar Mahallesi 413. Sokak No: 7 Merkez Karabük
Sorumlu Kurum URLhttp://www.karabuk.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak yılda iki veya üç dönem olmak üzere iki yıllık bir programı kapsayan, nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan ve müfredatın en az %40'ı uygulamalı eğitime dayalı olan ve lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.
  • Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir.
  • Aşçılık mesleğindeki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgi sahibidir.
  • Aşçılık mesleğindeki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir.
  • Aşçılık ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.
  • Mutfakta faaliyet gösteren örgütlerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip eder, akılcı analizler yapar, yorumlar, karar verir ve değişimlere uyum sağlar.
  • Aşçılık ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir.
  • Aşçılık ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar.
  • Aşçılık ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
  • Öz değerlendirme yapar ve uygulamalardan sonuç çıkarır.
  • Mutfakta işleri ve mesleğini yerine getirirken bağımsız çalışır.
  • Ekip üyesi olarak çalışır ve sorumluluk alır.
  • Aşçılık ile ilgili teknik ve mesleki faaliyetleri karmaşık ve öngörülemeyen durumlarda yönetir.
  • Aşçılık ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, uygulamada ve mesleğinde kullanır.
  • Mutfak ortamında birlikte çalıştığı insanların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
  • Kendi kendine öğrenir, kendini ve zamanı yönetir ve kendi başarısını değerlendirir.
  • Aşçılık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
  • Aşçılık ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
  • Bireylerarası ve kültürler arası etkin iletişim kurar.Aşçılık ile ilgili rapor hazırlar, bilgi, tartışma ve analizleri uzmanlara ve alan dışındakilere çeşitli şekillerde sunar.
  • Aşçılık mesleğinin gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Hizmet alanı, iş ve mesleği ile ilgili olarak bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde yenilikleri takip eder ve iletişim kurar.
  • Aşçılık ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar.
  • Mutfaktaki işleri yasalar ve meslek standartları çerçevesinde yerine getirir.
  • Aşçılık ile ilgili etik değerlere bağlı kalır.
  • Hizmet sunulan kişilerin özel hayatlarının mahremiyeti ve gizliliği konusunda yeterli bilince sahip olur.
  • Aşçılık ile ilgili işleri gerçekleştirirken insan sağlığını, sosyal ve doğal çevreyi dikkate alır.
  • Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir.
  • İnsanlar ve kültürler arasındaki farklılıklara duyarlı olur, hoşgörü ve saygı gösterir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Derslerin başarı değerlendirmesi Karabük Üniversitesi Eğitim Öğretim Yönetmeliği Çerçevesinde yapılmaktadır. Bu programda okuyan öğrencilerin mezun olabilmeleri için sağlaması gereken şartlar:

  • Programda en az DC harf notu ile tüm dersleri tamamlaması.
  • Genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir.
  • 120 ECTS kredisi ve 94 yerel kredilik toplam ders almış olması.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen düzenlemeler çerçevesinde bu program için öğrenci kabulüne Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen üniversite giriş sınavı ile yapılmaktadır. Öğrencilerin akademik program tercihlerini, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine sunulmasından sonra (ÖSYM), üniversite giriş sınavında elde ettikleri puanlara göre ilgili programa öğrencileri yerleştirir. Daha fazla bilgi için, genel başvuru koşullarına bakın: https://www.yok.gov.tr/content/view/857/183/lang,tr/ Programa yabancı öğrencilerin kabulü Karabük Üniversitesi öğrenci işlerinin bir değerlendirmesi üzerine yapılabilir.

Başarma ŞartlarıBu programda okuyan öğrencilerin mezun olabilmeleri için sağlaması gereken şartlar: Programda en az DC harf notu ile tüm dersleri tamamlaması. Genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir. 120 ECTS kredisi ve 94 yerel kredilik toplam ders almış olması. Bu programda okuyan öğrencilerin en az 2.00/4.00 arası bir Genel Not Ortalamasına (GNO) sahip olması, mezun olabilmek için en az DC harf notu ile tüm dersleri ve 30 iş günü stajını tamamlamış olması gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Aşçılık ön lisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler. Ayrıca programı başarı ile tamamlayan mezunlar özel ya da devlet kurumlarının mutfak ve yiyecek-içecek ile ilgili birimlerinde çalışma imkanına sahip olabilmekteler. Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler. Okul mutfağı, hastane mutfakları, fabrika mutfağı, ordu mutfağı, işyeri mutfağı, havaalanı, yemek fabrikaları mutfağı, otel mutfağı, restoran mutfağı, gemi mutfağı, uçak mutfağı, tren mutfağı, otobüs mutfağında da mutfak personeli çalışabilmektedir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030219227


Yeterlilik Adı
Aşçılık Önlisans Diploması

Sorumlu Kurum
Karabük Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Karabük Üniversitesi Kılavuzlar Mahallesi 413. Sokak No: 7 Merkez Karabük

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak yılda iki veya üç dönem olmak üzere iki yıllık bir programı kapsayan, nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan ve müfredatın en az %40'ı uygulamalı eğitime dayalı olan ve lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.
  • Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir.
  • Aşçılık mesleğindeki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgi sahibidir.
  • Aşçılık mesleğindeki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir.
  • Aşçılık ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.
  • Mutfakta faaliyet gösteren örgütlerin iç ve dış çevrelerindeki değişimleri takip eder, akılcı analizler yapar, yorumlar, karar verir ve değişimlere uyum sağlar.
  • Aşçılık ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir.
  • Aşçılık ile ilgili sorunları tespit eder, çözümler üretir ve sunar.
  • Aşçılık ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
  • Öz değerlendirme yapar ve uygulamalardan sonuç çıkarır.
  • Mutfakta işleri ve mesleğini yerine getirirken bağımsız çalışır.
  • Ekip üyesi olarak çalışır ve sorumluluk alır.
  • Aşçılık ile ilgili teknik ve mesleki faaliyetleri karmaşık ve öngörülemeyen durumlarda yönetir.
  • Aşçılık ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, uygulamada ve mesleğinde kullanır.
  • Mutfak ortamında birlikte çalıştığı insanların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
  • Kendi kendine öğrenir, kendini ve zamanı yönetir ve kendi başarısını değerlendirir.
  • Aşçılık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
  • Aşçılık ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
  • Bireylerarası ve kültürler arası etkin iletişim kurar.Aşçılık ile ilgili rapor hazırlar, bilgi, tartışma ve analizleri uzmanlara ve alan dışındakilere çeşitli şekillerde sunar.
  • Aşçılık mesleğinin gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Hizmet alanı, iş ve mesleği ile ilgili olarak bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde yenilikleri takip eder ve iletişim kurar.
  • Aşçılık ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar.
  • Mutfaktaki işleri yasalar ve meslek standartları çerçevesinde yerine getirir.
  • Aşçılık ile ilgili etik değerlere bağlı kalır.
  • Hizmet sunulan kişilerin özel hayatlarının mahremiyeti ve gizliliği konusunda yeterli bilince sahip olur.
  • Aşçılık ile ilgili işleri gerçekleştirirken insan sağlığını, sosyal ve doğal çevreyi dikkate alır.
  • Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir.
  • İnsanlar ve kültürler arasındaki farklılıklara duyarlı olur, hoşgörü ve saygı gösterir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Derslerin başarı değerlendirmesi Karabük Üniversitesi Eğitim Öğretim Yönetmeliği Çerçevesinde yapılmaktadır. Bu programda okuyan öğrencilerin mezun olabilmeleri için sağlaması gereken şartlar:

  • Programda en az DC harf notu ile tüm dersleri tamamlaması.
  • Genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir.
  • 120 ECTS kredisi ve 94 yerel kredilik toplam ders almış olması.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde önlisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir diploma programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen düzenlemeler çerçevesinde bu program için öğrenci kabulüne Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen üniversite giriş sınavı ile yapılmaktadır. Öğrencilerin akademik program tercihlerini, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine sunulmasından sonra (ÖSYM), üniversite giriş sınavında elde ettikleri puanlara göre ilgili programa öğrencileri yerleştirir. Daha fazla bilgi için, genel başvuru koşullarına bakın: https://www.yok.gov.tr/content/view/857/183/lang,tr/ Programa yabancı öğrencilerin kabulü Karabük Üniversitesi öğrenci işlerinin bir değerlendirmesi üzerine yapılabilir.


Başarma Şartları
Bu programda okuyan öğrencilerin mezun olabilmeleri için sağlaması gereken şartlar: Programda en az DC harf notu ile tüm dersleri tamamlaması. Genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir. 120 ECTS kredisi ve 94 yerel kredilik toplam ders almış olması. Bu programda okuyan öğrencilerin en az 2.00/4.00 arası bir Genel Not Ortalamasına (GNO) sahip olması, mezun olabilmek için en az DC harf notu ile tüm dersleri ve 30 iş günü stajını tamamlamış olması gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Aşçılık ön lisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler. Ayrıca programı başarı ile tamamlayan mezunlar özel ya da devlet kurumlarının mutfak ve yiyecek-içecek ile ilgili birimlerinde çalışma imkanına sahip olabilmekteler. Günümüzde aşçılar çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler. Okul mutfağı, hastane mutfakları, fabrika mutfağı, ordu mutfağı, işyeri mutfağı, havaalanı, yemek fabrikaları mutfağı, otel mutfağı, restoran mutfağı, gemi mutfağı, uçak mutfağı, tren mutfağı, otobüs mutfağında da mutfak personeli çalışabilmektedir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030219227

Qualification Title
Aşçılık Associate
Awarding BodyKarabük University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.karabuk.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Cooking with the relevant theories, concepts and principles of basic knowledge about the owner of the cases. Cooking profession, legal regulations, professional standards and practices that are familiar with. Cooking has information about the nursing profession, the organizations internal and external environmental factors. Service delivery processes and procedures in the field of Culinary Arts has information on Culinary uses of information from the business environment and the profession. Organizations operating in the kitchen can follow the changes in the inner and outer circles, makes rational analysis, reviews, decides to adapt and change. Cooking with the relevant service processes, to the satisfaction of consumer needs and demands and to fulfill the consumers, evaluates, develops and recommends solutions to problems that affect the process of service. Identify problems related to the Cookery, manufactures and offers solutions. Cooking with the physical environment, tools and technologies, recognizes, uses, protect and maintain by. Makes self-evaluation, and applications from them. Operates independently of the kitchen work and fulfilling profession. work as a team member, takes responsibility Cooking with the relevant technical and professional activities, manages the complex and unpredictable situations. Cooking will follow developments and practices regarding the application uses and the profession. Develop professional knowledge and skills of people working together in the kitchen, and evaluates their performance fairly Self-learns, and time itself manages and evaluates their success. Cooking will follow current developments related to the profession. Cooking with the relevant knowledge, skills and competencies, constantly updates and improves the awareness of lifelong learning. Interpersonal and intercultural communication establishes effective. Prepares reports on Cookery, information, discussion and analysis provides a variety of ways to outside experts and field. Required by the profession of cooking for at least the European Computer User License Key Level uses information and communication technologies in conjunction with computer software. Service area, in relation to the business and profession in a foreign language at the moment is followed by innovations in the European Language Portfolio and communicates with the general level of A2. Cooking on a regular basis, health, safety, and makes risk assessment. The kitchen works within the framework of laws and professional standards are met. Cooking is about the ethical values. Privacy and confidentiality of peoples private lives of the service offered is sufficient consciousness. Cookery performing activities related to the human health, takes into account the social and natural environment. Personal care, hygiene, dressing and careful look shows the area as required. Is sensitive to differences between people and cultures, tolerance and respect.

Key Competencies-
Further Info

Success evaluation of the courses is done within the framework of Karabuk University Education Instruction Regulation. Requirements for the students studying in this program to be able to graduate: • To complete all the courses in the program with at least C letter grade. • Having a grade point average of at least 60 out of 100 (GNO). • Having received 120 ECTS credits and a total of 94 local credits.

Quality Assurance-
Access Requirements

For Turkish Citizens: (1) High School Diploma, (2) Placement through a centralised, nation-wide student selection and placement examination organized by Assessment, Selection and Placement Centre (ÖSYM). Candidates gain access to the programmes based on their composite scores consisting of the scores on the centralized exam and high school grade point averages. For International Students: (1) High School Diploma and its Certificate of Equivalency” granted by the Turkish Ministry of National Education (MoNE). (2) Exam for International Student (YÖS) or international university entrance examinations such as SAT I, ACT, etc., recognised by the national authority in higher education, the Council of Higher Education (YÖK). Candidates gain access to the programmes based on their scores obtained from YÖS or equivalent exams.

Conditions for SuccessRequirements for the students studying in this program to be able to graduate: • To complete all the courses in the program with at least C letter grade. • Having a grade point average of at least 60 out of 100 (GNO). • Having received 120 ECTS credits and a total of 94 local credits. Students studying in this program must have a GPA of at least 2.00 / 4.00, and have to complete all courses and 30 work days internship with at least C letter grade in order to graduate.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates who have successfully completed the Culinary Associate Program can have the opportunity to work in the relevant departments of accommodation, food and beverage, banquet and industrial food preparation enterprises, especially in the kitchen and service. In addition, graduates who have successfully completed the program may have the opportunity to work in the kitchen and food and beverage units of private or government institutions. Nowadays, chefs can work in many different establishments and institutional kitchens. Kitchen staff can also work in school kitchen, hospital kitchens, factory kitchen, army kitchen, workplace kitchen, airport, food factory kitchen, hotel kitchen, restaurant kitchen, ship kitchen, airplane kitchen, train kitchen, bus kitchen.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030219227


Qualification Title
Aşçılık Associate

Awarding Body
Karabük University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Cooking with the relevant theories, concepts and principles of basic knowledge about the owner of the cases. Cooking profession, legal regulations, professional standards and practices that are familiar with. Cooking has information about the nursing profession, the organizations internal and external environmental factors. Service delivery processes and procedures in the field of Culinary Arts has information on Culinary uses of information from the business environment and the profession. Organizations operating in the kitchen can follow the changes in the inner and outer circles, makes rational analysis, reviews, decides to adapt and change. Cooking with the relevant service processes, to the satisfaction of consumer needs and demands and to fulfill the consumers, evaluates, develops and recommends solutions to problems that affect the process of service. Identify problems related to the Cookery, manufactures and offers solutions. Cooking with the physical environment, tools and technologies, recognizes, uses, protect and maintain by. Makes self-evaluation, and applications from them. Operates independently of the kitchen work and fulfilling profession. work as a team member, takes responsibility Cooking with the relevant technical and professional activities, manages the complex and unpredictable situations. Cooking will follow developments and practices regarding the application uses and the profession. Develop professional knowledge and skills of people working together in the kitchen, and evaluates their performance fairly Self-learns, and time itself manages and evaluates their success. Cooking will follow current developments related to the profession. Cooking with the relevant knowledge, skills and competencies, constantly updates and improves the awareness of lifelong learning. Interpersonal and intercultural communication establishes effective. Prepares reports on Cookery, information, discussion and analysis provides a variety of ways to outside experts and field. Required by the profession of cooking for at least the European Computer User License Key Level uses information and communication technologies in conjunction with computer software. Service area, in relation to the business and profession in a foreign language at the moment is followed by innovations in the European Language Portfolio and communicates with the general level of A2. Cooking on a regular basis, health, safety, and makes risk assessment. The kitchen works within the framework of laws and professional standards are met. Cooking is about the ethical values. Privacy and confidentiality of peoples private lives of the service offered is sufficient consciousness. Cookery performing activities related to the human health, takes into account the social and natural environment. Personal care, hygiene, dressing and careful look shows the area as required. Is sensitive to differences between people and cultures, tolerance and respect.


Key Competencies
-

Further Info

Success evaluation of the courses is done within the framework of Karabuk University Education Instruction Regulation. Requirements for the students studying in this program to be able to graduate: • To complete all the courses in the program with at least C letter grade. • Having a grade point average of at least 60 out of 100 (GNO). • Having received 120 ECTS credits and a total of 94 local credits.


Quality Assurance
-

Access Requirements

For Turkish Citizens: (1) High School Diploma, (2) Placement through a centralised, nation-wide student selection and placement examination organized by Assessment, Selection and Placement Centre (ÖSYM). Candidates gain access to the programmes based on their composite scores consisting of the scores on the centralized exam and high school grade point averages. For International Students: (1) High School Diploma and its Certificate of Equivalency” granted by the Turkish Ministry of National Education (MoNE). (2) Exam for International Student (YÖS) or international university entrance examinations such as SAT I, ACT, etc., recognised by the national authority in higher education, the Council of Higher Education (YÖK). Candidates gain access to the programmes based on their scores obtained from YÖS or equivalent exams.


Conditions for Success
Requirements for the students studying in this program to be able to graduate: • To complete all the courses in the program with at least C letter grade. • Having a grade point average of at least 60 out of 100 (GNO). • Having received 120 ECTS credits and a total of 94 local credits. Students studying in this program must have a GPA of at least 2.00 / 4.00, and have to complete all courses and 30 work days internship with at least C letter grade in order to graduate.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates who have successfully completed the Culinary Associate Program can have the opportunity to work in the relevant departments of accommodation, food and beverage, banquet and industrial food preparation enterprises, especially in the kitchen and service. In addition, graduates who have successfully completed the program may have the opportunity to work in the kitchen and food and beverage units of private or government institutions. Nowadays, chefs can work in many different establishments and institutional kitchens. Kitchen staff can also work in school kitchen, hospital kitchens, factory kitchen, army kitchen, workplace kitchen, airport, food factory kitchen, hotel kitchen, restaurant kitchen, ship kitchen, airplane kitchen, train kitchen, bus kitchen.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address