Yeterlilik Kodu

TR0030011943

Yeterlilik Adı
Aşçılık Önlisans Diploması
Sorumlu KurumNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi2000 Evler, Zübeyde Hanım Cd., 50300 Merkez/Nevşehir Merkez/Nevşehir
Sorumlu Kurum URLhttps://nevsehir.edu.tr
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
  • Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
  • Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
  • Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar.
  • En az bir yabancı dili, Avrupa Dil Portföyü A2 düzeyinde bilir.
  • Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
  • Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetleri sektöründe kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
  • Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
  • Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
  • İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar.
  • Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar.
  • İş yoğunluğu, stres ve baskı altında çalışabilme yeteneğine sahiptir.
  • Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
  • Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır.
  • Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
  • Catering organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır.
  • Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar.
  • Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir.
  • Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar.
  • Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder.
  • Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.
  • Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Aşçılık Programının temel hedefi, turizm sektörünün her alanında özellikle aşçılık ve yiyecek içecek işletmeciliği alanında istihdam edilebilecek nitelikli profesyoneller yetiştirebilmektir. Bu hedefe bağlı olarak, akademik ve idari personelimiz öğrencilerimizin gerek teorik gerekse uygulama alanlarında en kaliteli eğitimi alabilmeleri için büyük bir özveri ile çalışmaktadır. Bu programda öğrencilerimize Gıda Teknolojisi, Mutfak Teknolojisi Temelleri, , Genel-Mesleki ve İkinci Yabancı Dil, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama, Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Aşçılık Tarihi ve Gelişimi, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Yiyecek İçecek Servis Yöntemleri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Ziyafet ve İkram Hizmetleri vb. dersler verilmekte ve Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Uygulama Oteli’nde uygulama çalışmaları yaptırılmaktadır. Ayrıca Meslek Yüksekokulu olarak Nevşehir Üniversitesi adına katıldığımız uluslar arası turizm fuarlarında yüzlerce turizm işletmesi ile kurulan çok önemli bağlantılar sonucu, öğrencilerimize hem eğitim döneminde ve stajda, hem de mezuniyet sonrası iş imkanı sağlanmaktadır. Meslek Yüksekokulumuzun Ürgüp gibi uluslar arası öneme sahip bir turizm merkezinde olması öğrencilerimizin mesleki açıdan gelişmelerine büyük katkı sağlamaktadır.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Adayların meslek yüksekokullarına kayıtları, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek esaslara uygun olarak yapılır. Üniversiteye kayıt işlemi adayın bizzat kendisi tarafından yaptırılır. Ancak haklı ve geçerli mazereti olanların kayıtları yakınları tarafından da yaptırılabilir. Üniversiteye kesin kayıt yaptıran öğrenciye öğrenci kimlik kartı verilir. Meslek Yüksekokullarına kayıt için; 1) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke liselerinden alınan diplomaların, denkliği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olmak, 2) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) sonucunda o öğretim yılında Aşçılık Programına merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilmiş bulunmak, şartları aranır. Kayıt için gerekli belgeler: 1)Lise ve dengi okul diploması 2)ÖSYM’ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi

Başarma ŞartlarıAşçılık alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar bütün turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet organizasyonu şirketlerinde, Catering işletmelerinde, havayolu işletmelerinde, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde çok kolay iş bulabilmektedirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Tam zamanlı

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030011943


Yeterlilik Adı
Aşçılık Önlisans Diploması

Sorumlu Kurum
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
2000 Evler, Zübeyde Hanım Cd., 50300 Merkez/Nevşehir Merkez/Nevşehir

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yiyecek içecek sektörü ile ilgili temel kavramları tanımlar.
  • Yiyecek içecek İşletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
  • Yiyecek içecek İşletmelerinin etkilendiği iç ve dış çevresel faktörleri bilir.
  • Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetlerinin verildiği işletmelerin organizasyon yapısını ve işleyişini bilir ve uyum sağlar.
  • En az bir yabancı dili, Avrupa Dil Portföyü A2 düzeyinde bilir.
  • Okulda ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri sektörde rahatlıkla uygular.
  • Yiyecek içecek ve aşçılık hizmetleri sektöründe kullanılan bilgisayar otomasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını bilir ve bu sistemleri kullanır.
  • Okulda ve staj çalışmalarında edindiği yabancı dil bilgisini sektörde kullanır.
  • Edindiği teorik ve pratik deneyimle, sektörde karşılaştığı sorunları analiz eder ve çözüm üretir.
  • İletişim gücü yüksektir ve ekip çalışmasına uyum sağlar.
  • Astları ve üstleriyle etkili ve sağlıklı iletişim kurar.
  • İş yoğunluğu, stres ve baskı altında çalışabilme yeteneğine sahiptir.
  • Yiyecek içecek işletmelerinde yapılan menü planlama, gıda üretimi, mutfak hizmetleri yönetimi, servis hizmetleri uygulamalarını bilir ve bu uygulamalarda aktif görev alır.
  • Ziyafet ve toplu yiyecek içecek organizasyonlarının prosedürlerini bilir ve bu organizasyonlarda ekip elemanı olarak görev alır.
  • Yemek pişirme teknikleri, mutfak teknikleri, menü planlama işlemlerini bilir ve uygular.
  • Catering organizasyonlarında ekip elemanı olarak takım çalışmasına katılır.
  • Birlikte çalıştığı arkadaşlarına yardım eder ve astlarını sürekli eğiterek gelişmelerini sağlar.
  • Üstlerine karşı saygılıdır ve onlardan aldığı görevleri eksiksiz yerine getirerek, kriz anlarında kendi çözümünü kendisi üretir.
  • Görevi ile ilgili rapor hazırlar ve üstlerine sunar.
  • Olağandışı durumlarda kendi görevi dışında kalan görevleri de yerine getirerek çalışma arkadaşlarına yardım eder.
  • Ulusal ve etik değerlere bağlıdır, yaptığı çalışmalarda bu değerlere özen gösterir.
  • Mesleği ile ilgili yenilikleri sürekli takip eder ve kendini sürekli geliştirir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Aşçılık Programının temel hedefi, turizm sektörünün her alanında özellikle aşçılık ve yiyecek içecek işletmeciliği alanında istihdam edilebilecek nitelikli profesyoneller yetiştirebilmektir. Bu hedefe bağlı olarak, akademik ve idari personelimiz öğrencilerimizin gerek teorik gerekse uygulama alanlarında en kaliteli eğitimi alabilmeleri için büyük bir özveri ile çalışmaktadır. Bu programda öğrencilerimize Gıda Teknolojisi, Mutfak Teknolojisi Temelleri, , Genel-Mesleki ve İkinci Yabancı Dil, Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama, Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Aşçılık Tarihi ve Gelişimi, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Yiyecek İçecek Servis Yöntemleri, İnsan Kaynakları Yönetimi, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Ziyafet ve İkram Hizmetleri vb. dersler verilmekte ve Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Uygulama Oteli’nde uygulama çalışmaları yaptırılmaktadır. Ayrıca Meslek Yüksekokulu olarak Nevşehir Üniversitesi adına katıldığımız uluslar arası turizm fuarlarında yüzlerce turizm işletmesi ile kurulan çok önemli bağlantılar sonucu, öğrencilerimize hem eğitim döneminde ve stajda, hem de mezuniyet sonrası iş imkanı sağlanmaktadır. Meslek Yüksekokulumuzun Ürgüp gibi uluslar arası öneme sahip bir turizm merkezinde olması öğrencilerimizin mesleki açıdan gelişmelerine büyük katkı sağlamaktadır.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Adayların meslek yüksekokullarına kayıtları, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek esaslara uygun olarak yapılır. Üniversiteye kayıt işlemi adayın bizzat kendisi tarafından yaptırılır. Ancak haklı ve geçerli mazereti olanların kayıtları yakınları tarafından da yaptırılabilir. Üniversiteye kesin kayıt yaptıran öğrenciye öğrenci kimlik kartı verilir. Meslek Yüksekokullarına kayıt için; 1) Lise veya dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke liselerinden alınan diplomaların, denkliği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olmak, 2) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) sonucunda o öğretim yılında Aşçılık Programına merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilmiş bulunmak, şartları aranır. Kayıt için gerekli belgeler: 1)Lise ve dengi okul diploması 2)ÖSYM’ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi


Başarma Şartları
Aşçılık alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar bütün turizm işletmelerinde, özellikle otel işletmeleri, yiyecek içecek işletmeleri, büyük turistik yolcu gemileri, ziyafet organizasyonu şirketlerinde, Catering işletmelerinde, havayolu işletmelerinde, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm İl Müdürlükleri ve Belediyelerde çok kolay iş bulabilmektedirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Tam zamanlı


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030011943

Qualification Title
Cooking Associate Degree Diploma
Awarding BodyNevşehir Hacı Bektaş Veli University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttps://nevsehir.edu.tr
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

ISCO: 08

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Defines basic concepts of food and beverage sector.
  • Knows legal arrangements in food and beverage management and job’s standards.
  • Knows interior and exterior factors which effect food and beverage managements.
  • Knows the organization structure of food and beverage managements and cookery section and adapts to them.
  • Know at least one foreign language at level A2 Europe Language Portfolio.
  • Practices easily own theoretical and practical knowledges, got in the university.
  • Knows and uses how to work automation systems used in food and beverage and cookery sector.
  • Practices the grammar of foreign language, got in the university and internship.
  • With the help of experiences in theoretical and internship period, analyzes and solves the problems faced in this sector.
  • The degree of communication is very high and adapts teamwork.
  • Communicates effectively and good, with subordinates and superiors.
  • Has the ability of working with the intensity of work, stress and under pressure.
  • Knows the applications held on food and beverage sector such as menu planning, food production and servicing charges, takes part in these applications.
  • Knows the procedures of lavish meal and big organizations, takes part in teamwork.
  • Knows the procedures of cooking techniques, kitchen techniques, menu planning.
  • Takes part in a teamwork about catering organization.
  • Helps friends worked together and grows and always educates subordinates.
  • Does respectful to its superiors, completes perfectly the given tasks, decides own decision just in the time of crisis.
  • Prepares reports about own job and presents to superiors.
  • Helps own friends in extraordinary times, finishes the tasks belongs to others.
  • Obeys the worths of national and ethic, cares these worths when worked.
  • Follows the innovations of own job and improves own career.
Key Competencies-
Further Info

Cooking program’s aim is to educate qualified professionals in Tourism industry. Connected to the aim of program, vocational high school’s management and academic staff are working vey hard to give o good education. Food Technology, Basics of Kitchen Technology, General-Professional and second foreign language, Principles of Nutrition and Menu Planning, Food Hygiene and Sanitation, History and Development of Cookery, Food and Beverage Services Management, Kitchen Services Management, Techniques of Food and Beverage Services, Human Resources Management, Introduction to Gastronomy and Cuisine Arts, Cost Analysis of Food and Beverage Managements, Banquet and Catering Services etc…are given vocational high school and practiced in USET Practicing Hotel as a vocational high School of Nevşehir university. We are working to give many oppurtunities to the students in Tourism sector by attending international Tourism fairs. Our vocational high school’s accommodation in Cappadocia region is very important for us and our stundents’ future jobs.

Quality Assurance-
Access Requirements

Records of the candidates vocational colleges is done in accordance with the principles determined by the Higher Education Board and University Council. The process of registration to the university is carried by the candidates personally. However, those records whom has the right and valid excuse can be done by their relatives. It is given the ID card to the students entolled in the University certain. Fort he record to the vocational school; 1) To be graduated from high school or vocational school; high school diplomas received from a foreign country, whose equivalence to be approved by the Ministry of Education, 2) Conditions are sought, as a result of Student Selection and Placement Exam (OSYS), be placed to the Cooking Program with the central placement system. Documents required for registration: 1) High school or equivalent diploma 2) Placement of the outcome document made by OSYM

Conditions for SuccessIn order to obtain a pre- bachelor's degree in the field of Cooking, students must successfully complete the all compulsory and elective courses (for a total of 120 ECTS) and must take at least 2.00 a 4.00 weighted GPA.
Progression Paths (Relationship Type)

Alumni can find a job easily, in tourism enterprises, especially the hotels, food and beverage companies, large passengers ships, banquet, convention and exhibition organizing companies, air enterprises and also in the Ministry of Culture and Tourism, the Tourism information offices and in municipalities.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Full-time

Url Open Address
Qualification Code

TR0030011943


Qualification Title
Cooking Associate Degree Diploma

Awarding Body
Nevşehir Hacı Bektaş Veli University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO: 08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO: 08


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Defines basic concepts of food and beverage sector.
  • Knows legal arrangements in food and beverage management and job’s standards.
  • Knows interior and exterior factors which effect food and beverage managements.
  • Knows the organization structure of food and beverage managements and cookery section and adapts to them.
  • Know at least one foreign language at level A2 Europe Language Portfolio.
  • Practices easily own theoretical and practical knowledges, got in the university.
  • Knows and uses how to work automation systems used in food and beverage and cookery sector.
  • Practices the grammar of foreign language, got in the university and internship.
  • With the help of experiences in theoretical and internship period, analyzes and solves the problems faced in this sector.
  • The degree of communication is very high and adapts teamwork.
  • Communicates effectively and good, with subordinates and superiors.
  • Has the ability of working with the intensity of work, stress and under pressure.
  • Knows the applications held on food and beverage sector such as menu planning, food production and servicing charges, takes part in these applications.
  • Knows the procedures of lavish meal and big organizations, takes part in teamwork.
  • Knows the procedures of cooking techniques, kitchen techniques, menu planning.
  • Takes part in a teamwork about catering organization.
  • Helps friends worked together and grows and always educates subordinates.
  • Does respectful to its superiors, completes perfectly the given tasks, decides own decision just in the time of crisis.
  • Prepares reports about own job and presents to superiors.
  • Helps own friends in extraordinary times, finishes the tasks belongs to others.
  • Obeys the worths of national and ethic, cares these worths when worked.
  • Follows the innovations of own job and improves own career.

Key Competencies
-

Further Info

Cooking program’s aim is to educate qualified professionals in Tourism industry. Connected to the aim of program, vocational high school’s management and academic staff are working vey hard to give o good education. Food Technology, Basics of Kitchen Technology, General-Professional and second foreign language, Principles of Nutrition and Menu Planning, Food Hygiene and Sanitation, History and Development of Cookery, Food and Beverage Services Management, Kitchen Services Management, Techniques of Food and Beverage Services, Human Resources Management, Introduction to Gastronomy and Cuisine Arts, Cost Analysis of Food and Beverage Managements, Banquet and Catering Services etc…are given vocational high school and practiced in USET Practicing Hotel as a vocational high School of Nevşehir university. We are working to give many oppurtunities to the students in Tourism sector by attending international Tourism fairs. Our vocational high school’s accommodation in Cappadocia region is very important for us and our stundents’ future jobs.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Records of the candidates vocational colleges is done in accordance with the principles determined by the Higher Education Board and University Council. The process of registration to the university is carried by the candidates personally. However, those records whom has the right and valid excuse can be done by their relatives. It is given the ID card to the students entolled in the University certain. Fort he record to the vocational school; 1) To be graduated from high school or vocational school; high school diplomas received from a foreign country, whose equivalence to be approved by the Ministry of Education, 2) Conditions are sought, as a result of Student Selection and Placement Exam (OSYS), be placed to the Cooking Program with the central placement system. Documents required for registration: 1) High school or equivalent diploma 2) Placement of the outcome document made by OSYM


Conditions for Success
In order to obtain a pre- bachelor's degree in the field of Cooking, students must successfully complete the all compulsory and elective courses (for a total of 120 ECTS) and must take at least 2.00 a 4.00 weighted GPA.

Progression Paths (Relationship Type)

Alumni can find a job easily, in tourism enterprises, especially the hotels, food and beverage companies, large passengers ships, banquet, convention and exhibition organizing companies, air enterprises and also in the Ministry of Culture and Tourism, the Tourism information offices and in municipalities.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Full-time


Url
Open Address