Yeterlilik Kodu

TR0030218931

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumMuş Alparslan Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMuş Alparslan Üniversitesi Külliyesi, Diyarbakır Yolu 7. km, 49250 Merkez/Muş
Sorumlu Kurum URLhttp://www.alparslan.edu.tr
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, yılda iki veya üç dönem olmak üzere iki yıllık bir programı kapsayan, nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan ve müfredatın en az %40'ı uygulamalı eğitime dayalı lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi
  • Disiplinlerarası da dâhil takımlarda çalışma becerisi
  • Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi
  • Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi
  • Mesleki etik ve sorumluluk bilinci
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi
  • Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi
  • Mesleki yasal mevzuaatı anlayabilme ve uygulama becerisi
  • İletişim araçları ile diğer mesleki araç ve teknikleri kullanabilme becerisi
  • Mesleki süreçleri planlama ve uygulama becerisi
  • Mesleki özgüven becerisi
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciye her yarıyılda Yarıyıl İçi, Yarıyıl Sonu ve Bütünleme Sınavı olmak üzere 3 sınav hakkı verilir. Yarıyıl İçi sınavı %40 Yarıyıl Sonu sınavı %60 üzerinden değerlendirilir. Öğrencinin Başarısı Bağıl Değerlendirme Sistemine göre değerlendirilir. Ayrıca öğrencilerimiz eğitimleri sırasında zorunlu olan (EDÖ) 30 iş günü işletme stajlarını tamamlayarak staj sınavından başarılı olmak zorundadır. Aşçılık Programına kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ortaöğretim programını bitirmeleri gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için; 

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Programa üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanına göre öğrenci kabulü yapılmaktadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.

Başarma ŞartlarıAşçılık Programına kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ortaöğretim programını bitirmeleri gerekmektedir. Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az 2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dir. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Aşçılık Programı çalışma alanları oldukça geniştir. Özel veya kamuya ait her türlü yiyecek içecek hizmeti veren işletme ve kurumda çalışabilirler. Bunlardan bazıları;

  • Otel mutfağı,
  • Restoran mutfağı,
  • Fabrika mutfağı,
  • Ordu mutfağı,
  • İşyeri mutfağı,
  • Yemek fabrikaları mutfağı,
  • Okul mutfağı,
  • Hastane mutfakları,
  • Gemi mutfağı,
  • Uçak mutfağı,
  • Tren mutfağı,
  • Otobüs mutfağı,
  • Yiyecek içecek hizmeti veren eğlence-alışveriş merkezleri,
  • Catering şirketler gibi çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler. Kişinin bilgi, becerileri ve yeterliğine bağlı olarak bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür. İyi yetişmiş yaratıcı aşçılarkolaylıkla yüksek ücretli iş bulabilmektedirler. Ayrıca, yeterli seviyede yabancı dil bilgisine sahip olmaları halinde, yurt dışında çok sayıda iş olanağı da elde edebilmekte veya kendi yiyecek içecek işletmelerini de açabilmektedir.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030218931


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Muş Alparslan Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Muş Alparslan Üniversitesi Külliyesi, Diyarbakır Yolu 7. km, 49250 Merkez/Muş

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, yılda iki veya üç dönem olmak üzere iki yıllık bir programı kapsayan, nitelikli insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan ve müfredatın en az %40'ı uygulamalı eğitime dayalı lisans öğretiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi
  • Disiplinlerarası da dâhil takımlarda çalışma becerisi
  • Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi
  • Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi
  • Mesleki etik ve sorumluluk bilinci
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi
  • Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi
  • Mesleki yasal mevzuaatı anlayabilme ve uygulama becerisi
  • İletişim araçları ile diğer mesleki araç ve teknikleri kullanabilme becerisi
  • Mesleki süreçleri planlama ve uygulama becerisi
  • Mesleki özgüven becerisi

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri öncesi düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciye her yarıyılda Yarıyıl İçi, Yarıyıl Sonu ve Bütünleme Sınavı olmak üzere 3 sınav hakkı verilir. Yarıyıl İçi sınavı %40 Yarıyıl Sonu sınavı %60 üzerinden değerlendirilir. Öğrencinin Başarısı Bağıl Değerlendirme Sistemine göre değerlendirilir. Ayrıca öğrencilerimiz eğitimleri sırasında zorunlu olan (EDÖ) 30 iş günü işletme stajlarını tamamlayarak staj sınavından başarılı olmak zorundadır. Aşçılık Programına kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ortaöğretim programını bitirmeleri gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için; 

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında önlisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında önlisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir önlisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Önlisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; önlisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Programa üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanına göre öğrenci kabulü yapılmaktadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.


Başarma Şartları
Aşçılık Programına kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ortaöğretim programını bitirmeleri gerekmektedir. Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az 2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dir. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Aşçılık Programı çalışma alanları oldukça geniştir. Özel veya kamuya ait her türlü yiyecek içecek hizmeti veren işletme ve kurumda çalışabilirler. Bunlardan bazıları;

  • Otel mutfağı,
  • Restoran mutfağı,
  • Fabrika mutfağı,
  • Ordu mutfağı,
  • İşyeri mutfağı,
  • Yemek fabrikaları mutfağı,
  • Okul mutfağı,
  • Hastane mutfakları,
  • Gemi mutfağı,
  • Uçak mutfağı,
  • Tren mutfağı,
  • Otobüs mutfağı,
  • Yiyecek içecek hizmeti veren eğlence-alışveriş merkezleri,
  • Catering şirketler gibi çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler. Kişinin bilgi, becerileri ve yeterliğine bağlı olarak bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür. İyi yetişmiş yaratıcı aşçılarkolaylıkla yüksek ücretli iş bulabilmektedirler. Ayrıca, yeterli seviyede yabancı dil bilgisine sahip olmaları halinde, yurt dışında çok sayıda iş olanağı da elde edebilmekte veya kendi yiyecek içecek işletmelerini de açabilmektedir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030218931

Qualification Title
Aşçılık Associate
Awarding BodyMUŞ ALPARSLAN UNIVERSITY
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.alparslan.edu.tr
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Ability to use theoretical field knowledge in practice Ability to work in teams, including interdisciplinary Ability to manage a process to meet requirements Ability to identify and solve problems in professional practice Professional ethics and sense of responsibility Awareness of the necessity of lifelong learning and the ability to realize it Ability to have knowledge about sectoral issues Ability to understand and apply professional legal legislation Ability to use communication tools and other professional tools and techniques Ability to plan and implement professional processes Professional self-confidence skills

Key Competencies-
Further Info

Each semester, the student is given the right to take 3 exams, namely Midterm, End of Semester and Make-Up Exam. The Mid-Semester exam is evaluated over 40%, the Final Exam is over 60%. The success of the student is evaluated according to the Relative Evaluation System. In addition, our students must pass the internship exam by completing the 30 working days business internship, which is obligatory during their education. Students who want to enroll in the Cookery Program must complete the secondary education program.

Quality Assurance-
Access Requirements

Students are admitted to the program according to the Basic Proficiency Test (TYT) score made by OSYM within the framework of the academic and legal regulations of the university. A student who has started his education in an equivalent program in the country or abroad can apply for horizontal transfer. Admission of students is examined and evaluated individually, before the semester starts, taking into account the conditions of each student and the degree applied for.

Conditions for SuccessStudents who want to enroll in the Cookery Program must complete the secondary education program. Students studying in this program must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 in order to graduate and they must be successful with a grade of at least 2.00 in all the courses prescribed in the curriculum. The minimum ECTS to be earned for graduation is 120. At the same time, students are required to complete their compulsory internship within the specified time and feature.
Progression Paths (Relationship Type)

The Cookery Program work areas are quite wide. They can work in any private or public catering business and institution. Some of those; • Hotel kitchen, • Restaurant kitchen, • Factory kitchen, • Ordu cuisine, • Workplace kitchen, • Food factories kitchen, • School kitchen, • Hospital kitchens, • Ship galley, • Aircraft kitchen, • Train kitchen, • Bus kitchen, • Entertainment-shopping centers providing food and beverage services, • Catering companies They can work in the kitchens of many different establishments and institutions such as Depending on the knowledge, skills and competence of the person, the probability of unemployment in this profession is low. Well-trained creative cooks can easily find high-paying jobs. In addition, if they have sufficient foreign language knowledge, they can get many job opportunities abroad or open their own food and beverage businesses.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030218931


Qualification Title
Aşçılık Associate

Awarding Body
MUŞ ALPARSLAN UNIVERSITY

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Ability to use theoretical field knowledge in practice Ability to work in teams, including interdisciplinary Ability to manage a process to meet requirements Ability to identify and solve problems in professional practice Professional ethics and sense of responsibility Awareness of the necessity of lifelong learning and the ability to realize it Ability to have knowledge about sectoral issues Ability to understand and apply professional legal legislation Ability to use communication tools and other professional tools and techniques Ability to plan and implement professional processes Professional self-confidence skills


Key Competencies
-

Further Info

Each semester, the student is given the right to take 3 exams, namely Midterm, End of Semester and Make-Up Exam. The Mid-Semester exam is evaluated over 40%, the Final Exam is over 60%. The success of the student is evaluated according to the Relative Evaluation System. In addition, our students must pass the internship exam by completing the 30 working days business internship, which is obligatory during their education. Students who want to enroll in the Cookery Program must complete the secondary education program.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Students are admitted to the program according to the Basic Proficiency Test (TYT) score made by OSYM within the framework of the academic and legal regulations of the university. A student who has started his education in an equivalent program in the country or abroad can apply for horizontal transfer. Admission of students is examined and evaluated individually, before the semester starts, taking into account the conditions of each student and the degree applied for.


Conditions for Success
Students who want to enroll in the Cookery Program must complete the secondary education program. Students studying in this program must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 in order to graduate and they must be successful with a grade of at least 2.00 in all the courses prescribed in the curriculum. The minimum ECTS to be earned for graduation is 120. At the same time, students are required to complete their compulsory internship within the specified time and feature.

Progression Paths (Relationship Type)

The Cookery Program work areas are quite wide. They can work in any private or public catering business and institution. Some of those; • Hotel kitchen, • Restaurant kitchen, • Factory kitchen, • Ordu cuisine, • Workplace kitchen, • Food factories kitchen, • School kitchen, • Hospital kitchens, • Ship galley, • Aircraft kitchen, • Train kitchen, • Bus kitchen, • Entertainment-shopping centers providing food and beverage services, • Catering companies They can work in the kitchens of many different establishments and institutions such as Depending on the knowledge, skills and competence of the person, the probability of unemployment in this profession is low. Well-trained creative cooks can easily find high-paying jobs. In addition, if they have sufficient foreign language knowledge, they can get many job opportunities abroad or open their own food and beverage businesses.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address