Yeterlilik Kodu | TR0030018498 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Oğuzlar, 1251/2. Sk. No:8, 35320 Konak/İzmir | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.kavram.edu.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Temel aşçılık ve yemek pişirme teknikleri ve uygulanacak değişik pişirme usullerini kullanılacak malzemeler hakkında bilgi sahibidirÜretimi yapılacak yiyecek ve içeceklerin genel bilgisi, besin değerleri ve pişirme teknikleri için yeterli düzeyde teknik aşçılık ve gastronomi bilgisine sahiptirAşçılık mesleğinde kullanılan besin maddelerinin gramaj hesaplamalarını yapabilecek düzeyde matematik ve maliyet muhasebesi bilgisine sahiptirAşçılık mesleğinde temel olarak kullanılan et, balik, tavuk, sebze, meyve, yaglar, kurubaklagiller, süt, yumurta gibi temel besin maddelerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilirAşçılık sanatı ve mesleğinin tarihi gelişimi; değişimleri, kültürel farkları, iklim özellikleri ile yetişen yiyecek maddelerini ve ülkelerdeki yemek akımları arasındaki ilişkiler hakkında kuramsal bilgiye sahiptirAşçılık ve Gastronomi ilgili temel kavramlar ve aşçılık sanatını farklı yemek kültürleri ile olan ilişkileri hakkında bilgi sahibidirTemel aşçılık ve gastronomi bilgilerini,üretmek istediklerini, el becerilerini kullanarak sunuma hazır hale getirebilirler. Yemek pişirme ve sunma sürecinde izlenmesi gereken metodlar ve prezantasyon kriterleri hakkında bilgi sahibidirler. Geleneksel yöntemlerin yani sira, alternatif modern sunum tekniklerini kullanarak da yapabilirlerAşçılık alanında el becerisini ve teknik bilgilerin yani sira, görsel destekli sunum yapabilir; tasarım ve üretim süreçlerini görsel olarak anlatan sunum teknikleri kullanabilirTemel hukuki konularda, Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanır. Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır. En az Avrupa Dil Portföyü A2 düzeyinde İngilizce kullanır.Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.Mesleki ve etik sorumluluk bilinci taşır. | |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70ine, uygulamaların en az %80ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, uygulama sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %30, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %70 şeklindedir. Sınav yönetmeliği ile ölçme ve değerlendirmeye ilişkin genel kurallar Kavram Meslek Yüksekokulu Önlisans Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile düzenlenmektedir.Sınavlar, ölçme ve değerlendirmeye ilişkin özel süreçler Kavram Meslek Yüksekokulu Ölçme Faaliyetleri ve Sınav Uygulama Yönergesi ile belirlenmiştir.Bu programda öğrenim gören öğrencilerin mezun olarak yeterlilik kazanabilmesi için ders planı ve yapısı ile sunulan derslerden 120 AKTS kredilik dersi başarmış olmaları ve 4.00 üzerinden en az 2.00 Ağırlıklı Genel Not Ortalamasına sahip olmaları gerekir.Daha detaylı bilgi için: Kavram Meslek Yüksekokulu Önlisans Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliği | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Lise ve dengi okul diploması ve Yükseköğretime Geçiş Sınavından yeterli puan alınması gerekmektedir. | |
Başarma Şartları | Bu programda öğrenim gören öğrencilerin mezun olarak yeterlilik kazanabilmesi için ders planı ve yapısı ile sunulan derslerden 120 AKTS kredilik dersi başarmış olmaları ve 4.00 üzerinden en az 2.00 Ağırlıklı Genel Not Ortalamasına sahip olmaları gerekir.Daha detaylı bilgi için: Kavram Meslek Yüksekokulu Önlisans Eğitim - Öğretim ve Sınav YönetmeliğiBu programdan mezun olabilmek için öğrencilerimizin derslerden 4.00 üzerinden en az 2.00 Ağırlıklı Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve 120 AKTS kredisi ders almaları gerekmektedir. Ayrıca en az 30 iş günü staj yapmaları da gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Önlisans düzeyinde aşçılık eğitimi alarak mezun olan öğrenciler; kamu kurumlarında, restoranlarda, turizm işletme belgeli işletmelerde, yemek fabrikalarında, ulaşım araçlarında(uçak, gemi, tren, otobüs), hastane mutfaklarında, aşçıbaşı, aşçıbaşı yardımcısı, bölüm şefi (pastane şefi, soğuk mutfak şefi, sıcak mutfak şefi, kahvaltı şefi, a’la carte mutfak şefi) bölüm şef yardımcıları (pastane, soğuk mutfak, sıcak mutfak, kahvaltı, a’la carte), mutfak komisi vb. pozisyonlarda; yiyecek içecek müdürü, mutfak yöneticisi, restoran koordinatörü, restoran müdürü, gibi kadrolarda çalışabilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030018498
Temel aşçılık ve yemek pişirme teknikleri ve uygulanacak değişik pişirme usullerini kullanılacak malzemeler hakkında bilgi sahibidirÜretimi yapılacak yiyecek ve içeceklerin genel bilgisi, besin değerleri ve pişirme teknikleri için yeterli düzeyde teknik aşçılık ve gastronomi bilgisine sahiptirAşçılık mesleğinde kullanılan besin maddelerinin gramaj hesaplamalarını yapabilecek düzeyde matematik ve maliyet muhasebesi bilgisine sahiptirAşçılık mesleğinde temel olarak kullanılan et, balik, tavuk, sebze, meyve, yaglar, kurubaklagiller, süt, yumurta gibi temel besin maddelerinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilirAşçılık sanatı ve mesleğinin tarihi gelişimi; değişimleri, kültürel farkları, iklim özellikleri ile yetişen yiyecek maddelerini ve ülkelerdeki yemek akımları arasındaki ilişkiler hakkında kuramsal bilgiye sahiptirAşçılık ve Gastronomi ilgili temel kavramlar ve aşçılık sanatını farklı yemek kültürleri ile olan ilişkileri hakkında bilgi sahibidirTemel aşçılık ve gastronomi bilgilerini,üretmek istediklerini, el becerilerini kullanarak sunuma hazır hale getirebilirler. Yemek pişirme ve sunma sürecinde izlenmesi gereken metodlar ve prezantasyon kriterleri hakkında bilgi sahibidirler. Geleneksel yöntemlerin yani sira, alternatif modern sunum tekniklerini kullanarak da yapabilirlerAşçılık alanında el becerisini ve teknik bilgilerin yani sira, görsel destekli sunum yapabilir; tasarım ve üretim süreçlerini görsel olarak anlatan sunum teknikleri kullanabilirTemel hukuki konularda, Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanır. Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır. En az Avrupa Dil Portföyü A2 düzeyinde İngilizce kullanır.Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.Mesleki ve etik sorumluluk bilinci taşır.
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70ine, uygulamaların en az %80ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, uygulama sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %30, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %70 şeklindedir. Sınav yönetmeliği ile ölçme ve değerlendirmeye ilişkin genel kurallar Kavram Meslek Yüksekokulu Önlisans Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile düzenlenmektedir.Sınavlar, ölçme ve değerlendirmeye ilişkin özel süreçler Kavram Meslek Yüksekokulu Ölçme Faaliyetleri ve Sınav Uygulama Yönergesi ile belirlenmiştir.Bu programda öğrenim gören öğrencilerin mezun olarak yeterlilik kazanabilmesi için ders planı ve yapısı ile sunulan derslerden 120 AKTS kredilik dersi başarmış olmaları ve 4.00 üzerinden en az 2.00 Ağırlıklı Genel Not Ortalamasına sahip olmaları gerekir.Daha detaylı bilgi için: Kavram Meslek Yüksekokulu Önlisans Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Lise ve dengi okul diploması ve Yükseköğretime Geçiş Sınavından yeterli puan alınması gerekmektedir.
Önlisans düzeyinde aşçılık eğitimi alarak mezun olan öğrenciler; kamu kurumlarında, restoranlarda, turizm işletme belgeli işletmelerde, yemek fabrikalarında, ulaşım araçlarında(uçak, gemi, tren, otobüs), hastane mutfaklarında, aşçıbaşı, aşçıbaşı yardımcısı, bölüm şefi (pastane şefi, soğuk mutfak şefi, sıcak mutfak şefi, kahvaltı şefi, a’la carte mutfak şefi) bölüm şef yardımcıları (pastane, soğuk mutfak, sıcak mutfak, kahvaltı, a’la carte), mutfak komisi vb. pozisyonlarda; yiyecek içecek müdürü, mutfak yöneticisi, restoran koordinatörü, restoran müdürü, gibi kadrolarda çalışabilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030018498 | |
Qualification Title | Aşçılık Associate | |
Awarding Body | KAVRAM MESLEK YÜKSEKOKULU | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | has knowledge about the basic cooking and cooking techniques and the materials to be used in different cooking methods.has sufficient knowledge of technical cookery and gastronomy for general knowledge of food and beverages to be produced, nutritional values ??and cooking techniques.has knowledge of mathematics and cost accounting that can calculate the weight of nutrients used in the cooking profession.knows the physical and chemical properties of basic nutrients such as meat, fish, chicken, vegetables, fruits, oils, legume, milk, eggs which are used as basic in cookery profession. has theoretical knowledge about historical development of cookery art and profession; changes, cultural differences, climatic characteristics and the relationship between the food items that are grown and the food trends in the country. _has knowledge about the basic concepts of cookery and gastronomy and the relation of art of cookery with different food cultures.can make their presentation of basic cookery and gastronomy knowledge what they want to produce using handcrafts. have information about the methods and presentation criteria that must be followed during the cooking and presentation process. can also do traditional methods, that is, using alternative modern presentation techniques can make visual presentations in the field of cookery, as well as hand techniques and technical information; use presentation techniques that visually describe the design and production processes.has enough knowledge about basic law, universality of social rights, social justice, quality and cultural values ??and environment protection, occupational health and safety.becomes able to monitor developments in science and technology and constantly renew themselves with the awareness how necessary life-long learning is.communicates his / her thoughts at the level of basic knowledge and skills that he / she possesses about the field through written and oral communication.use English at least at European Language Portfolio A2 level.uses the computer software and information and communication technologies at least at the European Computer Use License Basic Level required by his / her field.has professional and ethical responsibility consciousness. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | It is necessary that each student enrolls to courses at the begining of each term and maintains a minimum attendance of 70% (80% for practice courses) in order to be able to take the final exam.Students are required to take at least one midterm exam and a final exam for each course. The midterm exam constitutes 30% and the final exam constitutes 70% of the achievement grade.( homeworks, practice exams, quiz, etc. can also be assessed as the midterm grade) The general rules regarding examination regulations, assessment and evaluation are regulated by Kavram College of Higher Education Associate’s Degree Education and Examination Regulations . Specific processes related to exams, assessment and evaluation are regulated Istanbul Kavram College of Higher Education Assessing Activities and Examination Implementation Instructions .In order to be qualified as a graduate, students who have studied in this program must have completed 120 ECTS credits from the course plan and structure and must have a grade point average of at least 2.00 over 4.00.For further information: Kavram College of Higher Education Associate Degree Education and Examinations Regulation. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | Candidates must hold a high school (or equivalent) degree and must have achieved the required score from the University Entrance Exam (LYS) and Transition to Higher Education Exam (YGS) held on central basis by OSYM (Student Selection and Placement Centre). | |
Conditions for Success | In order to be qualified as a graduate, students who have studied in this program must have completed 120 ECTS credits from the course plan and structure and must have a grade point average of at least 2.00 over 4.00.For further information: Kavram College of Higher Education Associate Degree Education and Examinations Regulation.To gain the qualification of this programme students are required to:(1) complete all the courses in the curriculum (a total of 120 ECTS credits) (2) have a cumulative grade point average (CGPA) at least 2.00 out of 4.00. (3) complete a minimum 30-day training . | |
Progression Paths (Relationship Type) | Students who graduated from associate degree level with cooking education, can work in public establishments, in restaurants, in tourism enterprises, in food factories, transportation vehicles(aircraft, ship, train, bus), hospital kitchens, as chefs, chef assistants, department chiefs(pastry chef, cold kitchen chef, hot kitchen chef, breakfast chef, ala carte kitchen chef), department chief assistants(patisserie, cold kitchen, hot kitchen, breakfast, ala carte), and as food and beverage managers, kitchen managers, restaurant coordinators, restaurant managers. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030018498
has knowledge about the basic cooking and cooking techniques and the materials to be used in different cooking methods.has sufficient knowledge of technical cookery and gastronomy for general knowledge of food and beverages to be produced, nutritional values ??and cooking techniques.has knowledge of mathematics and cost accounting that can calculate the weight of nutrients used in the cooking profession.knows the physical and chemical properties of basic nutrients such as meat, fish, chicken, vegetables, fruits, oils, legume, milk, eggs which are used as basic in cookery profession. has theoretical knowledge about historical development of cookery art and profession; changes, cultural differences, climatic characteristics and the relationship between the food items that are grown and the food trends in the country. _has knowledge about the basic concepts of cookery and gastronomy and the relation of art of cookery with different food cultures.can make their presentation of basic cookery and gastronomy knowledge what they want to produce using handcrafts. have information about the methods and presentation criteria that must be followed during the cooking and presentation process. can also do traditional methods, that is, using alternative modern presentation techniques can make visual presentations in the field of cookery, as well as hand techniques and technical information; use presentation techniques that visually describe the design and production processes.has enough knowledge about basic law, universality of social rights, social justice, quality and cultural values ??and environment protection, occupational health and safety.becomes able to monitor developments in science and technology and constantly renew themselves with the awareness how necessary life-long learning is.communicates his / her thoughts at the level of basic knowledge and skills that he / she possesses about the field through written and oral communication.use English at least at European Language Portfolio A2 level.uses the computer software and information and communication technologies at least at the European Computer Use License Basic Level required by his / her field.has professional and ethical responsibility consciousness.
It is necessary that each student enrolls to courses at the begining of each term and maintains a minimum attendance of 70% (80% for practice courses) in order to be able to take the final exam.Students are required to take at least one midterm exam and a final exam for each course. The midterm exam constitutes 30% and the final exam constitutes 70% of the achievement grade.( homeworks, practice exams, quiz, etc. can also be assessed as the midterm grade) The general rules regarding examination regulations, assessment and evaluation are regulated by Kavram College of Higher Education Associate’s Degree Education and Examination Regulations . Specific processes related to exams, assessment and evaluation are regulated Istanbul Kavram College of Higher Education Assessing Activities and Examination Implementation Instructions .In order to be qualified as a graduate, students who have studied in this program must have completed 120 ECTS credits from the course plan and structure and must have a grade point average of at least 2.00 over 4.00.For further information: Kavram College of Higher Education Associate Degree Education and Examinations Regulation.
Candidates must hold a high school (or equivalent) degree and must have achieved the required score from the University Entrance Exam (LYS) and Transition to Higher Education Exam (YGS) held on central basis by OSYM (Student Selection and Placement Centre).
Students who graduated from associate degree level with cooking education, can work in public establishments, in restaurants, in tourism enterprises, in food factories, transportation vehicles(aircraft, ship, train, bus), hospital kitchens, as chefs, chef assistants, department chiefs(pastry chef, cold kitchen chef, hot kitchen chef, breakfast chef, ala carte kitchen chef), department chief assistants(patisserie, cold kitchen, hot kitchen, breakfast, ala carte), and as food and beverage managers, kitchen managers, restaurant coordinators, restaurant managers.
Qualification is continuous