Yeterlilik Kodu

TR0030014318

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumIğdır Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiIğdır Üniversitesi
Sorumlu Kurum URLhttp://www.igdir.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık alanı ile ilgili temel düzeyde kurumsal ve uygulamalı olarak bilgi sahibidir.
  • Aşçılık alanı ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir.
  • Aşçılık alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanma becerisine sahiptir.
  • Aşçılık alanına ilişkin bilgileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir.
  • Aşçılık alanında kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir.
  • Aşçılık alanında temel düzeydeki bir çalışmayı yerine getirebilir, uygulamada karşılaşılan sorunlarda sorumluluk alır.
  • Sorumluluğu altında çalışanların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir.
  • Aşçılık mesleği ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
  • Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerilerini değerlendirebilir ve öğrenme gereksinimlerini belirleyebilir.
  • Alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar yabancı dil bilgisine sahiptir.
  • Alanında edindiği bilgi ve becerileri yazılı veya sözlü iletişim yoluyla doğru bir şekilde aktarır ve paylaşır.
  • Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte Aşçılık alanındaki yazılım ve donanımı kullanabilir.
  • Mesleği ile ilgili yeni tasarımlar geliştirme becerisine sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar ve bu sınavların ölçme ve değerlendirmesi Iğdır Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun şekilde yapılır. Derslerden başarılı olabilmek için her bir ders için bir arasınav bir final sınavı olmak üzere 2 sınav yapılır. Ara sınavın %40'ı, yılsonu final sınavının %60'ı hesaplanır

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Kabul ve kayıt koşulları, Iğdır Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilen Eğitim-Öğretim Yönergesine tabiidir. Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve üniversite öğrenci seçme sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.

Başarma ŞartlarıAşçılık alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu, mesleki ve seçimli derslerin (en az 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının en az 2.0 (iki) olması gerekir. Ayrıca 30 işgünü stajını da tamamlamış olması gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezun olan öğrencilerin çalışma alanları oldukça geniş olmakla birlikte, turizm bölgeleri, büyük şehirler başta olmak üzere, otel, restoran, pastane, yemek fabrikası, uçak – gemi – tren vb. ulaşım araçlarının üst sınıf müşterilerine yönelik yiyecek – içecek hizmeti, bar, ordu evleri, sosyal tesisler vb. gibi yiyecek – içecek üretimi ve tüketimiyle ilgili işyerlerinde çalışabilirler. Tekniker unvanı alan mezunlar; ağırlıklı olarak ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek – içecek bölümlerinde, restoranların mutfak ya da işletme kısımlarında, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (AR-GE), yiyecek - içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel - basılı yayın kuruluşlarında çalışabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030014318


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Iğdır Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Iğdır Üniversitesi

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık alanı ile ilgili temel düzeyde kurumsal ve uygulamalı olarak bilgi sahibidir.
  • Aşçılık alanı ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir.
  • Aşçılık alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanma becerisine sahiptir.
  • Aşçılık alanına ilişkin bilgileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir.
  • Aşçılık alanında kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir.
  • Aşçılık alanında temel düzeydeki bir çalışmayı yerine getirebilir, uygulamada karşılaşılan sorunlarda sorumluluk alır.
  • Sorumluluğu altında çalışanların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir.
  • Aşçılık mesleği ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
  • Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerilerini değerlendirebilir ve öğrenme gereksinimlerini belirleyebilir.
  • Alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar yabancı dil bilgisine sahiptir.
  • Alanında edindiği bilgi ve becerileri yazılı veya sözlü iletişim yoluyla doğru bir şekilde aktarır ve paylaşır.
  • Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte Aşçılık alanındaki yazılım ve donanımı kullanabilir.
  • Mesleği ile ilgili yeni tasarımlar geliştirme becerisine sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar ve bu sınavların ölçme ve değerlendirmesi Iğdır Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun şekilde yapılır. Derslerden başarılı olabilmek için her bir ders için bir arasınav bir final sınavı olmak üzere 2 sınav yapılır. Ara sınavın %40'ı, yılsonu final sınavının %60'ı hesaplanır


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Kabul ve kayıt koşulları, Iğdır Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilen Eğitim-Öğretim Yönergesine tabiidir. Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve üniversite öğrenci seçme sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.


Başarma Şartları
Aşçılık alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu, mesleki ve seçimli derslerin (en az 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının en az 2.0 (iki) olması gerekir. Ayrıca 30 işgünü stajını da tamamlamış olması gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu programdan mezun olan öğrencilerin çalışma alanları oldukça geniş olmakla birlikte, turizm bölgeleri, büyük şehirler başta olmak üzere, otel, restoran, pastane, yemek fabrikası, uçak – gemi – tren vb. ulaşım araçlarının üst sınıf müşterilerine yönelik yiyecek – içecek hizmeti, bar, ordu evleri, sosyal tesisler vb. gibi yiyecek – içecek üretimi ve tüketimiyle ilgili işyerlerinde çalışabilirler. Tekniker unvanı alan mezunlar; ağırlıklı olarak ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek – içecek bölümlerinde, restoranların mutfak ya da işletme kısımlarında, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (AR-GE), yiyecek - içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel - basılı yayın kuruluşlarında çalışabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030014318

Qualification Title
Cookery Associate Degree Diploma
Awarding BodyIğdır University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.igdir.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Has basic knowledge about culinary field in institutional and practical terms.
  • Has knowledge about the legal regulations, professional standards and practices related to the field of cooking.
  • Has the ability to use the knowledge gained in the field of cookery in the work environment and profession.
  • Students will be able to analyze, interpret and evaluate the knowledge related to the cookery field.
  • He fulfills the duties and responsibilities assigned to him in the field of cookery.
  • Can perform a basic level of work in the field of cooking, take responsibility for problems encountered in practice.
  • Develops the professional knowledge and skills of the employees under their responsibility.
  • Continuously updates and improves the knowledge, skills and competencies related to the profession of cookery with the awareness of lifelong learning
  • Evaluate the basic knowledge and skills acquired in the field and determine learning needs.
  • Have the knowledge of foreign languages ​​so that he / she can follow the information in his / her field and communicate with his / her colleagues.
  • Communicates and shares the knowledge and skills acquired in the field through written or oral communication.
  • Students will be able to use the software and hardware in the cookery field with the knowledge of basic computer use.
  • Has the ability to develop new designs related to the profession.
Key Competencies-
Further Info

Examinations and assessment and evaluation of these exams are done in accordance with Iğdır University Associate Degree-Education and Examination Regulations. In order to be successful in courses, one midterm exam and 2 final exams are given for each course. 40% of midterm and 60% of final exam

Quality Assurance-
Access Requirements

The conditions for admission and admission are subject to the Education Directive adopted by the Iğdır University Senate. Candidates must have a high school or equivalent school diploma and must have enough points from the university student selection exam.

Conditions for SuccessIn order to obtain an associate degree in the field of cookery, the students must successfully complete all required courses (at least 120 ECTS) and must have at least 2.0 (two). In addition, 30 workdays must be completed internship.
Progression Paths (Relationship Type)

Although the study areas of the students who graduated from this program are quite wide, tourism regions, big cities especially hotels, restaurants, pastry shops, food factories, aircraft - ships - trains and so on. food - beverage service, bar, army houses, social facilities and so on. They can work in establishments related to food production and consumption. The graduates of technicians; mainly in the kitchen team of five-star hotels in the national and international, or in food and beverage departments, in the kitchen or in the business departments of restaurants, in the product development departments of food enterprises (R & D), in the food-beverage sector and in the visual and printed publications.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030014318


Qualification Title
Cookery Associate Degree Diploma

Awarding Body
Iğdır University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Has basic knowledge about culinary field in institutional and practical terms.
  • Has knowledge about the legal regulations, professional standards and practices related to the field of cooking.
  • Has the ability to use the knowledge gained in the field of cookery in the work environment and profession.
  • Students will be able to analyze, interpret and evaluate the knowledge related to the cookery field.
  • He fulfills the duties and responsibilities assigned to him in the field of cookery.
  • Can perform a basic level of work in the field of cooking, take responsibility for problems encountered in practice.
  • Develops the professional knowledge and skills of the employees under their responsibility.
  • Continuously updates and improves the knowledge, skills and competencies related to the profession of cookery with the awareness of lifelong learning
  • Evaluate the basic knowledge and skills acquired in the field and determine learning needs.
  • Have the knowledge of foreign languages ​​so that he / she can follow the information in his / her field and communicate with his / her colleagues.
  • Communicates and shares the knowledge and skills acquired in the field through written or oral communication.
  • Students will be able to use the software and hardware in the cookery field with the knowledge of basic computer use.
  • Has the ability to develop new designs related to the profession.

Key Competencies
-

Further Info

Examinations and assessment and evaluation of these exams are done in accordance with Iğdır University Associate Degree-Education and Examination Regulations. In order to be successful in courses, one midterm exam and 2 final exams are given for each course. 40% of midterm and 60% of final exam


Quality Assurance
-

Access Requirements

The conditions for admission and admission are subject to the Education Directive adopted by the Iğdır University Senate. Candidates must have a high school or equivalent school diploma and must have enough points from the university student selection exam.


Conditions for Success
In order to obtain an associate degree in the field of cookery, the students must successfully complete all required courses (at least 120 ECTS) and must have at least 2.0 (two). In addition, 30 workdays must be completed internship.

Progression Paths (Relationship Type)

Although the study areas of the students who graduated from this program are quite wide, tourism regions, big cities especially hotels, restaurants, pastry shops, food factories, aircraft - ships - trains and so on. food - beverage service, bar, army houses, social facilities and so on. They can work in establishments related to food production and consumption. The graduates of technicians; mainly in the kitchen team of five-star hotels in the national and international, or in food and beverage departments, in the kitchen or in the business departments of restaurants, in the product development departments of food enterprises (R & D), in the food-beverage sector and in the visual and printed publications.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address