Yeterlilik Kodu

TR0030012404

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumErzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiErzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğü, Yalnızbağ Yerleşkesi, 24002 / ERZİNCAN
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ebyu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm kavramı,turizm çeşitleri,gastronomi turizmi,ağırlama işletmelerinde verilen hizmetler hakkında bilgi sahibi olur.
  • Beslenme ilkeleri,besinlerin hazırlanmasında hijyen sanitasyon,gıdaların saklama koşuları,işlevsel besinler ve beslenme türleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olmak,yiyeceklerin nasıl hazırlanması gerektiği,menü kalemleri hazırlanması ve yiyeceklerin maliyetlerini çıkarma konusunda bilgi sahibi olur.
  • Mutfak planlama ve organizasyonu,aşçılık mesleği ile ilgili kalite hizmetleri,mutfakta iş güvenliği ve ilk yardım, aşçılık mesleğinde etik davranışlar hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mesleğe yönelik araştırma alanları ve teknikleri,aşçılık alanında girişimcilik faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Soğuk mezeler-salatalar hazırlamak, pastane ürünleri hazırlamak,ziyafet menüleri oluşturmak becerisi kazandırır.
  • Farklı ülke mutfaklarına ait menülerin hazırlanması ve servis edilme şekilleri becerisini kazandırmak.
  • Osmanlı saray mutfağı yemeklerinin ve içeceklerinin hazırlanması.
  • Türk mutfağına ait yöresel yemeklerin hazırlanması becerisi kazandırmak.
  • İyi iletişim kurabilmek,temel bilgi teknolojilerinden aktif yararlanbilme.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek.
  • Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslar arası literatürü izleyebilmek.
  • Alanı ile ilgili faaliyetleri, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında edindiği bilinç doğrultusunda yürütmek.
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek.
  • Alanının inceliklerine hâkim olmak.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programlarda verilen her bir ders için bir ara sınavı (kısa sınav, ödev) ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, ( varsa kısa süreli sınav ve ödevlerin) etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) ardışık 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Programlarına; lise mezunu öğrenciler Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış öğrenciler alınmaktadır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.

Başarma ŞartlarıAşçılık alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin toplam 120 AKTS karşılığı tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı’ndan mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030012404


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğü, Yalnızbağ Yerleşkesi, 24002 / ERZİNCAN

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Turizm kavramı,turizm çeşitleri,gastronomi turizmi,ağırlama işletmelerinde verilen hizmetler hakkında bilgi sahibi olur.
  • Beslenme ilkeleri,besinlerin hazırlanmasında hijyen sanitasyon,gıdaların saklama koşuları,işlevsel besinler ve beslenme türleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olmak,yiyeceklerin nasıl hazırlanması gerektiği,menü kalemleri hazırlanması ve yiyeceklerin maliyetlerini çıkarma konusunda bilgi sahibi olur.
  • Mutfak planlama ve organizasyonu,aşçılık mesleği ile ilgili kalite hizmetleri,mutfakta iş güvenliği ve ilk yardım, aşçılık mesleğinde etik davranışlar hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mesleğe yönelik araştırma alanları ve teknikleri,aşçılık alanında girişimcilik faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Soğuk mezeler-salatalar hazırlamak, pastane ürünleri hazırlamak,ziyafet menüleri oluşturmak becerisi kazandırır.
  • Farklı ülke mutfaklarına ait menülerin hazırlanması ve servis edilme şekilleri becerisini kazandırmak.
  • Osmanlı saray mutfağı yemeklerinin ve içeceklerinin hazırlanması.
  • Türk mutfağına ait yöresel yemeklerin hazırlanması becerisi kazandırmak.
  • İyi iletişim kurabilmek,temel bilgi teknolojilerinden aktif yararlanbilme.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek.
  • Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslar arası literatürü izleyebilmek.
  • Alanı ile ilgili faaliyetleri, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında edindiği bilinç doğrultusunda yürütmek.
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek.
  • Alanının inceliklerine hâkim olmak.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programlarda verilen her bir ders için bir ara sınavı (kısa sınav, ödev) ve dönem sonu sınavı yapılır. Başarı notuna ara sınav, ( varsa kısa süreli sınav ve ödevlerin) etkisi %40, dönem sonu sınavının ise %60 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) ardışık 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. Yarıyıllarda/yıllarda ise, AGNO hesaplanmasında bu harf notları katsayıları ile değerlendirilir. FF notu, ilgili dersten başarısız olan öğrencilere verilir. FF notu alan öğrenci, bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Programlarına; lise mezunu öğrenciler Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış öğrenciler alınmaktadır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.


Başarma Şartları
Aşçılık alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin toplam 120 AKTS karşılığı tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı’ndan mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030012404

Qualification Title
Associate Degree in Cookery
Awarding BodyErzincan Binali Yildirim University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.ebyu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • To understand the basic concepts and theories and gain the knowledge and skills of cookery.
  • To have knowledge and methods on various topics such as menu planning, cooking methods, international cuisine, local cuisine, and to use this knowledge and methods for professional development.
  • To have full knowledge of provisions terminology.
  • To become skillful at explaining and analyzing basic concepts related to eating and drinking by using the theory and facts of the cooking profession. To have the knowledge and practical skills of local cuisine.
  • To be able to prepare the sauce relevant catering and using them to create new tastes.
  • To be able to prepare cuisines in different countries.
  • To apply knowledge and skills acquired in the field of business.
  • To establish good communication To conduct activities related to the area in accordance with the awareness acquired in the subjects of the universality of social rights, social justice, preservation of cultural values and environmental protection occupational health and safety issues.
  • To be able to carry out teamwork as chefs who has the knowledge of ethical values and crafts and to undertake individual responsibility when needed.
  • To have the specifications of the field.
  • To be able to evaluate the information obtained in the learning process with a cause-effect relation and to be able to foresee which information will be needed where, when and why.
  • To have sufficient level of foreign language knowledge, comprehension and speaking skills, to follow the international literature about the field.
Key Competencies-
Further Info

An intermediate exam for each course in the program (quizzes, homework) and one final exam period. Passing grade on the midterm, (quizzes and homeworks if any) effect of 40%, while the final exam is 60%. Regulations in order to take the exam period students must have fulfilled the conditions continue writing. All exams and student assessment in calculating the grade of over 100 points, the relative evaluation system is applied. In this evaluation; the instructor of the course, the students of semester / year and in the semester / year-end takes into account the statistical results of the scores from the exam and received notes are converted to 4-letter system in line with the principles set out in the regulations. The cumulative GPA is created from notes taken by the students (AGNO) two consecutive semesters can not take a later period than those under 2.00. A student AA, BA, BB, CB and CC are considered successful one of the course. DC and DD notes from a course will be evaluated depending on the student's graduation Agno. The dam on the student's success AgNO note these courses are defined as successful. In Semester in / year, these grades are considered in the calculation of AGNO by coefficients. FF grade is given to students who fail courses. FF, the students, the course has been given in the first semester / year, taking attendance and must meet the examination requirements. Grade classes M and G appreciated, not taken into account in the calculation of AGNO.

Quality Assurance-
Access Requirements

Erzincan University Vocational School of Tourism of the program; Profession High School who graduated from students without examination, and the other high school and vocational school graduates, students, Board of Higher Education Measurement Selection and Placement has received enough points in YGS-6 points type of exam results by the Centre and taken students with special circumstances. Also on the program, students are also accepted through horizontal transfer. This transition is regulated by a directive and students of different higher education institutions of higher education institution diploma programs or the same but the number and degree programs in the pre-announced They can move within the framework of the transition conditions.

Conditions for SuccessA total of 120 ECTS in all successfully completed and at least a 2.00 GPA on a 4.00 cumulative grade point average of required and elective courses must take the program students must achieve in order to obtain associate's degree in the culinary field.
Progression Paths (Relationship Type)

Hotel, Restaurant and Catering Services Department, graduated from the Culinary Arts Program, "Cook" by winning the title; certified in the tourist business, restaurants, food factories (catering companies), the air-ship-train-bus-hospital kitchen; cook head chefs head assistant, section chief, sauce chef, fish chef, grill chef, fry chef, grill chef, soup chef, vegetable chef, wildcard chef (change cook), cold chef, pastry chef, butcher, get back to my chef, busboy etc. with rank; research chief (chef testing), kitchen scientist, food and beverage manager, food procurement manager, kitchen manager, restaurant supervisor-coordinator, so staff can work in the restaurant manager. In addition, food researcher, food writer, food processors, food stylist, architect of food, menu developer, described the developer can provide services to the community under the names of trainers in food and beverage and so on.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030012404


Qualification Title
Associate Degree in Cookery

Awarding Body
Erzincan Binali Yildirim University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • To understand the basic concepts and theories and gain the knowledge and skills of cookery.
  • To have knowledge and methods on various topics such as menu planning, cooking methods, international cuisine, local cuisine, and to use this knowledge and methods for professional development.
  • To have full knowledge of provisions terminology.
  • To become skillful at explaining and analyzing basic concepts related to eating and drinking by using the theory and facts of the cooking profession. To have the knowledge and practical skills of local cuisine.
  • To be able to prepare the sauce relevant catering and using them to create new tastes.
  • To be able to prepare cuisines in different countries.
  • To apply knowledge and skills acquired in the field of business.
  • To establish good communication To conduct activities related to the area in accordance with the awareness acquired in the subjects of the universality of social rights, social justice, preservation of cultural values and environmental protection occupational health and safety issues.
  • To be able to carry out teamwork as chefs who has the knowledge of ethical values and crafts and to undertake individual responsibility when needed.
  • To have the specifications of the field.
  • To be able to evaluate the information obtained in the learning process with a cause-effect relation and to be able to foresee which information will be needed where, when and why.
  • To have sufficient level of foreign language knowledge, comprehension and speaking skills, to follow the international literature about the field.

Key Competencies
-

Further Info

An intermediate exam for each course in the program (quizzes, homework) and one final exam period. Passing grade on the midterm, (quizzes and homeworks if any) effect of 40%, while the final exam is 60%. Regulations in order to take the exam period students must have fulfilled the conditions continue writing. All exams and student assessment in calculating the grade of over 100 points, the relative evaluation system is applied. In this evaluation; the instructor of the course, the students of semester / year and in the semester / year-end takes into account the statistical results of the scores from the exam and received notes are converted to 4-letter system in line with the principles set out in the regulations. The cumulative GPA is created from notes taken by the students (AGNO) two consecutive semesters can not take a later period than those under 2.00. A student AA, BA, BB, CB and CC are considered successful one of the course. DC and DD notes from a course will be evaluated depending on the student's graduation Agno. The dam on the student's success AgNO note these courses are defined as successful. In Semester in / year, these grades are considered in the calculation of AGNO by coefficients. FF grade is given to students who fail courses. FF, the students, the course has been given in the first semester / year, taking attendance and must meet the examination requirements. Grade classes M and G appreciated, not taken into account in the calculation of AGNO.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Erzincan University Vocational School of Tourism of the program; Profession High School who graduated from students without examination, and the other high school and vocational school graduates, students, Board of Higher Education Measurement Selection and Placement has received enough points in YGS-6 points type of exam results by the Centre and taken students with special circumstances. Also on the program, students are also accepted through horizontal transfer. This transition is regulated by a directive and students of different higher education institutions of higher education institution diploma programs or the same but the number and degree programs in the pre-announced They can move within the framework of the transition conditions.


Conditions for Success
A total of 120 ECTS in all successfully completed and at least a 2.00 GPA on a 4.00 cumulative grade point average of required and elective courses must take the program students must achieve in order to obtain associate's degree in the culinary field.

Progression Paths (Relationship Type)

Hotel, Restaurant and Catering Services Department, graduated from the Culinary Arts Program, "Cook" by winning the title; certified in the tourist business, restaurants, food factories (catering companies), the air-ship-train-bus-hospital kitchen; cook head chefs head assistant, section chief, sauce chef, fish chef, grill chef, fry chef, grill chef, soup chef, vegetable chef, wildcard chef (change cook), cold chef, pastry chef, butcher, get back to my chef, busboy etc. with rank; research chief (chef testing), kitchen scientist, food and beverage manager, food procurement manager, kitchen manager, restaurant supervisor-coordinator, so staff can work in the restaurant manager. In addition, food researcher, food writer, food processors, food stylist, architect of food, menu developer, described the developer can provide services to the community under the names of trainers in food and beverage and so on.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address