Yeterlilik Kodu

TR0030008390

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi 70100 / KARAMAN
Sorumlu Kurum URLhttp://www.kmu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.
  • Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir.
  • Aşçılık ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.
  • Aşçılık ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir.
  • Aşçılık ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
  • Mutfakta işleri ve mesleğini yerine getirirken bağımsız çalışır.
  • Aşçılık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
  • Aşçılık mesleğinin gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Hizmet alanı, iş ve mesleği ile ilgili olarak bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde yenilikleri takip eder ve iletişim kurar.
  • Aşçılık ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar.
  • Aşçılık ile ilgili etik değerlere bağlı kalır.
  • Aşçılık ile ilgili işleri gerçekleştirirken insan sağlığını, sosyal ve doğal çevreyi dikkate alır.
  • Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir.
  • Aşçılık mesleğindeki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

100 üzerinden değerlendirilen, bir vize (%40) ve bir final (%60) olmak üzere iki sınava girilmektedir.Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere Aşçılık programı alanında ön lisans diploması verilir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

ÖSYM Sınavı sonucu yerleştirilmiş olmak.

Başarma ŞartlarıProgramda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere Aşçılık programı alanında ön lisans diploması verilir.Staj uygulamasından başarılı olmak, 120 AKTS sağlamak ve en az 2.00 ortalama ile tüm derslerden başarılı olmak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programdan mezun olanlar konaklama işletmelerinin(mutfak, servis departmanlarında), Yiyecek içecek işletmelerinde,, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli catering pozisyonlarında ve yönetici olarak çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu hemen hemen yok gibidir. Çalışma alanları daha çok özel sektördedir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030008390


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi 70100 / KARAMAN

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.
  • Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir.
  • Aşçılık ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır.
  • Aşçılık ile ilgili hizmet süreçlerini, tüketici ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda ve tüketiciyi tatmin edecek biçimde yerine getirir, değerlendirir, geliştirir ve hizmet sürecini etkileyecek sorunlara çözüm önerir.
  • Aşçılık ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
  • Mutfakta işleri ve mesleğini yerine getirirken bağımsız çalışır.
  • Aşçılık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
  • Aşçılık mesleğinin gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  • Hizmet alanı, iş ve mesleği ile ilgili olarak bir yabancı dilde an az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde yenilikleri takip eder ve iletişim kurar.
  • Aşçılık ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar.
  • Aşçılık ile ilgili etik değerlere bağlı kalır.
  • Aşçılık ile ilgili işleri gerçekleştirirken insan sağlığını, sosyal ve doğal çevreyi dikkate alır.
  • Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir.
  • Aşçılık mesleğindeki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgi sahibidir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

100 üzerinden değerlendirilen, bir vize (%40) ve bir final (%60) olmak üzere iki sınava girilmektedir.Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere Aşçılık programı alanında ön lisans diploması verilir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

ÖSYM Sınavı sonucu yerleştirilmiş olmak.


Başarma Şartları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere Aşçılık programı alanında ön lisans diploması verilir.Staj uygulamasından başarılı olmak, 120 AKTS sağlamak ve en az 2.00 ortalama ile tüm derslerden başarılı olmak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programdan mezun olanlar konaklama işletmelerinin(mutfak, servis departmanlarında), Yiyecek içecek işletmelerinde,, havayolu şirketlerinin yer hizmetlerinin çeşitli catering pozisyonlarında ve yönetici olarak çalışabilirler. Yabancı dil bilgisi çok iyi olanların iş bulma sorunu hemen hemen yok gibidir. Çalışma alanları daha çok özel sektördedir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030008390

Qualification Title
Cookery Associate Degree
Awarding BodyKaramanoğlu Mehmetbey University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.kmu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Cooking with the relevant theories, concepts and principles of basic knowledge about the owner of the cases.
  • Cooking profession, legal regulations, professional standards and practices that are familiar with.
  • Culinary uses of information from the business environment and the profession.
  • Cooking with the relevant service processes, to the satisfaction of consumer needs and demands and to fulfill the consumers, evaluates, develops and recommends solutions to problems that affect the process of service.
  • Cooking with the physical environment, tools and technologies, recognizes, uses, protect and maintain by.
  • Operates independently of the kitchen work and fulfilling profession.
  • Cooking will follow current developments related to the profession.
  • Required by the profession of cooking for at least the European Computer User License Key Level uses information and communication technologies in conjunction with computer software.
  • Service area, in relation to the business and profession in a foreign language at the moment is followed by innovations in the European Language Portfolio and communicates with the general level of A2.
  • Cooking on a regular basis, health, safety, and makes risk assessment.
  • Cooking is about the ethical values.
  • Cookery performing activities related to the human health, takes into account the social and natural environment.
  • Personal care, hygiene, dressing and careful look shows the area as required.
  • Service delivery processes and procedures in the field of Culinary Arts has information on.
Key Competencies-
Further Info

Students enter two exams which are evaluated on the scale of 100, a midtermexam (%40) and a final exam (%60).In order to complete all courses (for a total of 120 ECTS) in the COOKERY programme, students should obtain a grade point avarage of at least 2.00 out of 4.00.

Quality Assurance-
Access Requirements

To be emplaced according to exam result of Student Selection and Placement Center –to be graduated from vocational high school and to be emplaced to program with open admission.

Conditions for SuccessIn order to complete all courses (for a total of 120 ECTS) in the COOKERY programme, students should obtain a grade point avarage of at least 2.00 out of 4.00.To be succesfull in apprenticeship practice, to complete 120 ECTS and to be succesfull for all lessons with minimum 2.00 grade point averages.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of program can work in the departments ( F&B, ), food and beverage businesses, Also they can work in the various positions of ground catering services of airlines as manager. Graduates of whose foreing language is perfect can easily find a job. Their employment areas are mostly the private sector.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030008390


Qualification Title
Cookery Associate Degree

Awarding Body
Karamanoğlu Mehmetbey University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Cooking with the relevant theories, concepts and principles of basic knowledge about the owner of the cases.
  • Cooking profession, legal regulations, professional standards and practices that are familiar with.
  • Culinary uses of information from the business environment and the profession.
  • Cooking with the relevant service processes, to the satisfaction of consumer needs and demands and to fulfill the consumers, evaluates, develops and recommends solutions to problems that affect the process of service.
  • Cooking with the physical environment, tools and technologies, recognizes, uses, protect and maintain by.
  • Operates independently of the kitchen work and fulfilling profession.
  • Cooking will follow current developments related to the profession.
  • Required by the profession of cooking for at least the European Computer User License Key Level uses information and communication technologies in conjunction with computer software.
  • Service area, in relation to the business and profession in a foreign language at the moment is followed by innovations in the European Language Portfolio and communicates with the general level of A2.
  • Cooking on a regular basis, health, safety, and makes risk assessment.
  • Cooking is about the ethical values.
  • Cookery performing activities related to the human health, takes into account the social and natural environment.
  • Personal care, hygiene, dressing and careful look shows the area as required.
  • Service delivery processes and procedures in the field of Culinary Arts has information on.

Key Competencies
-

Further Info

Students enter two exams which are evaluated on the scale of 100, a midtermexam (%40) and a final exam (%60).In order to complete all courses (for a total of 120 ECTS) in the COOKERY programme, students should obtain a grade point avarage of at least 2.00 out of 4.00.


Quality Assurance
-

Access Requirements

To be emplaced according to exam result of Student Selection and Placement Center –to be graduated from vocational high school and to be emplaced to program with open admission.


Conditions for Success
In order to complete all courses (for a total of 120 ECTS) in the COOKERY programme, students should obtain a grade point avarage of at least 2.00 out of 4.00.To be succesfull in apprenticeship practice, to complete 120 ECTS and to be succesfull for all lessons with minimum 2.00 grade point averages.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of program can work in the departments ( F&B, ), food and beverage businesses, Also they can work in the various positions of ground catering services of airlines as manager. Graduates of whose foreing language is perfect can easily find a job. Their employment areas are mostly the private sector.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address