Yeterlilik Kodu

TR0030006366

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumAdıyaman Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAdıyaman Üniversitesi (ADYÜ) Altınşehir Mah. Atatürk Bulvarı No:1 02040, Merkez / ADIYAMAN
Sorumlu Kurum URLhttp://www.adiyaman.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

5 yıldızlı otelleri aratmayan mutfağı ve deneyimli eğitim öğretim kadrosu sayesinde yurt içi ve yurt dışı otel ve restoranlarda aranan aşçılar yetiştirmek. Öğrencilerin iletişimi güçlü, HACCP ve hijyen konusuna dikkat eden şefler olmalarını sağlamak. Türk ve Dünya mutfağının inceliklerini bilen, hem damağa hem göze hitap edebilen yemekler hazırlayıp sunabilen kalifiye aşçılar yetiştirmektir.

İkinci öğretim olarak da eğitim sağlamaktadır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mutfak terminolojisine hakim olma becerisine sahiptir.
  • Kesim tekniklerine hakimdir.
  • Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilme becerisine sahiptir.
  • Türk mutfağının inceliklerine hakim olmak ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilme becerisine sahiptir.
  • Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini pişirebilmek iyi iletişim kurabilme beceisine sahiptir.
  • Yöresel mutfaklara hakimdir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ulusal yeterlilik sistemi üç Bologna süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Lise ve dengi okul diploması,

Lisans Yerleştirme Sınavından yeterli puan

Başarma ŞartlarıUlusal yeterlilik sistemi üç Bologna süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir. 120 AKTS Karşılığı ders almak ve başarmış olmak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu bölümden mezun olan öğrenci konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri, yiyecek-içecek işletmeleri ve ağırlama hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030006366


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Adıyaman Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) Altınşehir Mah. Atatürk Bulvarı No:1 02040, Merkez / ADIYAMAN

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

5 yıldızlı otelleri aratmayan mutfağı ve deneyimli eğitim öğretim kadrosu sayesinde yurt içi ve yurt dışı otel ve restoranlarda aranan aşçılar yetiştirmek. Öğrencilerin iletişimi güçlü, HACCP ve hijyen konusuna dikkat eden şefler olmalarını sağlamak. Türk ve Dünya mutfağının inceliklerini bilen, hem damağa hem göze hitap edebilen yemekler hazırlayıp sunabilen kalifiye aşçılar yetiştirmektir.

İkinci öğretim olarak da eğitim sağlamaktadır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mutfak terminolojisine hakim olma becerisine sahiptir.
  • Kesim tekniklerine hakimdir.
  • Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilme becerisine sahiptir.
  • Türk mutfağının inceliklerine hakim olmak ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilme becerisine sahiptir.
  • Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini pişirebilmek iyi iletişim kurabilme beceisine sahiptir.
  • Yöresel mutfaklara hakimdir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ulusal yeterlilik sistemi üç Bologna süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Lise ve dengi okul diploması,

Lisans Yerleştirme Sınavından yeterli puan


Başarma Şartları
Ulusal yeterlilik sistemi üç Bologna süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir. 120 AKTS Karşılığı ders almak ve başarmış olmak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu bölümden mezun olan öğrenci konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri, yiyecek-içecek işletmeleri ve ağırlama hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030006366

Qualification Title
Cookery Associate Degree
Awarding BodyAdiyaman University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.adiyaman.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Be mastered to Kitchen terminology.
  • Have comprehensive knowledge about Cutting techniques.
  • Prepare Sauces and using them to create new tastes.
  • Have comprehensive knowledge about the subtleties of Turkish cuisine.Cook dishes of different countries cuisines.
  • Good communication skills.Have comprehensive knowledge about local kitchens.
Key Competencies-
Further Info

http://www.adiyaman.edu.tr/birimler.php?birimid=23menuid=261The Bologna process might contain in three level of national qualification system.Qualification Requirements and Regulations determined by YÖK.

Quality Assurance-
Access Requirements

1. High school or equivalent diploma

2. Undergraduate Placement Exam sufficient points

Conditions for SuccessThe Bologna process might contain in three level of national qualification system.Qualification Requirements and Regulations determined by YÖK.Equivalent to 120 ECTS courses and managed.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates will be employed in hospitality enterprises, travel agencies,food and beverage enterprises and public institutions and organizations producing hospitality services.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030006366


Qualification Title
Cookery Associate Degree

Awarding Body
Adiyaman University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Be mastered to Kitchen terminology.
  • Have comprehensive knowledge about Cutting techniques.
  • Prepare Sauces and using them to create new tastes.
  • Have comprehensive knowledge about the subtleties of Turkish cuisine.Cook dishes of different countries cuisines.
  • Good communication skills.Have comprehensive knowledge about local kitchens.

Key Competencies
-

Further Info

http://www.adiyaman.edu.tr/birimler.php?birimid=23menuid=261The Bologna process might contain in three level of national qualification system.Qualification Requirements and Regulations determined by YÖK.


Quality Assurance
-

Access Requirements

1. High school or equivalent diploma

2. Undergraduate Placement Exam sufficient points


Conditions for Success
The Bologna process might contain in three level of national qualification system.Qualification Requirements and Regulations determined by YÖK.Equivalent to 120 ECTS courses and managed.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates will be employed in hospitality enterprises, travel agencies,food and beverage enterprises and public institutions and organizations producing hospitality services.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address