Yeterlilik Kodu

TR0030004406

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumAğrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAğrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
Sorumlu Kurum URLhttp://www.agri.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Aşçılık Programının amacı Turizm ve Yeme - İçme sektöründe ihtiyaç duyulan ara insan gücü ihtiyacının karşılanması için öğrencilere servis, mutfak ve insan ilişkileri konularında gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Her türlü girdinin satınalma öncesi üretim safhasından itibaren, bütün girdilerin orjinlerine kadar her adımı kavramak ve analitik düşünce yöntemleriyle ile riskli sorunları çözme becerisine sahiptir.
  • Mutfaklar, kültürler ve yemek sanatı ile bilgi sahibi olmak, bunlarla beraber yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve kültür donanımına sahip olma becerisine sahiptir.
  • En az bir yabancı dilde yetkin olup, alanındaki bilgileri izleyip yeterli düzeyde anlamak, anlatmak ve iletişim kurabilecek düzeyde olma becerisine sahiptir.
  • Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip etmek ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olma becerisine sahiptir.
  • Klasik ve modern pişirme teknikleri süreçlerine hakim olup, bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olma becerisine sahiptir.
  • Çok disiplinli çalışmalarda ekip çalışması yapabilme becerisine sahiptir.
  • Yönetim ve girişimcilik becerileri kazanma becerisine sahiptir.
  • Teknolojinin uygun kullanımı dahil olmak üzere yeterli yazılı ve sözlü iletişim becerilerini gelişmesini sağlama becerisine sahiptir.
  • Profesyonel iş tutumu ve alışkanlıkları geliştirme becerisine sahiptir.
  • Profesyonel pastanelerde çalışabilecek iş tutumu geliştirme becerisine sahiptir.
  • Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirme becerisine sahiptir.
  • Pazarlama ile ilişkili temel konseptleri açıklayabilecek beceriyi kazanmak ve finansal beklentilerin karşılaması için yiyecek sektörüne entegrasyonu sağlama becerisine sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Harf notları ve her bir notun katsayısı aşağıda belirtilmektedir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

Başarma ŞartlarıÖğrencinin 120 AKTS kredisini tamamlamış olması ve Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (CGPA)’nın -hiçbir dersten kalmamak koşuluyla- 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şartı aranmaktadır.Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda 30 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmî kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030004406


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Aşçılık Programının amacı Turizm ve Yeme - İçme sektöründe ihtiyaç duyulan ara insan gücü ihtiyacının karşılanması için öğrencilere servis, mutfak ve insan ilişkileri konularında gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Her türlü girdinin satınalma öncesi üretim safhasından itibaren, bütün girdilerin orjinlerine kadar her adımı kavramak ve analitik düşünce yöntemleriyle ile riskli sorunları çözme becerisine sahiptir.
  • Mutfaklar, kültürler ve yemek sanatı ile bilgi sahibi olmak, bunlarla beraber yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve kültür donanımına sahip olma becerisine sahiptir.
  • En az bir yabancı dilde yetkin olup, alanındaki bilgileri izleyip yeterli düzeyde anlamak, anlatmak ve iletişim kurabilecek düzeyde olma becerisine sahiptir.
  • Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip etmek ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olma becerisine sahiptir.
  • Klasik ve modern pişirme teknikleri süreçlerine hakim olup, bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olma becerisine sahiptir.
  • Çok disiplinli çalışmalarda ekip çalışması yapabilme becerisine sahiptir.
  • Yönetim ve girişimcilik becerileri kazanma becerisine sahiptir.
  • Teknolojinin uygun kullanımı dahil olmak üzere yeterli yazılı ve sözlü iletişim becerilerini gelişmesini sağlama becerisine sahiptir.
  • Profesyonel iş tutumu ve alışkanlıkları geliştirme becerisine sahiptir.
  • Profesyonel pastanelerde çalışabilecek iş tutumu geliştirme becerisine sahiptir.
  • Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirme becerisine sahiptir.
  • Pazarlama ile ilişkili temel konseptleri açıklayabilecek beceriyi kazanmak ve finansal beklentilerin karşılaması için yiyecek sektörüne entegrasyonu sağlama becerisine sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Harf notları ve her bir notun katsayısı aşağıda belirtilmektedir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.


Başarma Şartları
Öğrencinin 120 AKTS kredisini tamamlamış olması ve Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (CGPA)’nın -hiçbir dersten kalmamak koşuluyla- 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şartı aranmaktadır.Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda 30 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmî kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030004406

Qualification Title
Awarding BodyAgri Ibrahim Cecen University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.agri.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030004406


Qualification Title

Awarding Body
Agri Ibrahim Cecen University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address