Yeterlilik Kodu | TR0020001482 | |
Yeterlilik Adı | Zeytin İşleme Ustalık Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://mtegm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 4 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 4 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 3142.36 | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Hijyenik şartlarda sofralık zeytin ve zeytinyağının teknolojik üretimini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Yönelim: Mesleki Kategori: Özel Amaçlı | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak | |
Başarma Şartları | Kalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Kalfalık belgesini almaya hak kazandığı tarihten itibaren en az 5 yıl mesleğinde çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Meslek Liselerinin 3 yıllık programlarından mezun olanlar, alanları ile ilgili bir daldan ustalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Zeytin İşleme alanında kendi iş yerini açabilir. İşe girmede tercih sebebidir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020001482
ISCO 08: 3142.36
ISCO 08: 3142.36
Hijyenik şartlarda sofralık zeytin ve zeytinyağının teknolojik üretimini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olarak gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
- Suyun, karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitamin ve mineral maddelerin, enzimlerin, fenolik bileşikler ve doğal renk maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanır.
- Uluslararası ölçü sistemlerine uygun olarak kütle, hacim, yoğunluk /kıvam ölçümü yapar ve maddedeki fiziksel, kimyasal değişimleri inceler.
- Zeytinleri işletmeye alır, üretim aşamalarını gerçekleştirir.
- Sofralık siyah - yeşil zeytin üretir.
- Sofralık zeytinler ile zeytinyağını ambalajlar ve depolar.
- Makineleri hazırlar, zeytinleri hamur haline getirir, rafine zeytinyağı, riviera zeytinyağı ve prina yağı üretir.
- Gıdalarda duyusal ve fiziksel kalite kontrolleri yapar.
Yönelim: Mesleki
Kategori: Özel Amaçlı
Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak
Zeytin İşleme alanında kendi iş yerini açabilir. İşe girmede tercih sebebidir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020001482 | |
Qualification Title | Certificate of Mastership for Olive Processing | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 4 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 4 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification |
ISCO 08: 3142.36 | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | It is the branch where education and training are provided to gain competencies in technological production of table olive and olive oil under hygienic conditions - Proficiency to apply hygiene and sanitation rules in food enterprises in accordance with the Turkish Food Codex Regulation - Proficiency To learn the physical and chemical properties of water, carbohydrates, lipids, proteins, vitamins and minerals, enzymes, phenolic compounds and natural coloring substances - Ability to measure mass, volume, density / consistency in accordance with international measurement systems and to examine the physical and chemical changes in the material - Processing olives, realizing production stages - Table black - green olive production - Packing and storing olive oil and table olives - Preparing machines, turning olives into paste, producing refined olive oil, riviera olive oil and bagasse oil - Ability to make sensory and physical quality controls | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Orientation: Vocational Category: Special Purposes | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | To have journeyman's certificate to register in mastership training course | |
Conditions for Success | Those, who are registered in Mastership Training Course and complete 256 hours of theoretical training course within 2 years practical training period after they receive Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who document that they had worked in their profession for minimum 5 years since the date of Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who graduate from 3 years' programs of Vocational High schools, are granted Mastership Certificate should they pass the exam in a branch related to their field. | |
Progression Paths (Relationship Type) | One can start up business in the field of Olive Processing. It is an asset for recruitment. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is valid indefinetely. | |
Url | Open Address |
TR0020001482
ISCO 08: 3142.36
ISCO 08: 3142.36
It is the branch where education and training are provided to gain competencies in technological production of table olive and olive oil under hygienic conditions - Proficiency to apply hygiene and sanitation rules in food enterprises in accordance with the Turkish Food Codex Regulation - Proficiency To learn the physical and chemical properties of water, carbohydrates, lipids, proteins, vitamins and minerals, enzymes, phenolic compounds and natural coloring substances - Ability to measure mass, volume, density / consistency in accordance with international measurement systems and to examine the physical and chemical changes in the material - Processing olives, realizing production stages - Table black - green olive production - Packing and storing olive oil and table olives - Preparing machines, turning olives into paste, producing refined olive oil, riviera olive oil and bagasse oil - Ability to make sensory and physical quality controls
Orientation: Vocational
Category: Special Purposes
To have journeyman's certificate to register in mastership training course
One can start up business in the field of Olive Processing. It is an asset for recruitment.
Qualification is valid indefinetely.