Yeterlilik Kodu

TR0030220730

Yeterlilik Adı
Psikoloji Lisans Diploması
Sorumlu KurumKırıkkale Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE
Sorumlu Kurum URLhttp://www.kku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Psikoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:082

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Psikoloji, insan ve hayvan davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını anlama konusunda çeşitli alt alanlardan beslenen ve farklı disiplinlerden beslenen önemli bir bilim dalıdır. Biyoloji, sosyoloji, felsefe, istatistik, ekonomi, siyaset bilimi gibi farklı bilim dalları ile de büyük bağları bulunan psikoloji bilimi, klinik psikoloji, sosyal psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, adli psikoloji, endüstri ve örgüt psikolojisi, trafik psikolojisi, spor psikolojisi, sağlık psikolojisi gibi alt alanları ile Türkiye’de ve dünyada gün geçtikçe daha da popüler hale gelmektedir.

Kırıkkale Üniversitesi Psikoloji bölümü de, bilimsel yöntem ve etik ilkeleri benimseyen, eleştirel düşünebilen, içinde yaşadıkları kültüre duyarlı, insan hak ve özgürlüklerine saygı duyan, toplumsal ve mesleki sorumluluklarının farkında olan ve farklı disiplinlerle ortak çalışmalar yapabilen nitelikli psikologlar yetiştirecek bir eğitim vermeyi hedeflemektedir.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Psikoloji bilimine yön veren kuramları, psikoloji alt alanlarını ve kuramlarını bilir
  • Psikoloji alanında kullanılan araştırma yöntemlerini bilir ve kullanır
  • Psikoloji lisans eğitiminde öğrendiği bilgiyi psikoloji alt alanlarında uygulama becerisi kazanır
  • Psikolojide araştırma ve uygulama etik ilkelerini bilir ve uygular
  • Psikolojide araştırma ve uygulamalarda ulusal ve uluslararası güncel gelişmeleri takip eder
  • İnsanı biyo-psiko-sosyal bir varlık olarak bütüncül bir bakış açısı geliştirir
  • Psikolojide araştırma ve uygulamalarında çok disiplinli bir yaklaşım geliştirir
  • İstatistik bilgilerini ve ölçüm araçlarını etkin biçimde araştırma ve uygulamalarda kullanır
  • Yaş, cinsiyet, etnik köken, sosyoekonomik durumlar gibi farklılıkları bilir ve saygı gösterir
  • Uluslararası yazım kurallarını bilir ve kullanır
  • Türkiye’nin yakın tarihine ve sosyal gelişmelerine hâkim olur ve çalışmalarında dikkate alır
  • Psikoloji çalışmalarını takip edecek seviyede yabancı dil bilir
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her dersin sorumlu öğretim üyesi tarafından hazırlanan ölçme ve değerlendirme kriterleri bilgi paketinde bulunan Ders Öğretim Planı nda görülebilir. Sınavların şekli ve yapılışı, sınavların değerlendirilmesi, derslere devam zorunluluğu gibi konularda detaylı bilgiler KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ nde bulunmaktadır. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ Psikoloji Bölümü Lisans derecesini elde etmek için tüm zorunlu derslerin başarıyla tamamlanmış olması, 240 AKTSnin tamamlamış olması ve dörtlük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmak gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Kırıkkale Üniversitesi Psikoloji Bölümü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile öğrenci almaktadır. Yurt içi ya da dışından yatay geçiş için yapılan başvurularda Üniversitemizin genel kabul koşulları uygulanır.

Başarma ŞartlarıPsikoloji Bölümü Lisans derecesini elde etmek için tüm zorunlu derslerin başarıyla tamamlanmış olması, 240 AKTSnin tamamlamış olması ve dörtlük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmak gerekmektedir. Programdaki zorunlu derslerin tümünü başarıyla tamamlamak, toplamda minimum 240 AKTS’lik dersi başarıyla tamamlamak ve ağırlıklı genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması öğrencilerin mezun olabilmesi için zorunludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Psikoloji bölümü mezunları,hem devlet kurumlarında hem de özel kurumlarda psikolog olarak çalışabilirler. Devlet kurumları bünyesinde, -Sağlık Bakanlığı ve ona bağlı hastaneler ve ruh sağlığı merkezlerinde; -Adalet Bakanlığı ve ona bağlı Denetimli serbestlik müdürlüklerinde, Adli Tıp Kurumunda, ceza ve tevkif evlerinde ve mahkemelerde; -Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında ve ona bağlı müdürlüklerde, engellilere ve yaşlılara yönelik bakım kurumlarında, kadın ve çocuklara yönelik koruma ve destek hizmet birimlerinde; -Emniyet Genel Müdürlüğünde; -Gençlik ve Spor Bakanlığında; -İçişleri ve Savunma Bakanlığında, -Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda (gerekli formasyon eğitimine sahip olanlar) ve Rehberlik Araştırma Merkezlerinde, -Üniversitelerde psikolog istihdamı yapılmaktadır.

Özel kurumlarda, Özel hastaneler ve kliniklerde, Özel ruh sağlığı merkezlerinde, Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ve özel bakım merkezlerinde, Kreş ve özel okullarda, Çeşitli kurumların insan kaynakları ve halkla ilişkiler birimlerinde, Çeşitli kurumların Ar-Ge birimlerinde, Psikoteknik Değerlendirme Merkezlerinde, Reklamcılık ve pazarlama firmalarında psikolog istihdamı yapılmaktadır. Ayrıca, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları bünyesinde, ulusal ve uluslararası araştırma merkezlerinde psikologlar görev alabilirler. Bunun dışında gerekli eğitimlerini ve süpervizyonunu alan psikologlar bağımsız çalışabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030220730


Yeterlilik Adı
Psikoloji Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kırıkkale Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:082


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:082


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Psikoloji, insan ve hayvan davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını anlama konusunda çeşitli alt alanlardan beslenen ve farklı disiplinlerden beslenen önemli bir bilim dalıdır. Biyoloji, sosyoloji, felsefe, istatistik, ekonomi, siyaset bilimi gibi farklı bilim dalları ile de büyük bağları bulunan psikoloji bilimi, klinik psikoloji, sosyal psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, adli psikoloji, endüstri ve örgüt psikolojisi, trafik psikolojisi, spor psikolojisi, sağlık psikolojisi gibi alt alanları ile Türkiye’de ve dünyada gün geçtikçe daha da popüler hale gelmektedir.

Kırıkkale Üniversitesi Psikoloji bölümü de, bilimsel yöntem ve etik ilkeleri benimseyen, eleştirel düşünebilen, içinde yaşadıkları kültüre duyarlı, insan hak ve özgürlüklerine saygı duyan, toplumsal ve mesleki sorumluluklarının farkında olan ve farklı disiplinlerle ortak çalışmalar yapabilen nitelikli psikologlar yetiştirecek bir eğitim vermeyi hedeflemektedir.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Psikoloji bilimine yön veren kuramları, psikoloji alt alanlarını ve kuramlarını bilir
  • Psikoloji alanında kullanılan araştırma yöntemlerini bilir ve kullanır
  • Psikoloji lisans eğitiminde öğrendiği bilgiyi psikoloji alt alanlarında uygulama becerisi kazanır
  • Psikolojide araştırma ve uygulama etik ilkelerini bilir ve uygular
  • Psikolojide araştırma ve uygulamalarda ulusal ve uluslararası güncel gelişmeleri takip eder
  • İnsanı biyo-psiko-sosyal bir varlık olarak bütüncül bir bakış açısı geliştirir
  • Psikolojide araştırma ve uygulamalarında çok disiplinli bir yaklaşım geliştirir
  • İstatistik bilgilerini ve ölçüm araçlarını etkin biçimde araştırma ve uygulamalarda kullanır
  • Yaş, cinsiyet, etnik köken, sosyoekonomik durumlar gibi farklılıkları bilir ve saygı gösterir
  • Uluslararası yazım kurallarını bilir ve kullanır
  • Türkiye’nin yakın tarihine ve sosyal gelişmelerine hâkim olur ve çalışmalarında dikkate alır
  • Psikoloji çalışmalarını takip edecek seviyede yabancı dil bilir

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her dersin sorumlu öğretim üyesi tarafından hazırlanan ölçme ve değerlendirme kriterleri bilgi paketinde bulunan Ders Öğretim Planı nda görülebilir. Sınavların şekli ve yapılışı, sınavların değerlendirilmesi, derslere devam zorunluluğu gibi konularda detaylı bilgiler KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ nde bulunmaktadır. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ Psikoloji Bölümü Lisans derecesini elde etmek için tüm zorunlu derslerin başarıyla tamamlanmış olması, 240 AKTSnin tamamlamış olması ve dörtlük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmak gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Kırıkkale Üniversitesi Psikoloji Bölümü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile öğrenci almaktadır. Yurt içi ya da dışından yatay geçiş için yapılan başvurularda Üniversitemizin genel kabul koşulları uygulanır.


Başarma Şartları
Psikoloji Bölümü Lisans derecesini elde etmek için tüm zorunlu derslerin başarıyla tamamlanmış olması, 240 AKTSnin tamamlamış olması ve dörtlük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmak gerekmektedir. Programdaki zorunlu derslerin tümünü başarıyla tamamlamak, toplamda minimum 240 AKTS’lik dersi başarıyla tamamlamak ve ağırlıklı genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması öğrencilerin mezun olabilmesi için zorunludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Psikoloji bölümü mezunları,hem devlet kurumlarında hem de özel kurumlarda psikolog olarak çalışabilirler. Devlet kurumları bünyesinde, -Sağlık Bakanlığı ve ona bağlı hastaneler ve ruh sağlığı merkezlerinde; -Adalet Bakanlığı ve ona bağlı Denetimli serbestlik müdürlüklerinde, Adli Tıp Kurumunda, ceza ve tevkif evlerinde ve mahkemelerde; -Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında ve ona bağlı müdürlüklerde, engellilere ve yaşlılara yönelik bakım kurumlarında, kadın ve çocuklara yönelik koruma ve destek hizmet birimlerinde; -Emniyet Genel Müdürlüğünde; -Gençlik ve Spor Bakanlığında; -İçişleri ve Savunma Bakanlığında, -Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda (gerekli formasyon eğitimine sahip olanlar) ve Rehberlik Araştırma Merkezlerinde, -Üniversitelerde psikolog istihdamı yapılmaktadır.

Özel kurumlarda, Özel hastaneler ve kliniklerde, Özel ruh sağlığı merkezlerinde, Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ve özel bakım merkezlerinde, Kreş ve özel okullarda, Çeşitli kurumların insan kaynakları ve halkla ilişkiler birimlerinde, Çeşitli kurumların Ar-Ge birimlerinde, Psikoteknik Değerlendirme Merkezlerinde, Reklamcılık ve pazarlama firmalarında psikolog istihdamı yapılmaktadır. Ayrıca, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları bünyesinde, ulusal ve uluslararası araştırma merkezlerinde psikologlar görev alabilirler. Bunun dışında gerekli eğitimlerini ve süpervizyonunu alan psikologlar bağımsız çalışabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030220730

Qualification Title
Psikoloji License
Awarding BodyKirikkale University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.kku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasPsychology
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Knows the theories, psychology subfields, and theories that shape the science of psychology. Knows and uses research methods used in the field of psychology. Gains the ability to apply the knowledge learned in psychology undergraduate education in psychology sub-fields. Knows and applies the ethical principles of research and practice in psychology. Follows current national and international developments in research and applications in psychology. Develops a holistic view of humans as bio-psycho-social beings. Develops a multidisciplinary approach in research and practice in psychology. Uses statistical information and measurement tools effectively in research and applications. Recognizes and respects differences such as age, gender, ethnicity, and socioeconomic status. Knows and uses international spelling rules. Have a grasp of Turkeys recent history and social developments and take them into account in their studies. Knows a foreign language at a level to follow psychology studies.

Key Competencies-
Further Info

The assessment and evaluation criteria prepared by the responsible lecturer for each course can be seen in the course instructional plan . Detailed information and related regulations as follows: KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ To obtain the undergraduate degree from the Department of Psychology, it is necessary to successfully complete all compulsory courses, complete 240 ECTS, and have a general academic average of at least 2.00 according to the quaternary system.

Quality Assurance-
Access Requirements

Kırıkkale University Department of Psychology accepts students with the national student placement exam. The admission requirements of our University are applied to applications made for lateral transfer from within the country or abroad.

Conditions for SuccessTo obtain the undergraduate degree from the Department of Psychology, it is necessary to successfully complete all compulsory courses, complete 240 ECTS, and have a general academic average of at least 2.00 according to the quaternary system. Students must complete all the mandatory courses in the program successfully, complete a minimum of 240 ECTS courses in total, and have a general academic average of 2.00 out of 4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

Psychology graduates can work as psychologists in both public and private institutions. In government institutions, -Ministry of Health and affiliated hospitals and mental health centers; - At the Ministry of Justice and its Probation Directorates, Forensic Medicine Institute, prison and detention houses, and courts; - In the Ministry of Family and Social Policies and its affiliated directorates, in care institutions for the disabled and the elderly, and protection and support service units for women and children; -In the General Directorate of Security; -In the Ministry of Youth and Sports; -Ministry of Interior and Defense, - In schools affiliated with the Ministry of National Education (those who have the necessary formation education) and Guidance Research Centers, - Psychologists are employed in universities. In private institutions, In private hospitals and clinics, Private mental health centers Special education and rehabilitation centers and specialty care centers, Kindergartens and private schools, In human resources and public relations departments of various institutions, In the R&D units of various institutions, In Psychotechnical Evaluation Centers, Psychologists are employed in advertising and marketing companies. In addition, psychologists can work in various NGOs, national and international research centers. Apart from this, psychologists who have received the necessary training and supervision can work independently.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030220730


Qualification Title
Psikoloji License

Awarding Body
Kirikkale University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Knows the theories, psychology subfields, and theories that shape the science of psychology. Knows and uses research methods used in the field of psychology. Gains the ability to apply the knowledge learned in psychology undergraduate education in psychology sub-fields. Knows and applies the ethical principles of research and practice in psychology. Follows current national and international developments in research and applications in psychology. Develops a holistic view of humans as bio-psycho-social beings. Develops a multidisciplinary approach in research and practice in psychology. Uses statistical information and measurement tools effectively in research and applications. Recognizes and respects differences such as age, gender, ethnicity, and socioeconomic status. Knows and uses international spelling rules. Have a grasp of Turkeys recent history and social developments and take them into account in their studies. Knows a foreign language at a level to follow psychology studies.


Key Competencies
-

Further Info

The assessment and evaluation criteria prepared by the responsible lecturer for each course can be seen in the course instructional plan . Detailed information and related regulations as follows: KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ To obtain the undergraduate degree from the Department of Psychology, it is necessary to successfully complete all compulsory courses, complete 240 ECTS, and have a general academic average of at least 2.00 according to the quaternary system.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Kırıkkale University Department of Psychology accepts students with the national student placement exam. The admission requirements of our University are applied to applications made for lateral transfer from within the country or abroad.


Conditions for Success
To obtain the undergraduate degree from the Department of Psychology, it is necessary to successfully complete all compulsory courses, complete 240 ECTS, and have a general academic average of at least 2.00 according to the quaternary system. Students must complete all the mandatory courses in the program successfully, complete a minimum of 240 ECTS courses in total, and have a general academic average of 2.00 out of 4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

Psychology graduates can work as psychologists in both public and private institutions. In government institutions, -Ministry of Health and affiliated hospitals and mental health centers; - At the Ministry of Justice and its Probation Directorates, Forensic Medicine Institute, prison and detention houses, and courts; - In the Ministry of Family and Social Policies and its affiliated directorates, in care institutions for the disabled and the elderly, and protection and support service units for women and children; -In the General Directorate of Security; -In the Ministry of Youth and Sports; -Ministry of Interior and Defense, - In schools affiliated with the Ministry of National Education (those who have the necessary formation education) and Guidance Research Centers, - Psychologists are employed in universities. In private institutions, In private hospitals and clinics, Private mental health centers Special education and rehabilitation centers and specialty care centers, Kindergartens and private schools, In human resources and public relations departments of various institutions, In the R&D units of various institutions, In Psychotechnical Evaluation Centers, Psychologists are employed in advertising and marketing companies. In addition, psychologists can work in various NGOs, national and international research centers. Apart from this, psychologists who have received the necessary training and supervision can work independently.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address