Yeterlilik Kodu

TR0030221977

Yeterlilik Adı
Veterinerlik (İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumAnkara Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAnkara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Sorumlu Kurum URLhttps://www.ankara.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Veterinerlik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri300
Programın Normal Süresi 5 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları
  • Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.
  • Bu program İngilizce olarak da sunulmaktadır. 
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal, işlevsel (anatomik, histolojik, fizyolojik ve biyokimyasal) ve davranış özelliklerini tanımlar, farklılıklarını sıralar.
  • Farklı hayvan türleri/ırkları, yetiştirme şekilleri ve beklenen verim özellikleri doğrultusunda bakım ve beslenme alternatiflerini belirleyerek amaca uygun bakım-besleme protokol/programlarını hazırlar ve uygular, hayvan yemlerinin üretim ve muhafaza teknolojisi konusunda bilgi sahibi olur. Hayvan ırklarında verim değerlendirmeleri yaparak, gerektiğinde amaca uygun yetiştirme, ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon ve melezleme bilgisine sahiptir ve gereken uygulamaları (çiftleştirme, suni tohumlama, yardımcı üreme teknolojileri, vb.) yapar.
  • Hayvanlarda veya hayvan sürülerinde görülen hastalıkların nedenleri, yapısı, seyri, etkileri, teşhisleri ve tedavileri konusunda ve hayvanlardan insanlara ve insanlardan hayvanlara bulaşan hastalıklar ile ilgili bilgi sahibi olur. Hayvan hastalıklarıyla ilgili klinik bulguları değerlendirir ve gerektiğinde tanı materyallerini (hasta hayvandan alınan biyolojik materyaller, şüpheli vektör parazit, vb.) alarak yetkili laboratuvarlara gönderir.
  • Hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılacak kimyasal (doğal veya sentetik), homeopatik ve biyolojik maddelerin hazırlanması ve üretimi konusunda bilgi sahibidir. Hayvan hastalıklarının tanısına yönelik olarak nekropsi uygulanması, farklı laboratuvar tanı tekniklerin kullanımı ve yapılmış tetkik sonuçlarının yorumlanması konusunda bilgi sahibidir. Uygun koşullar altında hızlı sonuç veren test analiz yöntemlerini uygular.
  • İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların çiftlikten sofraya üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgisine sahiptir. Hayvan kaynaklı gıdaların üretimlerini ve sağlık kontrollerini yapar.
  • Veteriner Hekimliği mesleğinin tarihsel gelişimi bilgisine, misyon ve vizyonuna sahiptir. Veteriner Hekimlikle ilgili mevzuat ile insan, hayvan ve hayvan sahibinin haklarını açıklar. Hayvan kullanılarak yapılan bilimsel araştırmalarda bilinmesi ve uygulanması zorunlu etik ilkeler hakkında bilgiye sahiptir ve hayvan refahını tüm uygulamalarında gözetir. Hekimlik mesleğinin gereği olan etik değerlere sahiptir, bu değerleri gerektiğinde savunur. Dünya gündemini yakından takip eder, mesleki konularla ilgili gelişmelere (olaylara) duyarlıdır.
  • Hayvancılık sektörü, makro ve mikro düzeyde temel ekonomik kavramlar, hayvancılık işletmelerinin yönetim ve organizasyonu, hayvan sağlığı ekonomisi ve çiftlik idaresi konularında bilgi sahibidir. İşletme ve bölge düzeyinde özellikleri göz önünde bulundurarak, ekonomik yetiştiricilik için gerekli uygulamalar yapar. Eğitimi süresince kazandığı tüm bilgileri kullanarak, hayvansal üretim, yetiştirme ve ıslahına ilişkin verileri ekonomik anlayışla analiz eder, değerlendirir ve hayvancılık ve hayvancılığa dayalı sanayi başta olmak üzere ilgili alanlarda yöneticilik yapar.
  • Hekimliğin tüm yöntemlerini kullanarak (tanı yöntemleri sonuçlarını yorumlama, ilaç ya da cerrahi uygulamalar gibi) tanısı konulan hastalıkların tedavisini yapar. Bulaşıcı nitelikli hastalıkların kontrol edilmesi için gerekli önlemleri (biyogüvenlik önlemleri) alır.
  • Kazandığı bilgi ve becerileri eleştirel yolla değerlendirerek, alanı ile ilgili edinmesi gereken yeni bilgileri ve bilgi kaynaklarını belirler ve öğrenim gereksinimlerini gidereceği etkinliklere katılır. Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotları hakkında bilgi sahibidir.
  • Meslek kurul ve kuruluşlarında alanı ile ilgili görevler alır. Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplum bilinciyle sosyal projeler planlar ve hayata geçirir. Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır, alınan görevi becerileri doğrultusunda yerine getirir. Uzmanlık alanı dışındaki problemlerde diğer uzmanlar ile iş birliği içinde, ekip üyesi olarak çözüme katkıda bulunur.
  • Alanındaki mesleki gelişimini devam ettirir ve sosyal ilişkileri kurabilecek düzeyde (en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyi) en az bir yabancı dili kullanabilir. En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile mesleki uygulamalar ve sosyal ilişkiler düzeyinde ihtiyaç duyulabilecek diğer teknolojik araçları kullanır.
  • Dünya gündemini yakından takip eder, olaylara duyarlıdır. Ülke ve bölge ihtiyaçlarının bilincinde olur, gerektiği takdirde bunları uygulamalarında rehber edinir. Mesleki paydaşlarla iletişim içindedir ve bölgesel veya ulusal düzeydeki ortak sorunlara çözüm üretme çabasındadır.
  • İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olur, uygulama ve savunma yeterliliğine sahiptir. Yetki ve sorumluluklarının farkında olarak mesleğini icra etme bilincine ulaşmıştır.
  • Çevre, veteriner halk sağlığı ve zoonozlar konularında duyarlı olur. Çevre sağlığı kurallarının bilincindedir ve doğayı korumaya yönelik uygulamalar yapar. Halk ve hayvan sağlığını ilgilendiren konularda ilgili kurullarda sorunun tanımlanması ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler verir ve etkinlikler düzenler. Veteriner halk sağlığı ve koruyucu hekimlik ile çevre kirliliği ve sağlığı konularında olası problemleri öngörür, uygun çözüm yollarını uygular.
  • Klinik muayene ve görüntüleme cihazları ile klinik müdahale aletlerini tanır, etkin olarak kullanır. Hospitalize edilen hayvanlara pre- ve post-operatif dönemde bakım uygular, asepsi ve antisepsi tekniklerini uygular.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilere aldıkları derslerde gösterdikleri başarı için harf notu verilir ve bu notlar ders başarı notu olarak adlandırılır. Ders başarı notu, ara sınav, eğitim öğretim etkinlikleri ile final/bütünleme sınav puanlarının birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir ve bu sonuç öğrencinin akademik başarı durumunu gösterir. Ders başarı notu, ara sınav notu ve/veya eğitim öğretim etkinliklerinin birlikte değerlendirilmesiyle elde edilen notun %40’ı ile final/bütünleme sınavı notunun %60’ı alınarak hesaplanır. Sınavlar, mutlak veya bağıl ölçütlere göre değerlendirilir. Yarıyıl/yıl içi başarının ve final sınavının ders başarı notuna etkileri ile dersin uygulama planı, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından yarıyıl/yıl başında öğrencilere duyurulur. Harf notları ve statülerine ilişkin esaslar şunlardır:  Harf notlarının puan karşılıkları ve katsayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir:

Puanlar 

Notlar 

Katsayılar 

90-100 

4,00 

85-89 

B1 

3,50 

80-84 

B2 

3,25 

75-79 

B3 

3,00 

70-74 

C1 

2,75 

65-69 

C2 

2,50 

60-64 

C3 

2,00 

50-59 

F1 

1,50 

49 ve aşağısı 

F2 

0,00 

 

F3

0,00 

 

F4

0,00 

  • Harf notlarının açıklaması aşağıdaki şekildedir:

    F3: Final sınavına girme hakkı olduğu halde sınava girmedi, başarısız.

    F4: Devamsızlık nedeniyle final sınavı ve bütünleme sınavına girme hakkı yok, başarısız.

    F1, F2, F3, F4 notları, not ortalamaları hesabında ilgili katsayılarına göre ortalamaya katılır.

    Harf statülerinin açıklaması aşağıdaki şekildedir:

    BŞR (Başarılı) notu: Akademik başarı not ortalamasını etkilemeyen derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.

    BŞZ (Başarısız) notu: Akademik başarı not ortalamasını etkilemeyen derslerden başarısız olan öğrencilere verilir.

    (E) notu: Yarıyıl/yıl içinde başarılı olduğu halde, hastalık gibi geçerli bir nedenden dolayı ders için gereken koşullardan bazılarını yerine getirememiş öğrencilere, dersin öğretim elemanı tarafından verilir. (E) notu almış bir öğrencinin, notların öğrenci işleri bürosuna tesliminden on beş gün sonra eksiklerini tamamlaması ve bir not alması zorunludur. Bu süre içinde eksiğini tamamlayamayan öğrencinin notu (F2) notuna dönüşür. Eksiğini tamamlamasının uzun süreceği ilgili kurullar tarafından kabul edilen öğrencilerin (E) notu, en çok bir sonraki kayıt dönemine kadar uzatılır.

    M1 statüsü, öğrencinin Üniversiteye bağlı birimlerden aldığı ve başardığı derslere verilir ve harf notu ile belirtilir.

    M2 statüsü, öğrencinin diğer üniversitelerden aldığı ve başardığı derslere verilir ve harf notu ile belirtilir.

    MZ statüsü; final ve bütünleme sınavının her ikisine de hastalık veya başka bir nedenle giremeyen ve ilgili yönetim kurulu tarafından mazereti kabul edilen öğrencilerin sınavlarına giremedikleri dersler için verilir. Öğrenciler MZ statüsü verilen bir ders için açılacak ilk final sınavına girer ve alınan not sınava girdiği yarıyılın akademik başarı not ortalamasına ve genel akademik başarı not ortalamasına katılarak değerlendirilir.

Bu programda; ara sınav, ödev, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Sınavlar klasik ya da çoktan seçmeli sınav olabilir. Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 300’dür. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları ve yazdıkları mezuniyet tezlerinden başarılı bulunmaları gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı ; Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK)

Giriş Şartı
  • Bu bölüme kayıt olmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve adli statüleri ile belirlenen işlemleri tamamlamak ve ÖSYM tarafından yapılarn sınavlarda başarılı olunması  gerekmektedir. sınavlara girmek zorundadır. Eğitimine yurtiçi veya yurtdışında başlayan öğrenci yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Öğrencilerin kabulü, her öğrencinin sezon başlamadan önce koşulları ve başvuru derecesi dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Enstitü giriş kataloğunda üniversiteye giriş hakkında daha fazla tanıtım mevcuttur.
Başarma Şartları Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’tır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Bu programdan mezun olanlar Veteriner Hekim unvanını kazanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde olan çok sayıdaki ilgili kuruluşların yanı sıra özel veteriner hastanelerinde, kliniklerinde ve laboratuvarlarında  çalışabilirler. Ayrıca özel çiftliklerde veya atçılık, tavukçuluk, sığırcılık (et-süt), koyunculuk işletmeleri ile yem sanayinde kendilerine yer edinebilirler. Dahası edindikleri yeni bilgilerle kendi iş yerlerini kurabilirler.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030221977


Yeterlilik Adı
Veterinerlik (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Ankara Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
300

Programın Normal Süresi
5 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları
  • Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvar ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak yapılmaktadır.
  • Bu program İngilizce olarak da sunulmaktadır. 

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal, işlevsel (anatomik, histolojik, fizyolojik ve biyokimyasal) ve davranış özelliklerini tanımlar, farklılıklarını sıralar.
  • Farklı hayvan türleri/ırkları, yetiştirme şekilleri ve beklenen verim özellikleri doğrultusunda bakım ve beslenme alternatiflerini belirleyerek amaca uygun bakım-besleme protokol/programlarını hazırlar ve uygular, hayvan yemlerinin üretim ve muhafaza teknolojisi konusunda bilgi sahibi olur. Hayvan ırklarında verim değerlendirmeleri yaparak, gerektiğinde amaca uygun yetiştirme, ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon ve melezleme bilgisine sahiptir ve gereken uygulamaları (çiftleştirme, suni tohumlama, yardımcı üreme teknolojileri, vb.) yapar.
  • Hayvanlarda veya hayvan sürülerinde görülen hastalıkların nedenleri, yapısı, seyri, etkileri, teşhisleri ve tedavileri konusunda ve hayvanlardan insanlara ve insanlardan hayvanlara bulaşan hastalıklar ile ilgili bilgi sahibi olur. Hayvan hastalıklarıyla ilgili klinik bulguları değerlendirir ve gerektiğinde tanı materyallerini (hasta hayvandan alınan biyolojik materyaller, şüpheli vektör parazit, vb.) alarak yetkili laboratuvarlara gönderir.
  • Hastalıklardan korunma ve hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılacak kimyasal (doğal veya sentetik), homeopatik ve biyolojik maddelerin hazırlanması ve üretimi konusunda bilgi sahibidir. Hayvan hastalıklarının tanısına yönelik olarak nekropsi uygulanması, farklı laboratuvar tanı tekniklerin kullanımı ve yapılmış tetkik sonuçlarının yorumlanması konusunda bilgi sahibidir. Uygun koşullar altında hızlı sonuç veren test analiz yöntemlerini uygular.
  • İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların çiftlikten sofraya üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgisine sahiptir. Hayvan kaynaklı gıdaların üretimlerini ve sağlık kontrollerini yapar.
  • Veteriner Hekimliği mesleğinin tarihsel gelişimi bilgisine, misyon ve vizyonuna sahiptir. Veteriner Hekimlikle ilgili mevzuat ile insan, hayvan ve hayvan sahibinin haklarını açıklar. Hayvan kullanılarak yapılan bilimsel araştırmalarda bilinmesi ve uygulanması zorunlu etik ilkeler hakkında bilgiye sahiptir ve hayvan refahını tüm uygulamalarında gözetir. Hekimlik mesleğinin gereği olan etik değerlere sahiptir, bu değerleri gerektiğinde savunur. Dünya gündemini yakından takip eder, mesleki konularla ilgili gelişmelere (olaylara) duyarlıdır.
  • Hayvancılık sektörü, makro ve mikro düzeyde temel ekonomik kavramlar, hayvancılık işletmelerinin yönetim ve organizasyonu, hayvan sağlığı ekonomisi ve çiftlik idaresi konularında bilgi sahibidir. İşletme ve bölge düzeyinde özellikleri göz önünde bulundurarak, ekonomik yetiştiricilik için gerekli uygulamalar yapar. Eğitimi süresince kazandığı tüm bilgileri kullanarak, hayvansal üretim, yetiştirme ve ıslahına ilişkin verileri ekonomik anlayışla analiz eder, değerlendirir ve hayvancılık ve hayvancılığa dayalı sanayi başta olmak üzere ilgili alanlarda yöneticilik yapar.
  • Hekimliğin tüm yöntemlerini kullanarak (tanı yöntemleri sonuçlarını yorumlama, ilaç ya da cerrahi uygulamalar gibi) tanısı konulan hastalıkların tedavisini yapar. Bulaşıcı nitelikli hastalıkların kontrol edilmesi için gerekli önlemleri (biyogüvenlik önlemleri) alır.
  • Kazandığı bilgi ve becerileri eleştirel yolla değerlendirerek, alanı ile ilgili edinmesi gereken yeni bilgileri ve bilgi kaynaklarını belirler ve öğrenim gereksinimlerini gidereceği etkinliklere katılır. Bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotları hakkında bilgi sahibidir.
  • Meslek kurul ve kuruluşlarında alanı ile ilgili görevler alır. Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplum bilinciyle sosyal projeler planlar ve hayata geçirir. Bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır, alınan görevi becerileri doğrultusunda yerine getirir. Uzmanlık alanı dışındaki problemlerde diğer uzmanlar ile iş birliği içinde, ekip üyesi olarak çözüme katkıda bulunur.
  • Alanındaki mesleki gelişimini devam ettirir ve sosyal ilişkileri kurabilecek düzeyde (en az Avrupa Dil Portföyü B1 genel düzeyi) en az bir yabancı dili kullanabilir. En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile mesleki uygulamalar ve sosyal ilişkiler düzeyinde ihtiyaç duyulabilecek diğer teknolojik araçları kullanır.
  • Dünya gündemini yakından takip eder, olaylara duyarlıdır. Ülke ve bölge ihtiyaçlarının bilincinde olur, gerektiği takdirde bunları uygulamalarında rehber edinir. Mesleki paydaşlarla iletişim içindedir ve bölgesel veya ulusal düzeydeki ortak sorunlara çözüm üretme çabasındadır.
  • İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olur, uygulama ve savunma yeterliliğine sahiptir. Yetki ve sorumluluklarının farkında olarak mesleğini icra etme bilincine ulaşmıştır.
  • Çevre, veteriner halk sağlığı ve zoonozlar konularında duyarlı olur. Çevre sağlığı kurallarının bilincindedir ve doğayı korumaya yönelik uygulamalar yapar. Halk ve hayvan sağlığını ilgilendiren konularda ilgili kurullarda sorunun tanımlanması ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler verir ve etkinlikler düzenler. Veteriner halk sağlığı ve koruyucu hekimlik ile çevre kirliliği ve sağlığı konularında olası problemleri öngörür, uygun çözüm yollarını uygular.
  • Klinik muayene ve görüntüleme cihazları ile klinik müdahale aletlerini tanır, etkin olarak kullanır. Hospitalize edilen hayvanlara pre- ve post-operatif dönemde bakım uygular, asepsi ve antisepsi tekniklerini uygular.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilere aldıkları derslerde gösterdikleri başarı için harf notu verilir ve bu notlar ders başarı notu olarak adlandırılır. Ders başarı notu, ara sınav, eğitim öğretim etkinlikleri ile final/bütünleme sınav puanlarının birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir ve bu sonuç öğrencinin akademik başarı durumunu gösterir. Ders başarı notu, ara sınav notu ve/veya eğitim öğretim etkinliklerinin birlikte değerlendirilmesiyle elde edilen notun %40’ı ile final/bütünleme sınavı notunun %60’ı alınarak hesaplanır. Sınavlar, mutlak veya bağıl ölçütlere göre değerlendirilir. Yarıyıl/yıl içi başarının ve final sınavının ders başarı notuna etkileri ile dersin uygulama planı, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından yarıyıl/yıl başında öğrencilere duyurulur. Harf notları ve statülerine ilişkin esaslar şunlardır:  Harf notlarının puan karşılıkları ve katsayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir:

Puanlar 

Notlar 

Katsayılar 

90-100 

4,00 

85-89 

B1 

3,50 

80-84 

B2 

3,25 

75-79 

B3 

3,00 

70-74 

C1 

2,75 

65-69 

C2 

2,50 

60-64 

C3 

2,00 

50-59 

F1 

1,50 

49 ve aşağısı 

F2 

0,00 

 

F3

0,00 

 

F4

0,00 

  • Harf notlarının açıklaması aşağıdaki şekildedir:

    F3: Final sınavına girme hakkı olduğu halde sınava girmedi, başarısız.

    F4: Devamsızlık nedeniyle final sınavı ve bütünleme sınavına girme hakkı yok, başarısız.

    F1, F2, F3, F4 notları, not ortalamaları hesabında ilgili katsayılarına göre ortalamaya katılır.

    Harf statülerinin açıklaması aşağıdaki şekildedir:

    BŞR (Başarılı) notu: Akademik başarı not ortalamasını etkilemeyen derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.

    BŞZ (Başarısız) notu: Akademik başarı not ortalamasını etkilemeyen derslerden başarısız olan öğrencilere verilir.

    (E) notu: Yarıyıl/yıl içinde başarılı olduğu halde, hastalık gibi geçerli bir nedenden dolayı ders için gereken koşullardan bazılarını yerine getirememiş öğrencilere, dersin öğretim elemanı tarafından verilir. (E) notu almış bir öğrencinin, notların öğrenci işleri bürosuna tesliminden on beş gün sonra eksiklerini tamamlaması ve bir not alması zorunludur. Bu süre içinde eksiğini tamamlayamayan öğrencinin notu (F2) notuna dönüşür. Eksiğini tamamlamasının uzun süreceği ilgili kurullar tarafından kabul edilen öğrencilerin (E) notu, en çok bir sonraki kayıt dönemine kadar uzatılır.

    M1 statüsü, öğrencinin Üniversiteye bağlı birimlerden aldığı ve başardığı derslere verilir ve harf notu ile belirtilir.

    M2 statüsü, öğrencinin diğer üniversitelerden aldığı ve başardığı derslere verilir ve harf notu ile belirtilir.

    MZ statüsü; final ve bütünleme sınavının her ikisine de hastalık veya başka bir nedenle giremeyen ve ilgili yönetim kurulu tarafından mazereti kabul edilen öğrencilerin sınavlarına giremedikleri dersler için verilir. Öğrenciler MZ statüsü verilen bir ders için açılacak ilk final sınavına girer ve alınan not sınava girdiği yarıyılın akademik başarı not ortalamasına ve genel akademik başarı not ortalamasına katılarak değerlendirilir.

Bu programda; ara sınav, ödev, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Sınavlar klasik ya da çoktan seçmeli sınav olabilir. Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 300’dür. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları ve yazdıkları mezuniyet tezlerinden başarılı bulunmaları gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı ; Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK)


Giriş Şartı
  • Bu bölüme kayıt olmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve adli statüleri ile belirlenen işlemleri tamamlamak ve ÖSYM tarafından yapılarn sınavlarda başarılı olunması  gerekmektedir. sınavlara girmek zorundadır. Eğitimine yurtiçi veya yurtdışında başlayan öğrenci yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Öğrencilerin kabulü, her öğrencinin sezon başlamadan önce koşulları ve başvuru derecesi dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Enstitü giriş kataloğunda üniversiteye giriş hakkında daha fazla tanıtım mevcuttur.

Başarma Şartları
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’tır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Bu programdan mezun olanlar Veteriner Hekim unvanını kazanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde olan çok sayıdaki ilgili kuruluşların yanı sıra özel veteriner hastanelerinde, kliniklerinde ve laboratuvarlarında  çalışabilirler. Ayrıca özel çiftliklerde veya atçılık, tavukçuluk, sığırcılık (et-süt), koyunculuk işletmeleri ile yem sanayinde kendilerine yer edinebilirler. Dahası edindikleri yeni bilgilerle kendi iş yerlerini kurabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030221977

Qualification Title
Doctor of Veterinary Medicine
Awarding BodyAnkara University
Awarding Body ContactAnkara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye
Awarding Body Urlhttps://www.ankara.edu.tr/en
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasVeterinary
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value300
Program Duration5 Yıl
Program Profile

It is a higher education program based on secondary education qualifications, covering an eight-semester program and providing education for a specific learning field or profession. This program is offered in English.

Learning Environments

Learning takes place in the form of formal, open or distance education. Moreover; Practical training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships or workplace training in industry, health institutions and workplaces.

Description

It defines animal species and breeds, their structural, functional (anatomical, histological, physiological and biochemical) and behavioral characteristics, and lists their differences.

Prepares and implements appropriate care-feeding protocols/programs by determining care and feeding alternatives in line with different animal species/breeds, breeding methods and expected productivity characteristics, and has knowledge about the production and preservation technology of animal feed. He/she has the selection and hybridization knowledge to be able to carry out appropriate breeding and breeding work when necessary by making productivity evaluations in animal breeds and carries out the necessary practices (mating, artificial insemination, assisted reproductive technologies, etc.).

Gain knowledge about the causes, structure, course, effects, diagnosis and treatment of diseases seen in animals or animal herds, and about diseases transmitted from animals to humans and from humans to animals. It evaluates clinical findings related to animal diseases and, when necessary, takes diagnostic materials (biological materials taken from the sick animal, suspected vector parasite, etc.) and sends them to authorized laboratories.

He has knowledge about the preparation and production of chemical (natural or synthetic), homeopathic and biological substances to be used for the prevention and treatment of diseases. He has knowledge about performing necropsy, using different laboratory diagnostic techniques and interpreting the results of examinations for the diagnosis of animal diseases. Applies test analysis methods that provide rapid results under appropriate conditions.

Has sufficient technological knowledge in the production, manufacturing, presentation and sales of animal foods produced for human consumption and/or foods containing animal products, from farm to table. It carries out the production and health checks of animal source foods.

He has knowledge of the historical development, mission and vision of the Veterinary Medicine profession. Explains the legislation regarding veterinary medicine and the rights of humans, animals and animal owners. It has knowledge of the ethical principles that must be known and applied in scientific research using animals and observes animal welfare in all its practices. He has the ethical values required by the medical profession and defends these values when necessary. He follows the world agenda closely and is sensitive to developments (events) regarding professional issues.

He has knowledge of the livestock sector, basic economic concepts at macro and micro levels, management and organization of livestock enterprises, animal health economics and farm management. It carries out the necessary practices for economical cultivation, taking into account the characteristics at the enterprise and regional level. Using all the knowledge gained during his education, he analyzes and evaluates data regarding animal production, breeding and breeding with an economic understanding and acts as a manager in relevant fields, especially in animal husbandry and animal husbandry-based industry.

It treats diagnosed diseases by using all methods of medicine (such as interpreting the results of diagnostic methods, medication or surgical applications). Takes the necessary precautions (biosecurity measures) to control infectious diseases.

By critically evaluating the knowledge and skills he has acquired, he determines the new information and information sources he needs to acquire in his field and participates in activities that will meet his learning needs. Has knowledge about methods of producing and putting scientific knowledge into use.

He takes on duties related to his field in professional boards and organizations. Based on his professional skills and authority, he plans and implements social projects with social awareness. Takes responsibility in individual and group work and carries out the task in line with his skills. Contributes to the solution of problems outside the field of expertise as a team member, in cooperation with other experts.

He continues his professional development in his field and can use at least one foreign language at a level that enables him to establish social relations (at least the European Language Portfolio B1 general level). Uses computer software at least at the Advanced Level of the European Computer User License and other technological tools that may be needed at the level of professional practices and social relations.

He follows the world agenda closely and is sensitive to events. Becomes aware of the needs of the country and region and, if necessary, guides them in their practices. It communicates with professional stakeholders and strives to find solutions to common problems at regional or national level.

He/she masters the concepts of occupational safety in terms of the workplace and the personnel working with him/her, and has the competence in application and defense. He has reached the awareness of performing his profession by being aware of his powers and responsibilities.

Be sensitive to the environment, veterinary public health and zoonoses. It is aware of environmental health rules and practices to protect nature. It provides information and organizes events regarding the definition of the problem and solution suggestions in the relevant committees on issues concerning public and animal health. The veterinarian foresees possible problems in public health and preventive medicine and environmental pollution and health, and implements appropriate solutions.

Recognizes clinical examination and imaging devices and clinical intervention tools and uses them effectively. Provides pre- and post-operative care to hospitalized animals and applies asepsis and antisepsis techniques.

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

Literacy competency
Multilingual proficiency
Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
digital competence
Personal, social and learning to learn competence
civic competence
Entrepreneurial competence
Cultural awareness and expression competence

Further Info

Students are given letter grades for their success in the courses they take, and these grades are called course success grades. Course success grade is obtained by evaluating the midterm exam, educational activities and final/make-up exam scores together, and this result shows the academic success of the student. Course success grade is calculated by taking 40% of the grade obtained by evaluating the midterm exam grade and/or educational activities together and 60% of the final/make-up exam grade. Exams are evaluated based on absolute or relative criteria. The effects of the semester/year success and final exam on the course success grade and the course implementation plan are announced to the students at the beginning of the semester/year by the instructor responsible for the course. The principles regarding letter grades and their status are as follows: Point equivalents and coefficients of letter grades are given in the table below:

Points

Notes

Coefficients

90-100 

4,00 

85-89 

B1 

3,50 

80-84 

B2 

3,25 

75-79 

B3 

3,00 

70-74 

C1 

2,75 

65-69 

C2 

2,50 

60-64 

C3 

2,00 

50-59 

F1 

1,50 

49 and below 

F2 

0,00 

 

F3

0,00 

 

F4

0,00 

The explanation of letter grades is as follows:

F3: Although he had the right to take the final exam, he did not take it and failed.

F4: He/she does not have the right to take the final exam and make-up exam due to absenteeism, unsuccessful.

F1, F2, F3, F4 grades are included in the average according to their relevant coefficients in the GPA calculation.

The explanation of the letter statuses is as follows:

BŞR (Successful) grade: It is given to students who are successful in courses that do not affect their academic success grade point average.

BŞZ (Failure) grade: It is given to students who fail courses that do not affect their academic success grade point average.

(E) grade: It is given by the course instructor to students who have been successful during the semester/year but have not been able to fulfill some of the requirements for the course due to a valid reason such as illness. A student who has received an (E) grade is required to complete his/her deficiencies and receive a grade fifteen days after the grades are delivered to the registrar's office. The grade of the student who cannot complete the deficiency within this period turns into an (F2) grade. The (E) grade of students who are accepted by the relevant boards as taking a long time to complete their deficiencies will be extended until the next registration period at most.

M1 status is given to the courses the student has taken and succeeded in from units affiliated with the University and is indicated with a letter grade.

M2 status is given to the courses the student has taken and succeeded in from other universities and is indicated by a letter grade.

MZ status; It is given to students who cannot take both the final and make-up exams due to illness or any other reason and whose excuse is accepted by the relevant board of directors, for the courses they could not take the exams. Students take the first final exam for a course given MZ status, and the grade received is evaluated by adding them to the academic achievement grade point average and general academic achievement grade average of the semester in which they took the exam.

In this program; Different evaluation methods such as midterm exam, homework, project, practice and final exam are applied. Exams can be classical or multiple choice exams. In order to graduate, students studying in this program must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and must be successful in all courses prescribed in the curriculum with a grade of at least C3/2.00. The minimum ECTS required for graduation is 300. Students are also required to complete their compulsory internship within the specified time and qualifications and be successful in their graduation theses.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Accreditation Body Name; Association for Evaluation and Accreditation of Veterinary Medicine Educational Institutions and Programs (VEDEK)

Access Requirements

Students who want to enroll in this department must complete the procedures determined by the academic and judicial status of the university and be successful in the exams held by ÖSYM. has to take exams. Students who start their education at home or abroad can apply for horizontal transfer. The admission of students is reviewed and evaluated individually, taking into account each student's circumstances and application level before the start of the season. More introductions to university admission are available in the institute admission catalogue.

Conditions for SuccessIn order to graduate, students studying in this program must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and must be successful in all courses prescribed in the curriculum with a grade of at least C3/2.00. The minimum ECTS required for graduation is 240. Students are also required to complete their compulsory internship within the specified period and quality.
Progression Paths (Relationship Type)

Bu programdan mezun olanlar Veteriner Hekim unvanını kazanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde olan çok sayıdaki ilgili kuruluşların yanı sıra özel veteriner hastanelerinde, kliniklerinde ve laboratuvarlarında  çalışabilirler. Ayrıca özel çiftliklerde veya atçılık, tavukçuluk, sığırcılık (et-süt), koyunculuk işletmeleri ile yem sanayinde kendilerine yer edinebilirler. Dahası edindikleri yeni bilgilerle kendi iş yerlerini kurabilirler.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030221977


Qualification Title
Doctor of Veterinary Medicine

Awarding Body
Ankara University

Awarding Body Contact
Ankara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
300

Program Duration
5 Yıl

Program Profile

It is a higher education program based on secondary education qualifications, covering an eight-semester program and providing education for a specific learning field or profession. This program is offered in English.


Learning Environments

Learning takes place in the form of formal, open or distance education. Moreover; Practical training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships or workplace training in industry, health institutions and workplaces.


Description

It defines animal species and breeds, their structural, functional (anatomical, histological, physiological and biochemical) and behavioral characteristics, and lists their differences.

Prepares and implements appropriate care-feeding protocols/programs by determining care and feeding alternatives in line with different animal species/breeds, breeding methods and expected productivity characteristics, and has knowledge about the production and preservation technology of animal feed. He/she has the selection and hybridization knowledge to be able to carry out appropriate breeding and breeding work when necessary by making productivity evaluations in animal breeds and carries out the necessary practices (mating, artificial insemination, assisted reproductive technologies, etc.).

Gain knowledge about the causes, structure, course, effects, diagnosis and treatment of diseases seen in animals or animal herds, and about diseases transmitted from animals to humans and from humans to animals. It evaluates clinical findings related to animal diseases and, when necessary, takes diagnostic materials (biological materials taken from the sick animal, suspected vector parasite, etc.) and sends them to authorized laboratories.

He has knowledge about the preparation and production of chemical (natural or synthetic), homeopathic and biological substances to be used for the prevention and treatment of diseases. He has knowledge about performing necropsy, using different laboratory diagnostic techniques and interpreting the results of examinations for the diagnosis of animal diseases. Applies test analysis methods that provide rapid results under appropriate conditions.

Has sufficient technological knowledge in the production, manufacturing, presentation and sales of animal foods produced for human consumption and/or foods containing animal products, from farm to table. It carries out the production and health checks of animal source foods.

He has knowledge of the historical development, mission and vision of the Veterinary Medicine profession. Explains the legislation regarding veterinary medicine and the rights of humans, animals and animal owners. It has knowledge of the ethical principles that must be known and applied in scientific research using animals and observes animal welfare in all its practices. He has the ethical values required by the medical profession and defends these values when necessary. He follows the world agenda closely and is sensitive to developments (events) regarding professional issues.

He has knowledge of the livestock sector, basic economic concepts at macro and micro levels, management and organization of livestock enterprises, animal health economics and farm management. It carries out the necessary practices for economical cultivation, taking into account the characteristics at the enterprise and regional level. Using all the knowledge gained during his education, he analyzes and evaluates data regarding animal production, breeding and breeding with an economic understanding and acts as a manager in relevant fields, especially in animal husbandry and animal husbandry-based industry.

It treats diagnosed diseases by using all methods of medicine (such as interpreting the results of diagnostic methods, medication or surgical applications). Takes the necessary precautions (biosecurity measures) to control infectious diseases.

By critically evaluating the knowledge and skills he has acquired, he determines the new information and information sources he needs to acquire in his field and participates in activities that will meet his learning needs. Has knowledge about methods of producing and putting scientific knowledge into use.

He takes on duties related to his field in professional boards and organizations. Based on his professional skills and authority, he plans and implements social projects with social awareness. Takes responsibility in individual and group work and carries out the task in line with his skills. Contributes to the solution of problems outside the field of expertise as a team member, in cooperation with other experts.

He continues his professional development in his field and can use at least one foreign language at a level that enables him to establish social relations (at least the European Language Portfolio B1 general level). Uses computer software at least at the Advanced Level of the European Computer User License and other technological tools that may be needed at the level of professional practices and social relations.

He follows the world agenda closely and is sensitive to events. Becomes aware of the needs of the country and region and, if necessary, guides them in their practices. It communicates with professional stakeholders and strives to find solutions to common problems at regional or national level.

He/she masters the concepts of occupational safety in terms of the workplace and the personnel working with him/her, and has the competence in application and defense. He has reached the awareness of performing his profession by being aware of his powers and responsibilities.

Be sensitive to the environment, veterinary public health and zoonoses. It is aware of environmental health rules and practices to protect nature. It provides information and organizes events regarding the definition of the problem and solution suggestions in the relevant committees on issues concerning public and animal health. The veterinarian foresees possible problems in public health and preventive medicine and environmental pollution and health, and implements appropriate solutions.

Recognizes clinical examination and imaging devices and clinical intervention tools and uses them effectively. Provides pre- and post-operative care to hospitalized animals and applies asepsis and antisepsis techniques.


Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

Literacy competency
Multilingual proficiency
Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
digital competence
Personal, social and learning to learn competence
civic competence
Entrepreneurial competence
Cultural awareness and expression competence


Further Info

Students are given letter grades for their success in the courses they take, and these grades are called course success grades. Course success grade is obtained by evaluating the midterm exam, educational activities and final/make-up exam scores together, and this result shows the academic success of the student. Course success grade is calculated by taking 40% of the grade obtained by evaluating the midterm exam grade and/or educational activities together and 60% of the final/make-up exam grade. Exams are evaluated based on absolute or relative criteria. The effects of the semester/year success and final exam on the course success grade and the course implementation plan are announced to the students at the beginning of the semester/year by the instructor responsible for the course. The principles regarding letter grades and their status are as follows: Point equivalents and coefficients of letter grades are given in the table below:

Points

Notes

Coefficients

90-100 

4,00 

85-89 

B1 

3,50 

80-84 

B2 

3,25 

75-79 

B3 

3,00 

70-74 

C1 

2,75 

65-69 

C2 

2,50 

60-64 

C3 

2,00 

50-59 

F1 

1,50 

49 and below 

F2 

0,00 

 

F3

0,00 

 

F4

0,00 

The explanation of letter grades is as follows:

F3: Although he had the right to take the final exam, he did not take it and failed.

F4: He/she does not have the right to take the final exam and make-up exam due to absenteeism, unsuccessful.

F1, F2, F3, F4 grades are included in the average according to their relevant coefficients in the GPA calculation.

The explanation of the letter statuses is as follows:

BŞR (Successful) grade: It is given to students who are successful in courses that do not affect their academic success grade point average.

BŞZ (Failure) grade: It is given to students who fail courses that do not affect their academic success grade point average.

(E) grade: It is given by the course instructor to students who have been successful during the semester/year but have not been able to fulfill some of the requirements for the course due to a valid reason such as illness. A student who has received an (E) grade is required to complete his/her deficiencies and receive a grade fifteen days after the grades are delivered to the registrar's office. The grade of the student who cannot complete the deficiency within this period turns into an (F2) grade. The (E) grade of students who are accepted by the relevant boards as taking a long time to complete their deficiencies will be extended until the next registration period at most.

M1 status is given to the courses the student has taken and succeeded in from units affiliated with the University and is indicated with a letter grade.

M2 status is given to the courses the student has taken and succeeded in from other universities and is indicated by a letter grade.

MZ status; It is given to students who cannot take both the final and make-up exams due to illness or any other reason and whose excuse is accepted by the relevant board of directors, for the courses they could not take the exams. Students take the first final exam for a course given MZ status, and the grade received is evaluated by adding them to the academic achievement grade point average and general academic achievement grade average of the semester in which they took the exam.

In this program; Different evaluation methods such as midterm exam, homework, project, practice and final exam are applied. Exams can be classical or multiple choice exams. In order to graduate, students studying in this program must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and must be successful in all courses prescribed in the curriculum with a grade of at least C3/2.00. The minimum ECTS required for graduation is 300. Students are also required to complete their compulsory internship within the specified time and qualifications and be successful in their graduation theses.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Accreditation Body Name; Association for Evaluation and Accreditation of Veterinary Medicine Educational Institutions and Programs (VEDEK)


Access Requirements

Students who want to enroll in this department must complete the procedures determined by the academic and judicial status of the university and be successful in the exams held by ÖSYM. has to take exams. Students who start their education at home or abroad can apply for horizontal transfer. The admission of students is reviewed and evaluated individually, taking into account each student's circumstances and application level before the start of the season. More introductions to university admission are available in the institute admission catalogue.


Conditions for Success
In order to graduate, students studying in this program must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and must be successful in all courses prescribed in the curriculum with a grade of at least C3/2.00. The minimum ECTS required for graduation is 240. Students are also required to complete their compulsory internship within the specified period and quality.

Progression Paths (Relationship Type)

Bu programdan mezun olanlar Veteriner Hekim unvanını kazanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde olan çok sayıdaki ilgili kuruluşların yanı sıra özel veteriner hastanelerinde, kliniklerinde ve laboratuvarlarında  çalışabilirler. Ayrıca özel çiftliklerde veya atçılık, tavukçuluk, sığırcılık (et-süt), koyunculuk işletmeleri ile yem sanayinde kendilerine yer edinebilirler. Dahası edindikleri yeni bilgilerle kendi iş yerlerini kurabilirler.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address