Yeterlilik Kodu

TR0030045613

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumOsmaniye Korkut Ata Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiOsmaniye Korkut Ata Üniversitesi Karacaoğlan Yerleşkesi, 80000 Osmaniye
Sorumlu Kurum URLhttp://www.osmaniye.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Topluluk sağlığı
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Besinlerin üretilmesinden insan vücudunda kullanılmasına kadar geçirdiği tüm aşamalarda insan ile besinler arasındaki etkileşimleri belirlemek,
  • Besin öğelerinin özelliklerini, vücutdaki görevlerini, eksik ve fazlalıklarının insan sağlığı üzerine etkilerini bilen; besin öğelerinin insan sağlığı ile ilişkisine yönelik araştırmalar planlayıp yürütür.
  • Besinleri hazırlama, pişirme, depolama gibi çeşitli aşamalarda uygulanan işlemlerin besin kalitesi ve dolayısıyla insan sağlığı üzerine etkilerini araştırır ve bilir.
  • Gebe, emzikli, yetişkin, kadın/erkeklerin, yaşlı ve çocuklar gibi farklı grupların temel özelliklerini ve bu grupların günlük diyetleri hakkında gerekli bilgileri bilir.
  • Şişmanlık, yeme bozuklukları, diyabet, koroner kalp rahatsızlıklarıi hipertansiyon, gastrointestinal sistem hastalıkları, hareket sistemi hastalıkları, gut, kanser gibi beslenme ile ilgili hastalıkların tanımı, ethiyolojisi, komplikasyonları, klinik belirtileri ve tıbbi beslenme tedavilerini bilir ve hastalara uygulayıp tedavilerini yapar.İnsan anatomisini, vücut sistemlerinin işleyişini ve fonksiyonunu bilir.
  • Hastalık durumunda bireyin fizyolojik değişimlerinin gıda öğeleri ile ilişkisini inceleyerek hastaya özel diyetleri düzenler.
  • Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde egzersizlerin önemini, beslenme ile ilişkisini, çeşitli sportif faaliyetler ile özel beslenme ile ilkelerini ayrıca hastalıkları önleme ve tedavide yeni bilinen egzersiz önerileri geliştirir.
  • Çeşitli mikroorganizmaların özelliklerini, bunların besinlere bulaşma yollarını besin mikrobiyolojisinin kapsamını bilen, besinlerin bozulmasında etkili olan mikro organizmaları tanıyan,besin zehirlenmelerini ve besinleri uygun saklama koşullarını bilen kişidir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her ders için ölçme ve değerlendirme şeklidersler başlığında ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
  • Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 üzerinden ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı
  • Öğrencilerin kayıt kabul sınav ve değerlendirme işlemleri yükseköğrenim kanununa ve bu kanuna dayalı olarak çıkarılan Yüksek Öğretim Kurulu kararlarına ve yönetmeliklerine göre yapılmaktadır.
  • Sınavlar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilmektedir.
Başarma Şartları Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 üzerinden ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur. Mezuniyet koşulları Yeterli Koşulları ve Kuralları bölümünde açıklandığı gibidir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Beslenme ve Diyetetik eğitim -öğretim programını başarı ile tamamlayıp, Beslenme ve Diyetetik Lisans diploması alan mezunlarımız; hastaneler, poliklinikler, araştırma kurumları, toplu beslenme hizmeti veren birimler, gıda sanayi ve üniversitelerde diyetisyen ve yönetici olarak görev yapmaktadır.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030045613


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Karacaoğlan Yerleşkesi, 80000 Osmaniye

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Besinlerin üretilmesinden insan vücudunda kullanılmasına kadar geçirdiği tüm aşamalarda insan ile besinler arasındaki etkileşimleri belirlemek,
  • Besin öğelerinin özelliklerini, vücutdaki görevlerini, eksik ve fazlalıklarının insan sağlığı üzerine etkilerini bilen; besin öğelerinin insan sağlığı ile ilişkisine yönelik araştırmalar planlayıp yürütür.
  • Besinleri hazırlama, pişirme, depolama gibi çeşitli aşamalarda uygulanan işlemlerin besin kalitesi ve dolayısıyla insan sağlığı üzerine etkilerini araştırır ve bilir.
  • Gebe, emzikli, yetişkin, kadın/erkeklerin, yaşlı ve çocuklar gibi farklı grupların temel özelliklerini ve bu grupların günlük diyetleri hakkında gerekli bilgileri bilir.
  • Şişmanlık, yeme bozuklukları, diyabet, koroner kalp rahatsızlıklarıi hipertansiyon, gastrointestinal sistem hastalıkları, hareket sistemi hastalıkları, gut, kanser gibi beslenme ile ilgili hastalıkların tanımı, ethiyolojisi, komplikasyonları, klinik belirtileri ve tıbbi beslenme tedavilerini bilir ve hastalara uygulayıp tedavilerini yapar.İnsan anatomisini, vücut sistemlerinin işleyişini ve fonksiyonunu bilir.
  • Hastalık durumunda bireyin fizyolojik değişimlerinin gıda öğeleri ile ilişkisini inceleyerek hastaya özel diyetleri düzenler.
  • Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde egzersizlerin önemini, beslenme ile ilişkisini, çeşitli sportif faaliyetler ile özel beslenme ile ilkelerini ayrıca hastalıkları önleme ve tedavide yeni bilinen egzersiz önerileri geliştirir.
  • Çeşitli mikroorganizmaların özelliklerini, bunların besinlere bulaşma yollarını besin mikrobiyolojisinin kapsamını bilen, besinlerin bozulmasında etkili olan mikro organizmaları tanıyan,besin zehirlenmelerini ve besinleri uygun saklama koşullarını bilen kişidir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her ders için ölçme ve değerlendirme şeklidersler başlığında ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
  • Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 üzerinden ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
  • Öğrencilerin kayıt kabul sınav ve değerlendirme işlemleri yükseköğrenim kanununa ve bu kanuna dayalı olarak çıkarılan Yüksek Öğretim Kurulu kararlarına ve yönetmeliklerine göre yapılmaktadır.
  • Sınavlar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilmektedir.

Başarma Şartları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 üzerinden ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur. Mezuniyet koşulları Yeterli Koşulları ve Kuralları bölümünde açıklandığı gibidir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Beslenme ve Diyetetik eğitim -öğretim programını başarı ile tamamlayıp, Beslenme ve Diyetetik Lisans diploması alan mezunlarımız; hastaneler, poliklinikler, araştırma kurumları, toplu beslenme hizmeti veren birimler, gıda sanayi ve üniversitelerde diyetisyen ve yönetici olarak görev yapmaktadır.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030045613

Qualification Title
Beslenme ve Diyetetik License
Awarding BodyOsmaniye Korkut Ata University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.osmaniye.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasCommunity sanitation
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030045613


Qualification Title
Beslenme ve Diyetetik License

Awarding Body
Osmaniye Korkut Ata University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address