Yeterlilik Kodu

TR0010000227

Yeterlilik Adı
Bar Görevlisi Seviye 4 MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi
Sorumlu KurumMesleki Yeterlilik Kurumu
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBalgat Mahallesi, 1420. Sk. No:12, 06520 Çankaya/Ankara
Sorumlu Kurum URLhttp://www.myk.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi4
4 Yeterlilik TYÇ’ye 03/10/2022 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 4
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 5132

KategoriÖzel Amaçlı
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)

Bu yeterlilik, orta düzeyde kuramsal ve işlemsel bilgi ile ileri düzeyde olgusal bilgi kullanılarak öngörülebilir ancak değişime açık çalışma ortamlarında faaliyet yürütülen, sorunlara çözüm üretilen ve başkalarının yürüttüğü rutin görevlerin gözetimi yapınan iş ve mesleklerde önceki öğrenmelerin tanınması amacıyla sunulmaktadır.

Öğrenme Ortamları

Bu yeterliliğe ait öğrenme kazanımları, örgün ve yaygın öğrenme ortamlarında edinilebildiği gibi işbaşında ve serbest öğrenme ortamlarında bağımsız olarak da edinilebilmektedir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • İş süreçlerinde İSG ve çevre koruma risklerini ve önlemlerini açıklar.
  • Çalışma süreçlerindeki olası tehlike ve riskler ile İSG önlemlerini açıklar.
  • Acil durumlarda uygun davranış ve önlemleri ayırt eder.
  • Çalışma ortamında atıkların bertarafına yönelik yöntem ve prosedürleri açıklar.
  • Sağlık ve hijyeni sağlamaya yönelik kural ve prosedürleri açıklar.
  • Kişisel hijyen ve sağlığını korumaya yönelik önlem ve uygulamaları açıklar.
  • Çalışma ortamının hijyen ve sanitasyon kurallarını sağlamaya yönelik önlem ve uygulamaları açıklar.
  • Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemi ile ilgili faaliyetleri açıklar.
  • Sorumluluğundaki işlerin gıda güvenliğini ve kalitesini belirleyen yasal mevzuatı açıklar.
  • Sorumluluğundaki işleri gıda güvenliği ve kalite gerekliliklerine göre açıklar.
  • İş organizasyonu yapar.
  • Vardiyalar arası koordinasyonu sağlar.
  • Amirinin talimatlarını astlarına iletir.
  • Astlarını denetler.
  • Sorumluluğundaki işlerin kalite gerekliliklerine uygun gerçekleştirilmesini sağlar.
  • Servis öncesi işlemleri yapar.
  • Çalışma alanının ve çalışma alanındaki malzemelerin temizlik ve düzenini sağlar.
  • Barda kullanacağı malzemeleri işletme standartlarına uygun şekilde temin eder.
  • İçecek servisinde kullanacağı yardımcı malzemeleri servise hazırlar.
  • Sipariş ve hesap alır.
  • Sipariş işlemlerini yapar.
  • Siparişe ilişkin konuğun ödeme yapması için hesap işlemlerini yerine getirir.
  • İçecek servisi yapar.
  • İçecekleri servise hazırlar.
  • İçecekleri servis eder.
  • Servis sırasında ve iş akışında oluşan kazalar ile ilgilenir.
  • Çalışma alanındaki kazalarda acil durum talimatlarını uygular.
  • İş akışındaki aksaklıkları giderir.
  • Konuk memnuniyeti odaklı çalışır.
  • Konukların istek ve şikayetlerini sözlerini kesmeden dinler.
  • Konukların isteklerini öneriler sunarak yerine getirir.
  • Konukların şikayetlerini ilgili birime iletir.
  • Gün/Vardiya sonu işlemlerini yürütür.
  • Bar araç-gereçlerini toplar.
  • Bar içi alan ve araç-gereç bakım ve temizliğini yapar.
  • İçecekleri muhafaza eder.
  • Konuk tarafından verilen hediyeleri prosedürlere uygun kabul eder.
  • Kayıp ve bulunmuş eşya ile ilgili meslek standartlarını uygular.
Anahtar Yetkinlikler

Bu yeterlilik, mesleki öğrenme kazanımlarının belgelendirilmesini amaçlamakta olup anahtar yetkinlik içermemektedir.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirme; MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme Yönetmeliği doğrultusunda ilgili Ulusal Yeterlilikte tanımlanan koşul ve yöntemlere uygun gerçekleştirilmektedir. Ölçme ve değerlendirmede yazılı-sözlü sınavlar, performans sınavları, gözlem, mülakat, simülasyon, canlandırma (role-play), portfolyo ve işbaşında gözetim gibi farklı yöntemler kullanılmaktadır.

Kalite Güvencesi

Kalite güvence süreçleri, MYK Kalite Güvence Belgesi ve ekinde yer alan Rehberlere uygun olarak gerçekleştirilmektedir.

Ulusal Yeterliliklerin Oluşturulması ve Onaylanması:

Sektörünü ve meslek alanını temsil gücüne sahip kurum ve kuruluşlar ile MYK çalışma grupları tarafından geliştirilen ulusal yeterlilikler; en az 15 gün süreyle ilgili tüm tarafların görüşüne sunulur, MYK Sektör Komiteleri tarafından doğrulanır ve MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanır. Ulusal yeterlilikler, ulusal meslek standartlarına bağlı olarak en geç beş yılda bir yeniden gözden geçirilir.

Ölçme-Değerlendirme:

TÜRKAK tarafından ISO/EN 17024 Standardına göre akredite edilen ve MYK tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşlarınca MYK mevzuatına ve ulusal yeterliliklerde tanımlanan koşul ve yöntemlere uygun gerçekleştirilir. Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri, önceden belirlenen ve ilan edilen sınav programlara uygun olarak gerçekleştirilir. Sınav programlarında yeterlilik formlarına, değerlendiricilere, ölçme ve değerlendirme ölçütleri ve yöntemlerine ilişkin bilgilere yer verilir. Tüm ölçme ve değerlendirme işlemleri kamera kaydına alınır ve saklanır. Kayıtlar MYK mevzuatında tanımlanan şartlar ve sürelerde saklanır. Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri iç ve dış doğrulama süreçlerine tabii tutulur. Doğrulama faaliyetlere ilişkin kanıtlar MYK Web Portal üzerinden ilgili kuruluş, dosya sorumluları ve denetim ekibi ile paylaşılır.

Belgelendirme:

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından başarılı olduğuna karar verilen bireylere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin tasarım ve basımına yönelik faaliyetler MYK tarafından gerçekleştirilir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi için karekod ve hologram gibi güvenlik önlemleri uygulanmakta olup belgelerin doğruluğu MYK Web Portal üzerinden kontrol edilebilir. Öz Değerlendirme: Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları MYK mevzuatı ve TS EN ISO / IEC 17024 Akreditasyon Standardı gereğince her yıl öz değerlendirme faaliyeti gerçekleştirir. Faaliyet sonuçları tüm düzeltici önleyici faaliyet kayıtları ve dayanak dokümanlar saklanır ve öz değerlendirme raporuyla MYK’ya sunulur.

Dış Değerlendirme:

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarının dış değerlendirmesi TÜRKAK tarafından (TS EN) ISO/IEC 17024 Standardına göre, MYK tarafından ise MYK mevzuatına uygun olarak programlı ve programsız denetimler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Dış değerlendirme raporları Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları ve MYK Yönetim Kuruluna sunulur.

Düzenli Gözden Geçirme:

MYK Denetim Dairesi Başkanlığının dış değerlendirme faaliyetleri ve sonuçları MYK Yönetim Kurulunca düzenli olarak gözden geçirilir. Ayrıca TÜRKAK’ın dış değerlendirme faaliyet ve sonuçları ise Avrupa Akreditasyon Birliğinin düzenli gözden geçirmesine tabidir. Bilgi Yönetim Sistemleri: Yetkilendirme, ölçme-değerlendirme, belgelendirme, öz değerlendirme ve dış değerlendirme süreçleri MYK Portal üzerinden gerçekleştirilir. Geri Bildirim Mekanizmaları: Yeterliliğe ilişkin tüm süreçlerde paydaş katılımı en üst düzeyde temin edilir ve görüş, öneri, itiraz ve şikâyetler mevzuata uygun olarak değerlendirilir.

Giriş Şartı

Giriş şartı aranmamaktadır.

Başarma ŞartlarıUlusal yeterliliğe dayalı ölçme-değerlendirme yoluyla edinilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu meslek için zorunlu yeterliliktir.

 

Yasal Dayanağı

Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu

Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmelik

Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme Yönetmeliği

Mesleki Yeterlilik Kurumu Belgelendirme Kuruluşlarına Yönelik Denetim Usul ve Esasları

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi, belgenin düzenlendiği tarihten itibaren 5 yıldır.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0010000227


Yeterlilik Adı
Bar Görevlisi Seviye 4 MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi

Sorumlu Kurum
Mesleki Yeterlilik Kurumu

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Balgat Mahallesi, 1420. Sk. No:12, 06520 Çankaya/Ankara

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 5132


AYÇ Seviyesi
4

TYÇ Seviyesi
4
Yeterlilik TYÇ’ye 03/10/2022 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 5132


Kategori
Özel Amaçlı

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)

Bu yeterlilik, orta düzeyde kuramsal ve işlemsel bilgi ile ileri düzeyde olgusal bilgi kullanılarak öngörülebilir ancak değişime açık çalışma ortamlarında faaliyet yürütülen, sorunlara çözüm üretilen ve başkalarının yürüttüğü rutin görevlerin gözetimi yapınan iş ve mesleklerde önceki öğrenmelerin tanınması amacıyla sunulmaktadır.


Öğrenme Ortamları

Bu yeterliliğe ait öğrenme kazanımları, örgün ve yaygın öğrenme ortamlarında edinilebildiği gibi işbaşında ve serbest öğrenme ortamlarında bağımsız olarak da edinilebilmektedir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • İş süreçlerinde İSG ve çevre koruma risklerini ve önlemlerini açıklar.
  • Çalışma süreçlerindeki olası tehlike ve riskler ile İSG önlemlerini açıklar.
  • Acil durumlarda uygun davranış ve önlemleri ayırt eder.
  • Çalışma ortamında atıkların bertarafına yönelik yöntem ve prosedürleri açıklar.
  • Sağlık ve hijyeni sağlamaya yönelik kural ve prosedürleri açıklar.
  • Kişisel hijyen ve sağlığını korumaya yönelik önlem ve uygulamaları açıklar.
  • Çalışma ortamının hijyen ve sanitasyon kurallarını sağlamaya yönelik önlem ve uygulamaları açıklar.
  • Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemi ile ilgili faaliyetleri açıklar.
  • Sorumluluğundaki işlerin gıda güvenliğini ve kalitesini belirleyen yasal mevzuatı açıklar.
  • Sorumluluğundaki işleri gıda güvenliği ve kalite gerekliliklerine göre açıklar.
  • İş organizasyonu yapar.
  • Vardiyalar arası koordinasyonu sağlar.
  • Amirinin talimatlarını astlarına iletir.
  • Astlarını denetler.
  • Sorumluluğundaki işlerin kalite gerekliliklerine uygun gerçekleştirilmesini sağlar.
  • Servis öncesi işlemleri yapar.
  • Çalışma alanının ve çalışma alanındaki malzemelerin temizlik ve düzenini sağlar.
  • Barda kullanacağı malzemeleri işletme standartlarına uygun şekilde temin eder.
  • İçecek servisinde kullanacağı yardımcı malzemeleri servise hazırlar.
  • Sipariş ve hesap alır.
  • Sipariş işlemlerini yapar.
  • Siparişe ilişkin konuğun ödeme yapması için hesap işlemlerini yerine getirir.
  • İçecek servisi yapar.
  • İçecekleri servise hazırlar.
  • İçecekleri servis eder.
  • Servis sırasında ve iş akışında oluşan kazalar ile ilgilenir.
  • Çalışma alanındaki kazalarda acil durum talimatlarını uygular.
  • İş akışındaki aksaklıkları giderir.
  • Konuk memnuniyeti odaklı çalışır.
  • Konukların istek ve şikayetlerini sözlerini kesmeden dinler.
  • Konukların isteklerini öneriler sunarak yerine getirir.
  • Konukların şikayetlerini ilgili birime iletir.
  • Gün/Vardiya sonu işlemlerini yürütür.
  • Bar araç-gereçlerini toplar.
  • Bar içi alan ve araç-gereç bakım ve temizliğini yapar.
  • İçecekleri muhafaza eder.
  • Konuk tarafından verilen hediyeleri prosedürlere uygun kabul eder.
  • Kayıp ve bulunmuş eşya ile ilgili meslek standartlarını uygular.

Anahtar Yetkinlikler

Bu yeterlilik, mesleki öğrenme kazanımlarının belgelendirilmesini amaçlamakta olup anahtar yetkinlik içermemektedir.


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirme; MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme Yönetmeliği doğrultusunda ilgili Ulusal Yeterlilikte tanımlanan koşul ve yöntemlere uygun gerçekleştirilmektedir. Ölçme ve değerlendirmede yazılı-sözlü sınavlar, performans sınavları, gözlem, mülakat, simülasyon, canlandırma (role-play), portfolyo ve işbaşında gözetim gibi farklı yöntemler kullanılmaktadır.


Kalite Güvencesi

Kalite güvence süreçleri, MYK Kalite Güvence Belgesi ve ekinde yer alan Rehberlere uygun olarak gerçekleştirilmektedir.

Ulusal Yeterliliklerin Oluşturulması ve Onaylanması:

Sektörünü ve meslek alanını temsil gücüne sahip kurum ve kuruluşlar ile MYK çalışma grupları tarafından geliştirilen ulusal yeterlilikler; en az 15 gün süreyle ilgili tüm tarafların görüşüne sunulur, MYK Sektör Komiteleri tarafından doğrulanır ve MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanır. Ulusal yeterlilikler, ulusal meslek standartlarına bağlı olarak en geç beş yılda bir yeniden gözden geçirilir.

Ölçme-Değerlendirme:

TÜRKAK tarafından ISO/EN 17024 Standardına göre akredite edilen ve MYK tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşlarınca MYK mevzuatına ve ulusal yeterliliklerde tanımlanan koşul ve yöntemlere uygun gerçekleştirilir. Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri, önceden belirlenen ve ilan edilen sınav programlara uygun olarak gerçekleştirilir. Sınav programlarında yeterlilik formlarına, değerlendiricilere, ölçme ve değerlendirme ölçütleri ve yöntemlerine ilişkin bilgilere yer verilir. Tüm ölçme ve değerlendirme işlemleri kamera kaydına alınır ve saklanır. Kayıtlar MYK mevzuatında tanımlanan şartlar ve sürelerde saklanır. Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri iç ve dış doğrulama süreçlerine tabii tutulur. Doğrulama faaliyetlere ilişkin kanıtlar MYK Web Portal üzerinden ilgili kuruluş, dosya sorumluları ve denetim ekibi ile paylaşılır.

Belgelendirme:

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından başarılı olduğuna karar verilen bireylere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin tasarım ve basımına yönelik faaliyetler MYK tarafından gerçekleştirilir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi için karekod ve hologram gibi güvenlik önlemleri uygulanmakta olup belgelerin doğruluğu MYK Web Portal üzerinden kontrol edilebilir. Öz Değerlendirme: Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları MYK mevzuatı ve TS EN ISO / IEC 17024 Akreditasyon Standardı gereğince her yıl öz değerlendirme faaliyeti gerçekleştirir. Faaliyet sonuçları tüm düzeltici önleyici faaliyet kayıtları ve dayanak dokümanlar saklanır ve öz değerlendirme raporuyla MYK’ya sunulur.

Dış Değerlendirme:

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarının dış değerlendirmesi TÜRKAK tarafından (TS EN) ISO/IEC 17024 Standardına göre, MYK tarafından ise MYK mevzuatına uygun olarak programlı ve programsız denetimler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Dış değerlendirme raporları Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları ve MYK Yönetim Kuruluna sunulur.

Düzenli Gözden Geçirme:

MYK Denetim Dairesi Başkanlığının dış değerlendirme faaliyetleri ve sonuçları MYK Yönetim Kurulunca düzenli olarak gözden geçirilir. Ayrıca TÜRKAK’ın dış değerlendirme faaliyet ve sonuçları ise Avrupa Akreditasyon Birliğinin düzenli gözden geçirmesine tabidir. Bilgi Yönetim Sistemleri: Yetkilendirme, ölçme-değerlendirme, belgelendirme, öz değerlendirme ve dış değerlendirme süreçleri MYK Portal üzerinden gerçekleştirilir. Geri Bildirim Mekanizmaları: Yeterliliğe ilişkin tüm süreçlerde paydaş katılımı en üst düzeyde temin edilir ve görüş, öneri, itiraz ve şikâyetler mevzuata uygun olarak değerlendirilir.


Giriş Şartı

Giriş şartı aranmamaktadır.


Başarma Şartları
Ulusal yeterliliğe dayalı ölçme-değerlendirme yoluyla edinilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bu meslek için zorunlu yeterliliktir.

 


Yasal Dayanağı

Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu

Ulusal Meslek Standartlarının ve Ulusal Yeterliliklerin Hazırlanması Hakkında Yönetmelik

Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Belgelendirme Yönetmeliği

Mesleki Yeterlilik Kurumu Belgelendirme Kuruluşlarına Yönelik Denetim Usul ve Esasları


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi, belgenin düzenlendiği tarihten itibaren 5 yıldır.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0010000227

Qualification Title
Bartender Level 4 VQA Vocational Qualification Certificate
Awarding BodyVocational Qualifications Authority
Awarding Body ContactBalgat 1420. Street No:12 06520 Çankaya/Ankara
Awarding Body Urlhttps://www.myk.gov.tr/index.php/en
OrientationOccupational
EQF Level4
4 The Qualification has been included in TQF on 03/10/2022
TQF Level 4
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification

ISCO 08: 5132

CategorySpecific Purpose
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile

This qualification is offered with the aim of recognizing prior learning in jobs and occupations that operate in predictable but open to change work environments, produce solutions to problems, and oversee routine tasks performed by others, using moderate theoretical and procedural knowledge and advanced factual knowledge.

Learning Environments

The learning outcomes of this qualification can be acquired in formal and non-formal learning environments, as well as independently in on-the-job and free learning environments.

Description

The person who has this qualification;

  • Analyzes the legislation and methods of occupational health and safety and environmental protection.
  • Analyzes the activities related to the implementation of the food safety and Quality management system.
  • Establishes control measures for the appropriateness of food safety and the quality of work done.
  • Analyzes continuous improvement activities to increase guest satisfaction.
  • Performs personal preparations.
  • Provides coordination between shifts.
  • Establishes communication between subordinates and superiors.
  • Supervises subordinates.
  • Carries out activities in area of responsibility.
  • Provides cleanliness and layout of the work area.
  • Detects the materials used by the bar.
  • Arrange the bar cabinets and shelves.
  • Prepares freshly decorated ornaments and beverages used in the beverage service.
  • Prepares snacks for service.
  • Cleans the service tools and glasses.
  • Receives orders.
  • Deals with the guests' wishes and complaints.
  • Deals with the accidents during service.
  • Solves workflow problems.
  • Receives the check cost.
  • Serves brewed tea (black or herbal).
  • Serves Turkish coffee.
  • Serves filter coffee.
  • Serves espresso with traditional methods.
  • Serves hot chocolate.
  • Serves sahlep.
  • Prepares and serves French press.
  • Serves mulled wine.
  • Serves white, rose and sparkling wine.
  • Serves red wine.
  • Serves beer.
  • Serves high alcoholic beverages.
  • Serves non-alcoholic beverages.
  • Prepares cocktail in the glass.
  • Prepares cocktail in the mixing bowl.
  • Prepares cocktail in the shaker.
  • Prepares a cocktail with the whisker.
  • Prepare a cocktail in the blender.
  • Collects bar tools and equipment.
  • Cleans the bar closets and countertops.
  • Preserves drinks.
  • When the enterprise is closed, cleans the inside of the bar.
  • Cleans tools and equipment when the enterprise is closed.
  • Accepts gifts given by guests in accordance with their business practices.
  • Applies business practices related to lost and found items.
  • Performs periodic cleaning operations in the bar area.
  • Participates in work to identify and prevent pests.
  • Helps prepare the inventory.
  • Analyzes professional publications, innovations and technological developments.
  • Analyzes the on-the-job training program of the newly working personnel.
Key Competencies

This qualification aims to document professional learning outcomes and does not contain key competences.

Further Info

Orientation: Vocational

Category: Special Purposes

Quantification and consideration; It is carried out in accordance with the conditions and methods defined in the relevant National Competence, in line with the Vocational Qualifications Authority Examination, Measurement, Evaluation and Certification Regulation by the certification bodies authorized by MYK. In measurement and evaluation, different methods such as written and oral exams, performance exams, observation, interview, simulation, role-play, portfolio and on-the-job supervision are used.

Quality Assurance

Quality assurance processes are carried out in accordance with the VQA Quality Assurance Document and the Guidelines in its annex.

Establishment and Approval of National Qualifications:

National qualifications developed by institutions and organizations that have the power to represent the sector and profession, and VQA working groups; It is submitted for the opinion of all relevant parties for at least 15 days, verified by VQA Sector Committees and approved by VQA Executive Board. National qualifications are reviewed every five years at the latest, depending on national occupational standards.

Assesment and evaluation:

It is carried out by certification bodies accredited by TURKAK according to ISO/EN 17024 Standard and authorized by VQA in accordance with VQA legislation and conditions and methods defined in national qualifications. Measurement and evaluation activities are carried out in accordance with the pre-determined and announced exam programs. Information on qualification forms, evaluators, measurement and evaluation criteria and methods are included in the exam programs. All measurement and evaluation processes are recorded and stored on camera. Records are kept under the conditions and periods defined in VQA legislation. Measurement and evaluation activities are subject to internal and external verification processes. Evidence of verification activities is shared with the relevant institution, file managers and audit team via VQA Web Portal.

Certification:

VQA Vocational Qualification Certificate is issued to individuals who are determined to be successful by the Authorized Certification Bodies. The activities for the design and printing of VQA Vocational Qualification Certificate are carried out by VQA. Security measures such as data matrix and hologram are applied for VQA Vocational Qualification Certificate, and the accuracy of the documents can be checked on VQA Web Portal. Self-Assessment: Authorized Certification Bodies carry out self-assessment activities every year in accordance with VQA legislation and TS EN ISO / IEC 17024 Accreditation Standard. All corrective and preventive action records and supporting documents are kept and submitted to VQA with a self-assessment report.

External Evaluation:

External evaluation of Authorized Certification Bodies is carried out by TÜRKAK (TS EN) in accordance with ISO/IEC 17024 Standard, and by VQA through programmed and unscheduled audits in accordance with VQA legislation. External evaluation reports are submitted to Authorized Certification Bodies and VQA Board of Directors.

Regular Review:

The external evaluation activities and results of VQA Audit Department are regularly reviewed by VQA Executive Board. In addition, TÜRKAK's external evaluation activities and results are subject to regular review by the European Accreditation Union. Information Management Systems: Authorization, measurement-evaluation, certification, self-assessment and external evaluation processes are carried out through VQA Portal. Feedback Mechanisms: In all processes related to qualification, stakeholder participation is ensured at the highest level and opinions, suggestions, objections and complaints are evaluated in accordance with the legislation.

Access Requirements

Entry condition is not required.

Conditions for SuccessObtained through measurement-evaluation based on National Qualification.
Progression Paths (Relationship Type)

It is the required qualification for this vocation.

Legal Basis

Vocational Qualifications Authority Law

Regulation on Preparation of National Occupational Standards and National Qualifications

Vocational Qualifications Authority Examination, Measurement, Evaluation and Certification Regulation

Audit Procedures and Principles for Vocational Qualifications Authority Certification Bodies

Validity Period (If Any)

Qualification certificate is valid for 5 years from the date of issue.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0010000227


Qualification Title
Bartender Level 4 VQA Vocational Qualification Certificate

Awarding Body
Vocational Qualifications Authority

Awarding Body Contact
Balgat 1420. Street No:12 06520 Çankaya/Ankara


Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO 08: 5132


EQF Level
4

TQF Level
4
The Qualification has been included in TQF on 03/10/2022

National Occupation Classification

ISCO 08: 5132


Category
Specific Purpose

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile

This qualification is offered with the aim of recognizing prior learning in jobs and occupations that operate in predictable but open to change work environments, produce solutions to problems, and oversee routine tasks performed by others, using moderate theoretical and procedural knowledge and advanced factual knowledge.


Learning Environments

The learning outcomes of this qualification can be acquired in formal and non-formal learning environments, as well as independently in on-the-job and free learning environments.


Description

The person who has this qualification;

  • Analyzes the legislation and methods of occupational health and safety and environmental protection.
  • Analyzes the activities related to the implementation of the food safety and Quality management system.
  • Establishes control measures for the appropriateness of food safety and the quality of work done.
  • Analyzes continuous improvement activities to increase guest satisfaction.
  • Performs personal preparations.
  • Provides coordination between shifts.
  • Establishes communication between subordinates and superiors.
  • Supervises subordinates.
  • Carries out activities in area of responsibility.
  • Provides cleanliness and layout of the work area.
  • Detects the materials used by the bar.
  • Arrange the bar cabinets and shelves.
  • Prepares freshly decorated ornaments and beverages used in the beverage service.
  • Prepares snacks for service.
  • Cleans the service tools and glasses.
  • Receives orders.
  • Deals with the guests' wishes and complaints.
  • Deals with the accidents during service.
  • Solves workflow problems.
  • Receives the check cost.
  • Serves brewed tea (black or herbal).
  • Serves Turkish coffee.
  • Serves filter coffee.
  • Serves espresso with traditional methods.
  • Serves hot chocolate.
  • Serves sahlep.
  • Prepares and serves French press.
  • Serves mulled wine.
  • Serves white, rose and sparkling wine.
  • Serves red wine.
  • Serves beer.
  • Serves high alcoholic beverages.
  • Serves non-alcoholic beverages.
  • Prepares cocktail in the glass.
  • Prepares cocktail in the mixing bowl.
  • Prepares cocktail in the shaker.
  • Prepares a cocktail with the whisker.
  • Prepare a cocktail in the blender.
  • Collects bar tools and equipment.
  • Cleans the bar closets and countertops.
  • Preserves drinks.
  • When the enterprise is closed, cleans the inside of the bar.
  • Cleans tools and equipment when the enterprise is closed.
  • Accepts gifts given by guests in accordance with their business practices.
  • Applies business practices related to lost and found items.
  • Performs periodic cleaning operations in the bar area.
  • Participates in work to identify and prevent pests.
  • Helps prepare the inventory.
  • Analyzes professional publications, innovations and technological developments.
  • Analyzes the on-the-job training program of the newly working personnel.

Key Competencies

This qualification aims to document professional learning outcomes and does not contain key competences.


Further Info

Orientation: Vocational

Category: Special Purposes

Quantification and consideration; It is carried out in accordance with the conditions and methods defined in the relevant National Competence, in line with the Vocational Qualifications Authority Examination, Measurement, Evaluation and Certification Regulation by the certification bodies authorized by MYK. In measurement and evaluation, different methods such as written and oral exams, performance exams, observation, interview, simulation, role-play, portfolio and on-the-job supervision are used.


Quality Assurance

Quality assurance processes are carried out in accordance with the VQA Quality Assurance Document and the Guidelines in its annex.

Establishment and Approval of National Qualifications:

National qualifications developed by institutions and organizations that have the power to represent the sector and profession, and VQA working groups; It is submitted for the opinion of all relevant parties for at least 15 days, verified by VQA Sector Committees and approved by VQA Executive Board. National qualifications are reviewed every five years at the latest, depending on national occupational standards.

Assesment and evaluation:

It is carried out by certification bodies accredited by TURKAK according to ISO/EN 17024 Standard and authorized by VQA in accordance with VQA legislation and conditions and methods defined in national qualifications. Measurement and evaluation activities are carried out in accordance with the pre-determined and announced exam programs. Information on qualification forms, evaluators, measurement and evaluation criteria and methods are included in the exam programs. All measurement and evaluation processes are recorded and stored on camera. Records are kept under the conditions and periods defined in VQA legislation. Measurement and evaluation activities are subject to internal and external verification processes. Evidence of verification activities is shared with the relevant institution, file managers and audit team via VQA Web Portal.

Certification:

VQA Vocational Qualification Certificate is issued to individuals who are determined to be successful by the Authorized Certification Bodies. The activities for the design and printing of VQA Vocational Qualification Certificate are carried out by VQA. Security measures such as data matrix and hologram are applied for VQA Vocational Qualification Certificate, and the accuracy of the documents can be checked on VQA Web Portal. Self-Assessment: Authorized Certification Bodies carry out self-assessment activities every year in accordance with VQA legislation and TS EN ISO / IEC 17024 Accreditation Standard. All corrective and preventive action records and supporting documents are kept and submitted to VQA with a self-assessment report.

External Evaluation:

External evaluation of Authorized Certification Bodies is carried out by TÜRKAK (TS EN) in accordance with ISO/IEC 17024 Standard, and by VQA through programmed and unscheduled audits in accordance with VQA legislation. External evaluation reports are submitted to Authorized Certification Bodies and VQA Board of Directors.

Regular Review:

The external evaluation activities and results of VQA Audit Department are regularly reviewed by VQA Executive Board. In addition, TÜRKAK's external evaluation activities and results are subject to regular review by the European Accreditation Union. Information Management Systems: Authorization, measurement-evaluation, certification, self-assessment and external evaluation processes are carried out through VQA Portal. Feedback Mechanisms: In all processes related to qualification, stakeholder participation is ensured at the highest level and opinions, suggestions, objections and complaints are evaluated in accordance with the legislation.


Access Requirements

Entry condition is not required.


Conditions for Success
Obtained through measurement-evaluation based on National Qualification.

Progression Paths (Relationship Type)

It is the required qualification for this vocation.


Legal Basis

Vocational Qualifications Authority Law

Regulation on Preparation of National Occupational Standards and National Qualifications

Vocational Qualifications Authority Examination, Measurement, Evaluation and Certification Regulation

Audit Procedures and Principles for Vocational Qualifications Authority Certification Bodies


Validity Period (If Any)

Qualification certificate is valid for 5 years from the date of issue.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode