Yeterlilik Kodu

TR0030025463

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİstanbul Ayvansaray Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAyvansaray, Ayvansaray Cd. No:45 D:45, 34662 Fatih/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttps://www.ayvansaray.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Tam burslu eğitim sağlamaktadır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık ve gastronomi alanına ilişkin terminoloji bilgisini özetleyebilmek.
  • Gastronominin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklayabilme ve analiz edebilmek.
  • Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilmek.
  • Geleneksel ve yöresel Türk mutfağının özelliklerine vakıf olma ve Türk Mutfağının farklı alanlarını yorumlayabilmek.
  • Gastronomi ve aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile yeni ürün geliştirebilmek.
  • Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabilmek.
  • Türk mutfağının inceliklerine hâkim olma ve Türk yemeklerini aslına uygun olarak hazırlayabilmek.
  • Takım içerisinde verimli ve düzenli bir şekilde çalışabilmek.
  • Mutfaklarda verilen bir görevi doğru teknikler kullanarak hazırlayabilme becerisini elde edebilmek.
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilme ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek.
  • Alanında edinilen bilgiler doğrultusunda birey ve toplum sağlığını korumaya ve geliştirmeye yönelik temel ilkeleri uygulayabilmek.
  • Ekip içerisinde çalışabilme ve iyi iletişim kurabilmek.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu program uzaktan eğitim olarak işlenmektedir. 

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Plato Meslek Yüksekokulu programlarına ÖSYM tarafından yapılan Merkezi Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezi Yerleştirmede adaylar Aşçılık Programına, YGS puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Aşçılık Programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.

Başarma Şartlarıİlgili programdan mezun olacak öğrenci aşağıdaki şartları yerine getirmek durumundadır: Aşçılık Programında öğrencilerin toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayıp mezun olabilmeleri için, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Oteller, Turistik tesisler, Catering firmaları, Zincir restoranlar, Pastacılık sektörü, Yiyecek içecek işletmeleri, Ağırlama sektörü, Gıda fabrikaları, Aşçılık eğitimi veren kurumlar, Özel veya resmi kurumların mutfakları

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030025463


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İstanbul Ayvansaray Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ayvansaray, Ayvansaray Cd. No:45 D:45, 34662 Fatih/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Tam burslu eğitim sağlamaktadır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık ve gastronomi alanına ilişkin terminoloji bilgisini özetleyebilmek.
  • Gastronominin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile ilgili olguları açıklayabilme ve analiz edebilmek.
  • Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilmek.
  • Geleneksel ve yöresel Türk mutfağının özelliklerine vakıf olma ve Türk Mutfağının farklı alanlarını yorumlayabilmek.
  • Gastronomi ve aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yeme-içme ile yeni ürün geliştirebilmek.
  • Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırlayabilmek.
  • Türk mutfağının inceliklerine hâkim olma ve Türk yemeklerini aslına uygun olarak hazırlayabilmek.
  • Takım içerisinde verimli ve düzenli bir şekilde çalışabilmek.
  • Mutfaklarda verilen bir görevi doğru teknikler kullanarak hazırlayabilme becerisini elde edebilmek.
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilme ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek.
  • Alanında edinilen bilgiler doğrultusunda birey ve toplum sağlığını korumaya ve geliştirmeye yönelik temel ilkeleri uygulayabilmek.
  • Ekip içerisinde çalışabilme ve iyi iletişim kurabilmek.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu program uzaktan eğitim olarak işlenmektedir. 


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Plato Meslek Yüksekokulu programlarına ÖSYM tarafından yapılan Merkezi Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezi Yerleştirmede adaylar Aşçılık Programına, YGS puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Aşçılık Programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.


Başarma Şartları
İlgili programdan mezun olacak öğrenci aşağıdaki şartları yerine getirmek durumundadır: Aşçılık Programında öğrencilerin toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayıp mezun olabilmeleri için, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Oteller, Turistik tesisler, Catering firmaları, Zincir restoranlar, Pastacılık sektörü, Yiyecek içecek işletmeleri, Ağırlama sektörü, Gıda fabrikaları, Aşçılık eğitimi veren kurumlar, Özel veya resmi kurumların mutfakları


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030025463

Qualification Title
Awarding Body
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030025463


Qualification Title

Awarding Body

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address