Yeterlilik Kodu

TR0030011541

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumIsparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiIsparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 32200 Bahçelievler Mh. 102. Cd. No:24 ISPARTA T. +90 (246) 214 60 10 F. +90 (246) 228 30 06 isubu@hs01.kep.tr
Sorumlu Kurum URLhttp://www.isparta.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

-

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, Aşçı unvanını kazanarak turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler.
  • Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler..
  • Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yer alan Aşçılık Programı otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, bir iş planını uygulayabilen, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden, yurt içi ve yurt dışı yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü yaratma öğrenimleri boyunca ikram hizmetleri alanının temel ilkelerini ve mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrayacak, alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini, ikram hizmetleri işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilecek bir eğitim programı ile yetiştirileceklerdir.
  • Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını anlama becerisini kazanır.
  • Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilir.
  • Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olur ve bu bilgileri çalışma hayatında kullanır.
  • Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yiyecek-içecek sektörü ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanır.
  • Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilir.
  • Türk mutfağının inceliklerine hâkim olmak ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilir.
  • Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahip olur.
  • Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırla Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte alanı ile ilgili yazışmaları yapar, bilgi depolar Otel işletmelerinin temel faaliyet konuları ile ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
  • Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslar arası literatürü izleyebilir.
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilir.
  • Konuklarla ilgili problem çözme ve bilgi verme yeteneklerini geliştirir ve iyi iletişim kurabilir.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilir.
  • Etkili iletişim kurma tekniklerine hakim olur.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

-Silifke-Taşucu Meslek Yüksekokulu, 1992-1993 Eğitim Öğretim yılında tek program olarak Turizm ve Otelcilik ön lisans programı ile açılmıştır. Aşçılık programı ise 2014 yılında normal öğretim 40 kontenjanla öğrenci alımına başlamıştır. Programda ders kitaplarıyla öğretilen bilgileri desteklemek ve pekiştirmek için 60 iş gününü içeren staj zorunludur. Bölümden mezun olan öğrenciler, "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

-Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümlerinden mezun olan öğrenciler programa sınavsız olarak girebilmektedirler. Bunun dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve ?Aşçılık Programı? için yeterli YGS 6 puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir

Başarma ŞartlarıÖğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FD notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu yeterliliği hem örgün hem de açık öğretim yoluyla ulaşmak mümkündür.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Kamu ve özel kuruluşlarda meslek elemanı olarak istihdam edilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030011541


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 32200 Bahçelievler Mh. 102. Cd. No:24 ISPARTA T. +90 (246) 214 60 10 F. +90 (246) 228 30 06 isubu@hs01.kep.tr

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

-


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

-


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, Aşçı unvanını kazanarak turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler.
  • Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler..
  • Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yer alan Aşçılık Programı otel, lokanta, yemek fabrikası, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve sunumunu sağlayan, bir iş planını uygulayabilen, koku ve tat alma duyusu gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden, yurt içi ve yurt dışı yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü yaratma öğrenimleri boyunca ikram hizmetleri alanının temel ilkelerini ve mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini kavrayacak, alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma, geliştirme ve yürütme konularının önemini, ikram hizmetleri işletmecisi olarak hukuki sorumluluğunu bilecek bir eğitim programı ile yetiştirileceklerdir.
  • Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını anlama becerisini kazanır.
  • Menü planlama, pişirme yöntemleri, dünya mutfakları, yöresel mutfaklar gibi çeşitli konularda bilgi ve yöntem sahibi olma ve bu bilgi ve yöntemleri mesleki gelişime yönelik kullanabilir.
  • Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olur ve bu bilgileri çalışma hayatında kullanır.
  • Aşçılık mesleğinin temel kavramlarını ve kuramlarını kullanarak yiyecek-içecek sektörü ile ilgili olguları açıklama ve analiz etme becerisi kazanır.
  • Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olur Sosları hazırlayabilmek ve bunları kullanarak yeni lezzetler oluşturabilir.
  • Türk mutfağının inceliklerine hâkim olmak ve Türk yemeklerini hatasız hazırlayabilir.
  • Yöresel mutfak bilgisine ve uygulama becerisine sahip olur.
  • Değişik ülke mutfaklarının yemeklerini hazırla Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte alanı ile ilgili yazışmaları yapar, bilgi depolar Otel işletmelerinin temel faaliyet konuları ile ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
  • Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslar arası literatürü izleyebilir.
  • Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilir.
  • Konuklarla ilgili problem çözme ve bilgi verme yeteneklerini geliştirir ve iyi iletişim kurabilir.
  • Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilir.
  • Etkili iletişim kurma tekniklerine hakim olur.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

-Silifke-Taşucu Meslek Yüksekokulu, 1992-1993 Eğitim Öğretim yılında tek program olarak Turizm ve Otelcilik ön lisans programı ile açılmıştır. Aşçılık programı ise 2014 yılında normal öğretim 40 kontenjanla öğrenci alımına başlamıştır. Programda ders kitaplarıyla öğretilen bilgileri desteklemek ve pekiştirmek için 60 iş gününü içeren staj zorunludur. Bölümden mezun olan öğrenciler, "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

-Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümlerinden mezun olan öğrenciler programa sınavsız olarak girebilmektedirler. Bunun dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve ?Aşçılık Programı? için yeterli YGS 6 puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir


Başarma Şartları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FD notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu yeterliliği hem örgün hem de açık öğretim yoluyla ulaşmak mümkündür.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Kamu ve özel kuruluşlarda meslek elemanı olarak istihdam edilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030011541

Qualification Title
Associate Diploma in Cookery Program
Awarding BodyIsparta University of Applied Sciences
Awarding Body ContactA new university was established in Isparta with the name of Isparta University of Applied Sciences in Isparta.
Awarding Body Urlhttp://www.isparta.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

-

CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Hotel, Restaurant and Catering Services, Graduates of the Cookery Program, in touristic certified businesses, restaurants, food factories (in catering companies), in aircraft-ship-train-bus-hospital kitchens, head chef, head chef, head chef, sauce chef, fish chef, grill chef, roast chef, grill chef, soup chef, vegetable chef, joker chef (change cook), cold chef, pastry chef, butcher, chop chef, komi etc. research chief (test cook), kitchen scientist, food and beverage manager, food supply manager, kitchen manager, restaurant supervisor-coordinator, restaurant manager, etc.
  • They can also serve the community under the names of food researcher, food writer, food processor, food stylist, food architect, menu developer, recipe developer, food and beverage educator.
  • The Cookery Program, which is located under the Hotel, Restaurant and Catering Services Department, is able to prepare and deliver food and beverage in hotels, restaurants, food factories, fast food, patisseries, etc. creating a manpower in the domestic and international food and beverage business, careful and meticulous, with a high sense of responsibility, paying attention to hygiene and health issues.
  • Understand the importance of modern technologies related to the field of catering services during their education and they will be trained with a training program that will know the importance of research, development and execution as a group or group.
  • Gains the ability to understand the basic concepts and theories of cookery profession.
  • To have knowledge and methods on various subjects such as menu planning, cooking methods, world cuisines and regional cuisines and can use these knowledge and methods for professional development.
  • To have general information about tourism sector and use this information in business life.
  • Using the basic concepts and theories of cookery profession to gain the ability to explain and analyze the facts about the food and beverage sector.
  • Dominates food beverage terminology.
  • To prepare sauces and use them to create new flavors.
  • Being able to master the subtleties of Turkish cuisine and prepare Turkish dishes without errors.
  • Has the knowledge of local cuisine and application skills Prepare meals of different country kitchens Prepare meals of different country kitchens Basic computer use with the information related to the field makes the correspondence, stores information have knowledge and skills about the main activity of hotel enterprises.
  • Having sufficient level of foreign language knowledge, understanding and speaking skills, can follow international literature related to his / her field.
  • Can carry out team work as cooks with professional, social ethical values and necessary professional knowledge and take personal responsibility when necessary.
  • Develop and communicate well with the problem solving and information skills of the guests.
  • To be able to evaluate the information obtained in the learning process with cause-effect relationships can predict where, when and why.
  • Have effective communication techniques
Key Competencies-
Further Info

-The Silifke-Taşucu Vocational School was opened as the only program in the 1992-1993 academic year with the Tourism and Hotel program. In 2014, the cookery program started with the recruitment of 40 students. Internship program with 60 working days is required to support and consolidate the information taught in the textbooks. Students who graduate from the department have the opportunity to make a vertical transition to the programs which are taught with the formal or distance education system in accordance with the provisions of the "Regulation on the Attendance of the Graduates of the Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs for Undergraduate Education".

Quality Assurance-
Access Requirements

-Students who graduate from the departments of the vocational high schools without examination can enter the program without examination. The graduates of the departments or high schools will be the ones who will be enrolled in the Student Selection Examination (ÖSS) by the ÖSYM Presidency. Enough YGS for 6 points if they receive the program will be placed

Conditions for SuccessA student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no FF, FD grades. This qualification can be obtained by either formal education or open education.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates are employed as at public and private institutions.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely

Url Open Address
Qualification Code

TR0030011541


Qualification Title
Associate Diploma in Cookery Program

Awarding Body
Isparta University of Applied Sciences

Awarding Body Contact
A new university was established in Isparta with the name of Isparta University of Applied Sciences in Isparta.

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

-


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

-


Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Hotel, Restaurant and Catering Services, Graduates of the Cookery Program, in touristic certified businesses, restaurants, food factories (in catering companies), in aircraft-ship-train-bus-hospital kitchens, head chef, head chef, head chef, sauce chef, fish chef, grill chef, roast chef, grill chef, soup chef, vegetable chef, joker chef (change cook), cold chef, pastry chef, butcher, chop chef, komi etc. research chief (test cook), kitchen scientist, food and beverage manager, food supply manager, kitchen manager, restaurant supervisor-coordinator, restaurant manager, etc.
  • They can also serve the community under the names of food researcher, food writer, food processor, food stylist, food architect, menu developer, recipe developer, food and beverage educator.
  • The Cookery Program, which is located under the Hotel, Restaurant and Catering Services Department, is able to prepare and deliver food and beverage in hotels, restaurants, food factories, fast food, patisseries, etc. creating a manpower in the domestic and international food and beverage business, careful and meticulous, with a high sense of responsibility, paying attention to hygiene and health issues.
  • Understand the importance of modern technologies related to the field of catering services during their education and they will be trained with a training program that will know the importance of research, development and execution as a group or group.
  • Gains the ability to understand the basic concepts and theories of cookery profession.
  • To have knowledge and methods on various subjects such as menu planning, cooking methods, world cuisines and regional cuisines and can use these knowledge and methods for professional development.
  • To have general information about tourism sector and use this information in business life.
  • Using the basic concepts and theories of cookery profession to gain the ability to explain and analyze the facts about the food and beverage sector.
  • Dominates food beverage terminology.
  • To prepare sauces and use them to create new flavors.
  • Being able to master the subtleties of Turkish cuisine and prepare Turkish dishes without errors.
  • Has the knowledge of local cuisine and application skills Prepare meals of different country kitchens Prepare meals of different country kitchens Basic computer use with the information related to the field makes the correspondence, stores information have knowledge and skills about the main activity of hotel enterprises.
  • Having sufficient level of foreign language knowledge, understanding and speaking skills, can follow international literature related to his / her field.
  • Can carry out team work as cooks with professional, social ethical values and necessary professional knowledge and take personal responsibility when necessary.
  • Develop and communicate well with the problem solving and information skills of the guests.
  • To be able to evaluate the information obtained in the learning process with cause-effect relationships can predict where, when and why.
  • Have effective communication techniques

Key Competencies
-

Further Info

-The Silifke-Taşucu Vocational School was opened as the only program in the 1992-1993 academic year with the Tourism and Hotel program. In 2014, the cookery program started with the recruitment of 40 students. Internship program with 60 working days is required to support and consolidate the information taught in the textbooks. Students who graduate from the department have the opportunity to make a vertical transition to the programs which are taught with the formal or distance education system in accordance with the provisions of the "Regulation on the Attendance of the Graduates of the Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs for Undergraduate Education".


Quality Assurance
-

Access Requirements

-Students who graduate from the departments of the vocational high schools without examination can enter the program without examination. The graduates of the departments or high schools will be the ones who will be enrolled in the Student Selection Examination (ÖSS) by the ÖSYM Presidency. Enough YGS for 6 points if they receive the program will be placed


Conditions for Success
A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 120 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no FF, FD grades. This qualification can be obtained by either formal education or open education.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates are employed as at public and private institutions.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely


Url
Open Address