Ülkemizin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) Ulusal Koordinasyon Noktası olan Kurumumuz, 11-12 Haziran 2019 tarihlerinde Avrupa Komisyonu İstihdam, Sosyal İşler ve İçerme Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde Brüksel’de düzenlenen ‘AYÇ Danışma Grubu 50. Toplantısı’na katılmıştır.

Kişilerin sahip olduğu yeterliliklerin şeffaflığı, karşılaştırılabilirliği ve taşınabilirliğini geliştirmeyi hedefleyen 2008 tarihli Hayat Boyu Öğrenme için Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi Tavsiye Kararı gereğince, referanslama sürecinde şeffaflığı ve güveni teşvik etmek ve genel tutarlığı sağlamak amacıyla 2008 yılında AYÇ Danışma Grubu kurulmuştur. AYÇ’nin uygulanmasında Komisyon, Üye Devletler ve paydaşlar arasında merkezi bir istişare platformu olan AYÇ Danışma Grubu, AYÇ uygulamasına katılan ülkeler arasında güven oluşturulmasında önemli rol oynamaktadır. Avrupa Mesleki Eğitimi Geliştirme Merkezi (CEDEFOP) ve Avrupa Eğitim Kurumu (ETF) uzmanlığıyla desteklenen Danışma Grubu’nun rolü 2017’de güncellenen Tavsiye Kararı’nda da korunmuştur.

Avrupa Komisyonu’nun başkanlık ettiği Grup, Avrupa Konseyi ile birlikte, ulusal temsilciler (Üye Devletlerden ikişer, diğer 11 katılımcı ülkeden ise birer temsilci), iş piyasası aktörleri, eğitim-öğretim ve sivil toplum temsilcilerinden oluşmaktadır. AYÇ Danışma Grubu’nda ülkemizi AYÇ Ulusal Koordinasyon Noktası olan Kurumumuzun Başkanı Sayın Adem CEYLAN ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Başkanı Osman Seçkin AKBIYIK temsil etmektedir.

Yılda ortalama dört kez düzenlenen Danışma Grubu toplantılarına katılım sağlanarak Avrupa düzeyindeki ve diğer ülkelerdeki gelişmelerin takip edilmesi, ülkemizdeki gelişmelerin paylaşılması, istişarelerde bulunulması ve kurumsal temasların geliştirilmesi önem arz etmektedir.

Bu amaçla, AYÇ Danışma Grubu’nun 50. Toplantısı’na Danışma Grubu daimi temsilcilerimizden Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Başkanı Osman Seçkin AKBIYIK katılmıştır. Gündemdeki tüm konuların Danışma Grubu üyeleri tarafından müzakere edildiği toplantının birinci gününde, Avrupa düzeyindeki güncel gelişmeler değerlendirilmiş; uluslararası yeterliliklere dair proje grubunun çalışmaları sunulmuş; Hollanda, Birleşik Krallık-Galler ve Birleşik Krallık-İngiltere/Kuzey İrlanda’nın güncellenen referanslama raporları sunulmuştur.

 

170619-2 170619-3

 

Ayrıca, ulusal yeterlilik çerçevelerinin uygulanmasına dair araştırmanın ve ulusal yeterlilik veri tabanlarına ilişkin Macaristan’da gerçekleştirilen ve Kurumumuzun da katıldığı toplantının sonuçları paylaşılmıştır.

 

170619-4 170619-5

 

Toplantının ikinci gününde ise Bosna-Hersek tarafından referanslama raporunun mevcut durumu sunulmuş, AYÇ iletişim stratejisi, AYÇ’nin üçüncü taraf ülkelere yönelik boyutu ile EQAVET ve ECVET’in geleceği hakkında Komisyon yetkilileri tarafından bilgi verilmiştir.

 

170619-6 170619-7

 

 

170619-8 170619-9

 

Son olarak, Fransa tarafından yaygın ve serbest öğrenmelerin doğrulanmasına ilişkin mevcut durum ile Komisyon tarafından yeterliliklerin ESCO’ya doğrudan eklenmesi ve öğrenme kazanımlarının otomatik bağlanmasının test edilmesine yönelik pilot çalışma hakkında güncelleme yapılmıştır.

 

170619-10 170619-11